Στο διαγωνισμό για Ultra Fast Broadband, έργο αξίας 850 εκατ. ευρώ, έχουν ήδη δώσει το παρών τόσο ο ΑΔΜΗΕ σε συνεργασία με την ΤΕΡΝΑ, όσο και η ΔΕΗ- ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος με τα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης, που καλύπτουν όλη τη χώρα, μπορεί ακόμα και να “σπάσει” το μονοπώλιο του ΟΤΕ στο περίφημο ‘τελευταίο χιλιόμετρο”, δηλαδή στο τμήμα του δικτύου που φθάνει στον τελικό καταναλωτή.
Ο εν εξελίξει διαγωνισμός, που αφορά σε σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) σε «λευκές περιοχές», δηλαδή περιοχές όπου δεν επένδυσαν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και προσέλκυσε σε πρώτη φάση το ενδιαφέρον 10 εταιριών, μεμονωμένων και κοινοπραξιών :
Tους μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους ΟΤΕ, Vodafone Ελλάδος, Wind Hellas, την τηλεπικοινωνιακή θυγαταρική του ΑΔΜΗΕ τη Grid Telecom σε κοινοπραξία με την ΤΕΡΝΑ, τη ΔΕΗ με την θυγατρική ΔΕΔΔΗΕ, την “ΑΒΑΞ”, την κοινοπραξία Μυτιληναίος - METKA EGN LTD και την Ιntrakat.
Οι προθεσμίες
Πληροφορίες αναφέρουν ότι παρότι είναι πιθανόν να υπάρξει μία μικρή καθυστέρηση στη διαδικασία, καθώς τα τεύχη της προκήρυξης που αναμενόταν στις 29 Ιανουαρίου μάλλον θα καθυστερήσουν για τουλάχιστον ένα δεκαπενθήμερο, με τις νέες ημερομηνίες να τα τοποθετούν στα μέσα Φεβρουαρίου ή λίγο αργότερα, το ενδιαφέρον παραμένει έντονο.
Σύμφωνα με τη διαδικασία από την ώρα που οι υποψήφιοι θα παραλάβουν τα τεύχη θα έχουν περιθώριο 15 ημερών για περαιτέρω σχόλια.
Μετά την ολοκλήρωση του σταδίου αυτού, θα αρχίσει να τρέχει η προθεσμία των 60 ημερών για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών,
Έχει προηγηθεί διάλογος, με τις εταιρίες να έχουν θέσει διάφορα ζητήματα, όπως η διάρκεια της παραχώρησης, καθώς οι περισσότεροι διεκδικητές επιθυμούν την επιμήκυνσή της από τα 27 χρόνια που είναι σήμερα ή την κατανομή των κινδύνων.
Οι παρατηρήσεις και τα σχόλια των ενδιαφερομένων λαμβάνονται υπόψη στην κατάρτιση των τευχών του διαγωνισμού.
Ας σημειωθεί ότι το πλάνο τους όλου εγχειρήματος προβλέπει τον διαχωρισμό της χώρας σε επτά περιοχές.
Δημιουργείται δίκτυο κορμού, το οποίο θα χρησιμοποιούν οι υφιστάμενοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι για να παρέχουν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις πρόσβαση στο internet.
Από το νέο σύστημα μπορούν να εξυπηρετηθούν περισσότερες από 810.000 συνδέσεις, με ταχύτητες τουλάχιστον 100 Μbps.
Οι σχεδιασμοί της Grid Telecom του ΑΔΜΗΕ
Η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, Grid Telecom, που κατεβαίνει στον διαγωνισμό σε κοινοπραξία με την ΤΕΡΝΑ, λειτουργεί ήδη στον τομέα αυτό, προσφέροντας κυρίως συμπληρωματικές υπηρεσίες στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Πρόκειται για υπηρεσίες χονδρικής, που αφορούν στη μίσθωση του δικτύου οπτικών ινών σε τρίτους.
Στόχος της εταιρίας είναι σε μία πενταετία το δίκτυο οπτικών ινών, από 3.000 χλμ σήμερα να φθάσει στα 6.000 χιλιόμετρα με ταυτόχρονη αναβάθμιση για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) στην κινητή τηλεφωνία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Grid Telecom, που ιδρύθηκε το 2019, έχει ήδη πολυετή συμφωνία για τη μίσθωση δικτύου με τη Wind , ενώ στον σχεδιασμό του είναι να περάσει και στις γειτονικές βαλκανικές χώρες αλλά και στην Ασία και την Αφρική όταν ολοκληρωθούν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τις περιοχές αυτές.
ΔΕΔΔΗΕ: Οπτικές Ίνες και Έξυπνοι Μετρητές
Η είσοδος του ΔΕΔΔΗΕ στο χώρο των τηλεπικοινωνιών μπορεί να φέρει ανατροπές, καθώς η εταιρία (θυγατρική της ΔΕΗ), που διαχειρίζεται το δίκτυο ηλεκτρισμού στη Μέση και τη Χαμηλή Τάση μπορεί να ανταγωνιστεί τον ΟΤΕ σε ένα προνομιακό του πεδίο, στο τμήμα του δικτύου που φθάνει στον τελικό καταναλωτή και το οποίο μέχρι σήμερα αποτελεί ένα μονοπώλιο για τον ΟΤΕ.
Δεδομένου ότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ήδη τις βασικές υποδομές, τις κολώνες και τα καλώδια που φθάνουν σε κάθε κτίριο, η επένδυση στις οπτικές ίνες είναι το επόμενο βήμα αξιοποίησης, το οποίο συνδέεται και με τις επενδύσεις που ούτως ή άλλως ο Διαχειριστής θα πρέπει να υλοποιήσει για την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών ηλεκτρισμού.
Πρόκειται για ένα project της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει προταθεί για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το οποίο έχει ήδη καθυστερήσει σημαντικά, με διαγωνισμούς που ακυρώθηκαν σε δικαστήρια κλπ.
Αλλωστε ένα σημαντικό μέρος των επενδύσεων σε οπτικές ίνες τόσο του ΑΔΜΗΕ όσο και του ΔΕΔΔΗΕ εξυπηρετεί τις ανάγκες των ίδιων των εταιριών αυτών.
Ας σημειωθεί τέλος ότι, η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει διαγωνισμό για την πώληση του 49% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ.
www.worldenergynews.gr