Οι εργασίες για τον αγωγό Nord Stream 2, ο οποίος θα φθάνει στη Γερμανία, διακόπηκαν τον Δεκέμβριο του 2019 όταν η ελβετο-ολλανδική εταιρεία Allseas σταμάτησε την τοποθέτηση σωλήνων λόγω των απειλών των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις.
Οι εργασίες συνεχίστηκαν για μια σύντομη περίοδο τον περασμένο μήνα σε μια έκταση 2,6 χιλιομέτρων (1,6 μίλια) στα γερμανικά ύδατα.
Η Δανέζικη ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε ότι η κατασκευή θα ξεκινήσει εκ νέου στα ύδατα της Δανίας από τα μέσα Ιανουαρίου, με το ρωσικό πλοίο τοποθέτησης σωλήνων Fortuna, το οποίο είχε εργαστεί στη γερμανική ζώνη.
Τα στοιχεία του Refinitiv Eikon έδειξαν ότι το Fortuna βρισκόταν στην περιοχή των γερμανικών-δανικών θαλάσσιων συνόρων. Άλλα ρωσικά σκάφη εφοδιασμού μετακόμισαν επίσης στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του σκάφους τοποθέτησης σωλήνων Akademik Cherskiy, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Ο Nord Stream 2 ανέφερε την ειδοποίηση της Δανικής Ναυτιλιακής Αρχής σχετικά με την επανέναρξη των εργασιών στις 15 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι δραστηριότητες θα περιλαμβάνουν προπαρασκευαστικές εργασίες και δοκιμές πριν ξεκινήσει η τοποθέτηση σωλήνων.
Ο Nord Stream 2 έχει σχεδιαστεί για να διπλασιάσει τη χωρητικότητα του υφιστάμενου υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream από τη Ρωσία στη Γερμανία σε 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως, ισοδύναμο με πάνω από το ήμισυ των συνολικών εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ασκήσει πιέσεις να σταματήσουν το έργο εισάγοντας ένα σύνολο κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της Fortuna, η οποία ανήκει σε μια εταιρεία που ονομάζεται KVT-RUS.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden αντιτάχθηκε στο Nord Stream 2 στο παρελθόν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες θέλουν να πουλήσουν περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ευρώπη τονίζουν ότι δεν πρέπει να αυξήσει η εξάρτησή της από τη Ρωσία. Περισσότερο από το 90% του έργου έχει ολοκληρωθεί. Οι δυτικοί εταίροι της Gazprom στο έργο, το οποίο εκτιμάται σε 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ είναι η Uniper , η Wintershall Dea της BASF, η Shell, η OMV και η Engie.
www.worldenergynews.gr