Υποχρέωση για καταβολή εγγυητικής με το …καλημέρα στις νέες αιτήσεις για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σκέφτεται να επιβάλλει το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης.
Η υπερπληθώρα των επίδοξων επενδυτών που …είδαν φως και μπήκαν, έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» σε όσους εμπλέκονται στις διαδικασίες αξιολόγησης των έργων.
Και ήδη στο τραπέζι έχουν πέσει πολλές προτάσεις, με μία εξ αυτών να βρίσκεται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).
Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου εξετάζουν την προοπτική να θεσμοθετηθεί η επιβολή καταβολής εγγυητικής, ανάλογη με το ύψος της επένδυσης, από την αρχή μαζί με την αίτηση, και πιθανώς η πρόβλεψη οικονομικών κριτηρίων, κάτι που δεν προβλέπεται από το νέο θεσμικό πλαίσιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στους τελευταίους κύκλους της ΡΑΕ, παρατηρήθηκε ότι εταιρείες με σχεδόν μηδενικά κεφάλαια αιτούνται έργα εκατοντάδων μεγαβάτ, ενώ δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν ούτε εγγυητική.
Και η αγορά υπέρ νέων μέτρων
Σήμερα, οι επενδυτές που έχουν υποβάλλει αίτηση θα κληθούν να πληρώσουν τα «Τέλη Βεβαίωσης Παραγωγού», μετά τον πρώτο έλεγχο και αφού οι αιτήσεις αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ, ώστε στη συνέχεια να πάρουν Βεβαίωση Παραγωγού. Έτσι, δεν τους κοστίζει να καταθέσουν αιτήσεις προσδοκώντας αργότερα, όχι να υλοποιήσουν τα έργα, αλλά να αρχίσουν να «χτυπούν» τις πόρτες άλλων εταιρειών για να τα πουλήσουν.
Υπέρ της λήψης μέτρων, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο, τάσσονται και πολλά στελέχη της αγοράς πράσινης ενέργειας, οι οποίοι θεωρούν ότι θα έπρεπε η απλοποίηση των διαδικασιών που προωθήθηκε με τον νόμο 4685/2020 να συνοδευόταν και με ορισμένα οικονομικά κριτήρια ώστε να ξεχωρίζει η …ήρα από το στάρι.
Λάθος σήμα στις τοπικές κοινωνίες
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στον κύκλο του Δεκεμβρίου υποβλήθηκαν αιτήσεις για βεβαίωση παραγωγού που ξεπερνούν τα 45 GW (γιγαβάτ).
Από προηγούμενους κύκλους έχουν ήδη εκδοθεί άδειες παραγωγής για περίπου 30 GW, αξιολογούνται αιτήματα (πριν από τον Ιούνιο 2018) για άλλα 10 GW ενώ από τα 1.400 αιτήματα (της περιόδου Σεπτεμβρίου 2018 – Δεκεμβρίου 2019) για συνολικά 25 GW περισσότερα από 10 GW έχουν λάβει άδεια παραγωγής, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται σε στάδιο αξιολόγησης.
Μάλιστα, για την επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης των παλιών αιτημάτων, αλλά και των νέων, η ΡΑΕ προετοιμάζει νομοθετική πρόταση, την οποία θα εισηγηθεί στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ. Επίσης, έχει ήδη έτοιμο σχέδιο ρύθμισης για την επίλυση του προβλήματος που δημιουργούν οι επικαλύψεις γης καθώς σήμερα οι επενδυτές δεν υποχρεώνονται να παρουσιάσουν ούτε τίτλους ιδιοκτησίας κατά το αρχικό στάδιο της λήψης βεβαίωσης παραγωγού.
Το «τσουνάμι» των αιτήσεων δημιουργεί, όπως υπογραμμίζουν παράγοντες της αγοράς ΑΠΕ, και άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα.
«Δίνουν στην κοινωνία λάθος σήμα. Ότι δηλαδή όλη η Ελλάδα θα γεμίσει με φωτοβολταϊκά, ακόμη και οι λίμνες, ενώ όλα τα νησιά και οι βουνοκορφές θα καταληφθούν με αιολικά, σε λίγο και οι θάλασσες. Έτσι, οι τοπικές κοινωνίες που σε πολλές περιοχές είναι ήδη ξεσηκωμένες, πλέον υπάρχει ο κίνδυνος να μπλοκάρουν, άκριτα, οποιοδήποτε έργο.
Μέσα στα ξερά κινδυνεύουν να καούν και τα χλωρά, δηλαδή τα μελετημένα έργα, οι σοβαρές επενδυτικές προτάσεις», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
www.worldenergynews.gr