Σε ένα από κοινού πιλοτικό σχέδιο δημιουργίας έργου πράσινου υδρογόνου στην Μαγιόρκα της Ισπανίας, προχωρούν Acciona και Enagas, σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει το Renews.
Στον συγκεκριμένο έργο συμμετέχουν επίσης το Instituto para la Diversificacion y Ahorro de la Energia (IDAE), ένα γραφείο της ισπανικής κυβέρνησης και η εταιρεία τσιμέντου Cemex.
Ο ηλεκτρολύτης θα είναι σε θέση να παράγει πάνω από 330 τόνους πράσινου υδρογόνου σε ετήσια βάση.
Θα χρησιμοποιείται κυρίως ως άμεση πηγή ενέργειας και, όπου αυτό δεν είναι δυνατό, θα εγχυθεί στο δίκτυο φυσικού αερίου για τη μείωση των εκπομπών CO2 που παράγουν οι χρήστες του τελευταίου καυσίμου. Η κατασκευή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2021 με σκοπό να τεθεί σε λειτουργία το έργο πριν από το τέλος του έτους.
Τη δεδομένη χρονική στιγμή, οι developers συγκεντρώνουν τις απαιτούμενες άδειες για την κατασκευή της μονάδας ηλεκτρόλυσης και των δύο φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, καθώς και έναν πρατήριο πρασίνου πράσινου υδρογόνου στην Palma de Mallorca.
«Αυτό το βιομηχανικό έργο αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της Acciona για πραγματικά πρωτοποριακές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση μιας αποτελεσματικής, καινοτόμου απαλλαγής από άνθρακα» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Acciona Energy Division, Rafael Mateo.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Enagas, Marcelino Oreja τόνισε ότι η εταιρεία που εκτελεί και χρέη συντονιστή στο ευρωπαϊκό έργο Green Hysland, σε συνεργασία με τους εταίρους του, θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος πράσινου υδρογόνου στη Μαγιόρκα που μπορεί να αναπαραχθεί σε άλλες περιοχές.
Απώτερος σκοπός
Στόχος είναι το πράσινο υδρογόνο να τρέχει πολλές εφαρμογές στο νησί, όπως η τροφοδοσία λεωφορείων και ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων, που τροφοδοτούνται από κυψέλες καυσίμου μέσω σταθμών ανεφοδιασμού υδρογόνου.
Επιπλέον, μέρος αυτού του πράσινου υδρογόνου θα εγχυθεί στο δίκτυο φυσικού αερίου του νησιού, το οποίο ανήκει στην Redexis, στο πλαίσιο ενός συστήματος εγγύησης προέλευσης που αναπτύχθηκε από την Acciona με βάση το blockchain, επιτρέποντας στους χρήστες φυσικού αερίου να μειώσουν τις εκπομπές τους.
www.worldenergynews.gr