Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, η LafargeHolcim - η οποία είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιμέντου στον κόσμο - ανακοίνωσε ότι η FSBP έπαιξε «καθοριστικό ρόλο» στον περιορισμό της απώλειας ενέργειας μέσω των στεγών των κτιρίων. Έχει συμφωνηθεί να εξαγορασθεί την εταιρεία, η οποία ειδικεύεται σε μονωμένες, ηλιακές, και πράσινες στέγες, από την επιχείρηση ελαστικών και καουτσούκ Bridgestone Americas.
Μιλώντας στο CNBC, ο διευθύνων σύμβουλος της LafargeHolcim Jan Jenisch αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της FSBP σε «νέες βιώσιμες λύσεις». Περιέγραψε την κίνηση ως «τέλεια εφαρμογή» για τον στόχο της εταιρείας του «να είναι ο πιο βιώσιμος και πιο καινοτόμος προμηθευτής δομικών υλικών στο μέλλον».
Μια μεταβαλλόμενη βιομηχανία
Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κατασκευαστικής βιομηχανίας είναι σημαντικές και σύμφωνα με έκθεση του Chatham House το 2018, παράγονται ετησίως πάνω από 4 δισεκατομμύρια μετρικοί τόνοι τσιμέντου. Όπως ανέφερε το ινστιτούτο πολιτικής, αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 8% των παγκόσμιων εκπομπών CO2. Καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για το περιβάλλον, υπάρχει μια νέα εστίαση στη βιωσιμότητα των κτιρίων και μεγάλες εταιρείες του κλάδου προσπαθούν να ενισχύσουν τις επιλογές τους όσον αφορά τα προϊόντα, τα συστήματα και τις τεχνολογίες.
Η αγορά της FSBP συμπληρώνει τα άλλα προϊόντα της LafargeHolcim, συμπεριλαμβανομένου του σκυροδέματος ECOPact, για τα οποία η εταιρεία ισχυρίζεται ότι μπορεί να έχει «30% έως 100% λιγότερες εκπομπές άνθρακα σε σύγκριση με το τυπικό σκυρόδεμα (CEM I)».
Σύμφωνα με την εταιρεία, η εξαγορά της FSBP θα προσθέσει τρία εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης, 1.800 σημεία διανομής και 15 εγκαταστάσεις παραγωγής στο δίκτυό της.
Η LafargeHolcim έχει ανακοινώσει ότι θέλει να «παγκοσμιοποιήσει γρήγορα την επιχείρηση».
Νέα υλικά
Όσον αφορά την πράσινη κατασκευή, η χρήση της στέγης μιας δομής για την ενίσχυση των διαπιστευτηρίων αειφορίας της είναι καλά εδραιωμένη. Σε όλο τον κόσμο, πολλές εξελίξεις - από σούπερ μάρκετ και αθλητικά στάδια έως χώρους στάθμευσης και κτίρια γραφείων - διαθέτουν ηλιακούς συλλέκτες που μπορούν να παράγουν ενέργεια για να βοηθήσουν τις λειτουργίες τους.
Οι λεγόμενες «πράσινες στέγες» θεωρούνται επίσης ως τρόπος βελτίωσης του τρόπου λειτουργίας ενός κτιρίου και αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του.
Σύμφωνα με την Royal Horticultural Society, οι πράσινες στέγες - που κυμαίνονται από μικρά οικόπεδα έως σαρωτικές οροφές - μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ποιότητας του αστικού αέρα, στην παροχή μόνωσης και στην δημιουργία οικοτόπων για άγρια ζώα όπως έντομα και πουλιά.
Στα παραδείγματα περιλαμβάνεται μια «στέγη» έξι στρεμμάτων στο Συνεδριακό Κέντρο του Βανκούβερ στον Καναδά. Σύμφωνα με το Κέντρο, η οροφή «λειτουργεί ως μονωτής», βοηθώντας στη μείωση των θερμικών κερδών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και στη μείωση της απώλειας θερμότητας κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Εκτός από τις εξωτερικές τροποποιήσεις και αλλαγές που αλλάζουν τα κτίρια στα οποία ζούμε, ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζονται και κατασκευάζονται - υφίστανται επίσης μια αλλαγή που καθοδηγείται από την τεχνολογία και τις ιδέες σχετικά με τη βιωσιμότητα. Πέρυσι, για παράδειγμα, ανακοινώθηκε ότι μια συνεργασία που βασίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων θα λειτουργούσε για την ανάπτυξη «έξυπνων σωλήνων χαμηλών εκπομπών άνθρακα» που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε μεγάλα έργα υποδομής.
www.worldenergynews.gr