Ενέργεια

Biden: O αγωγός Nord Stream 2 είναι «κακή συμφωνία» για την Ευρώπη

Biden: O αγωγός Nord Stream 2 είναι «κακή συμφωνία» για την Ευρώπη

 Θα επανεξετασθούν οι περιορισμοί στο έργο ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος

 

Ο Πρόεδρος Joe Biden πιστεύει ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 είναι «κακή συμφωνία για την Ευρώπη» και η κυβέρνησή του θα επανεξετάσει τους περιορισμούς στο έργο που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που ψηφίστηκε κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Trump, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος Τρίτη 27/1/2021.

Οι περιορισμοί του υποθαλάσσιου αγωγού συμπεριλήφθηκαν στο ετήσιο νομοσχέδιο αμυντικής πολιτικής που εγκρίθηκε την 1η Ιανουαρίου. Οι κυρώσεις στο μέτρο ισχύουν για όλες τις εταιρείες που βοηθούν την Gazprom, τη ρωσική κρατική εταιρεία ενέργειας που ηγείται του έργου, να κατασκευάσει αγωγούς, να ασφαλίσει σκάφη ή να επαληθεύσει εξοπλισμούς.
Η κυβέρνηση Trump, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση Obama, αντιτάχθηκε στο έργο με το επιχείρημα ότι θα ενίσχυε την οικονομική και πολιτική επιρροή του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin στην Ευρώπη. Η Ρωσία μείωσε τις παραδόσεις του καυσίμου στην Ουκρανία και σε μέρη της Ευρώπης το χειμώνα κατά τη διάρκεια των διαφορών τιμολόγησης.

Ο Biden έχει επίσης αντιταχθεί στο έργο, το οποίο θα παρακάμψει την Ουκρανία και θα της στερήσει προσοδοφόρα τέλη διέλευσης, δεδομένου ότι ήταν αντιπρόεδρος υπό τον πρώην Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Η Ρωσία και η Γερμανία λένε ότι ο αγωγός είναι ένα καθαρά εμπορικό έργο. «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε, ο πρόεδρος συνεχίζει να πιστεύει, ότι ο Nord Stream 2 είναι μια κακή συμφωνία για την Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός Τύπου του Λευκού Οίκου Jen Psaki προσθέτοντας ότι η διοίκηση «θα επανεξετάζει» τους περιορισμούς που περιλαμβάνονται στην αμυντική πολιτική νομοθεσία.
Ο αγωγός ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος έχει ολοκληρωθεί κατά 90%, θα διπλασιάσει την ικανότητα του υπάρχοντος αγωγού Nord Stream να μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω της Γερμανίας από τη Βαλτική Θάλασσα. Η Γερουσία έχει αρχίσει να επιβεβαιώνει μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου του Biden που θα μπορούσαν να εξετάσουν τις αποφάσεις σχετικά με το έργο, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken, και καθώς η κατασκευή συνεχίζεται αφού σταματήσει για περίπου ένα χρόνο μετά από απειλή κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την απόσυρση της εταιρείας τοποθέτησης σωλήνων Allseas.

Πλοίο με το όνομα Fortuna για το οποίο η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις την τελευταία μέρα του πρώην Προέδρου Trump την περασμένη Τετάρτη, άρχισε να εργάζεται σε βαθιά νερά στα ανοικτά της Δανίας, ανακοίνωσε η Nord Stream 2 την Κυριακή. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναμένεται να επιδώσει έκθεση στο Κογκρέσο σχετικά με τις εταιρείες που βοηθούν την Gazprom να ολοκληρώσει το έργο, η οποία θα μπορούσε να προσθέσει πίεση στις εταιρείες να εγκαταλείψουν. Ορισμένες εταιρείες, όπως η Zurich Insurance Group και η εταιρεία διαχείρισης κινδύνων και διασφάλισης ποιότητας της Νορβηγίας DNV GL, έχουν παραιτηθεί από το έργο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης