Mετά το αρχικά υπεραισιόδοξο κύμα πληροφοριών για τους εν δυνάμει επενδυτές για τον ΔΕΔΔΗΕ, με τις φήμες να μιλούν ακόμα και για 19 υποψηφίους, κυρίως funds αλλά και κάποιες εταιρείες διαχείρισης δικτύων από χώρες της ΕΕ, σιγά-σιγά τα νούμερα φαίνεται να μειώνονται, όσο πλησιάζει η 29η Ιανουαρίου, η ημερομηνία που έχει οριστεί για την υποβολή ενδιαφέροντος, αν βέβαια τηρηθεί η προθεσμία αυτή.
Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τον προσδιορισμό της ρυθμιζόμενης βάσης και των εσόδων του ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο έχει διαμορφωθεί σε ορίζοντα τετραετίας σε συνδυασμό με τον αναμενόμενο εντός του προσεχούς διαστήματος προσδιορισμό του WACC, της σταθμιζoμένης απόδοσης κεφαλαίων, σε ένα ποσοστό γύρω στο 7% ή λίγο πιο κάτω, είναι απόδοση σχεδόν διπλάσια από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.
Είναι λογικό να προσελκύει το ενδιαφέρον κυρίως επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό και ιδιαίτερα αυτών που έχουν ως αντικείμενο τις επενδύσεις σε υποδομές.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο προηγούμενο χρονικό διάστημα υπήρξαν προσεγγίσεις από funds προς Ευρωπαίους Διαχειριστές Δικτύων για τη διαμόρφωση κοινών σχημάτων, οι περισσότερες όμως από τις προσπάθειες αυτές απέβησαν άκαρπες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί στον διαγωνισμό να κατέβει κάποιο σχήμα ή σχήματα που να περιλαμβάνουν και εταιρίες διαχείρισης.
Πέρα από το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, που δημιουργεί συνθήκες επιχειρηματικής ορατότητας για τους επενδυτές σε ορίζοντα 4ετίας και ως ένα βαθμό και πέρα από αυτή, ο ΔΕΔΔΗΕ πρόκειται να διεκδικήσει και ένα σημαντικό ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης για την υλοποίηση, του εδώ και μία δεκαετία τουλάχιστον εξαγγελμένου, προγράμματος εγκατάστασης ηλεκτρονικών μετρητών ρεύματος, μιας επένδυσης της τάξης των 850 εκατ. ευρώ.
Η εταιρία, πέρα από τον εκσυγχρονισμό και τη συντήρηση του δικτύου της, σκοπεύει επίσης να επενδύσει ακόμα στην ανάπτυξη οπτικών ινών και σχετικών υπηρεσιών.
Η ΔΕΗ θα ελέγχει το μάνατζμεντ
Για τους Διαχειριστές ένα από τα κομβικά ζητούμενα είναι η απόκτηση των μετοχών να αντικατοπτρίζεται στο μάνατζμεντ της εταιρείας, κάτι όμως που δεν προκύπτει από τους όρους της προκήρυξης, η οποία μοιάζει να απευθύνεται περισσότερο σε funds παρά σε εταιρίες διαχείρισης δικτύων.
Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι εταιρία 100% θυγατρική της ΔΕΗ και η διαδικασία αφορά στην πώληση του 49% των μετοχών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της ΔΕΗ δεν ήταν διατεθειμένη να παραχωρήσει το μάνατζμεντ ή σοβαρό μέρος αυτού.
Κατά τις ίδιες πηγές, στις εβδομάδες που έχουν μεσολαβήσει από την προκήρυξη ορισμένα από τα funds που αρχικώς είχαν προσεγγίσει οι σύμβουλοι (Goldman Sachs και Eurobank) έχουν γίνει πιο επιφυλακτικά, ενώ η πολιτική των Βρυξελλών απέναντι στις κινεζικές επενδύσεις σε ενεργειακά δίκτυα υποδομών, θέτει φραγμούς στη συμμετοχή κινεζικών εταιρειών ως το τέλος της διαδρομής.
Αυτό δεν σημαίνει πάντως ότι δεν αναμένεται ένας ικανός αριθμός υποψηφίων να εκδηλώσει ενδιαφέρον με βάση τις μέχρι στιγμής ενδείξεις.
Ανοιχτή η παράταση
Aνοικτό είναι και το ενδεχόμενο να δοθεί κάποια παράταση λόγω της δυσκολίας συγκέντρωσης των απαιτούμενων δικαιολογητικών.
Το σχετικά περιορισμένο χρονικό διάστημα μεταξύ της προκήρυξης στις 15 Δεκεμβρίου 2020 ως το πρώτο χρονικό ορόσημο της 29ης Ιανουαρίου για την εκδήλωση ενδιαφέροντος, δεδομένων των εορτών και των αργιών που μεσολάβησαν αλλά των δυσκολιών που επιφέρει η πανδημία και τα lockdown, έχει ήδη οδηγήσει ορισμένους από τους υποψηφίους να συζητούν την παράταση.
Πάντως η προθεσμία για την υποβολή των εγγράφων που πρέπει να συνοδεύουν την εκδήλωση ενδιαφέροντος λήγει στις 12 Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, η ίδια η ΔΕΗ διευκρινίζει ότι διατηρεί το δικαίωμα να παρατείνει την προθεσμία της 12ης Φεβρουαρίου για την υποβολή των εγγράφων, με την προϋπόθεση ότι ο/οι ενδιαφερόμενοι αποδεικνύουν ότι ήταν αδύνατον για αυτούς να παραλάβουν και να προσκομίσουν εγκαίρως τα εν λόγω έγγραφα, πιστοποιητικά, βεβαιώσεις κλπ λόγω μέτρων που σχετίζονται με τον Covid 19.
Οι στόχοι των εσόδων και η έξοδος στις αγορές
Aπό την άλλη πλευρά, ο διαγωνισμός για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ είναι ουσιαστικά η πρώτη ιδιωτικοποίηση που καλείται να διαχειριστεί ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Γιώργος Σκρέκας, μία ιδιωτικοποίηση μάλιστα, που έχει ξεσηκώσει αρκετές αντιδράσεις από τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ.
Πάντως, η διοίκηση της εταιρείας προσδοκά έσοδα από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ που σύμφωνα με πληροφορίες κυμαίνονται στα 1,2 με 1,5 δισ για το 49%, ενώ μία καλή εξέλιξη σε αυτή τη φάση του διαγωνισμού μπορεί να τη βοηθήσει στην έξοδό της στις αγορές, την οποία σχεδιάζει ακόμα και για τον Φεβρουάριο αν το επιτρέψουν οι συνθήκες.
www.worldenergynews.gr