Το μέτρο αφορά τον περιορισμό των εφεδρειών ενέργειας στην αγορά εξισορρόπησης, καθώς διαπιστώνεται ότι είναι δυσανάλογα υψηλές σε σχέση με τις ποσότητες ενέργειας στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας.
Το ζήτημα βέβαια είναι πιο σύνθετο καθώς επιχειρείται από την μια πλευρά, να πέσει το βάρος των στρεβλώσεων στους παραγωγούς των θερμικών μονάδων, ενώ είναι βέβαιο ότι χωρίς την εύλογη παρουσία τους θα έλθει η ώρα του μπλακ άουτ στο σύστημα.
Έτσι αναμένονται πολλά ακόμη επεισόδια στην πορεία ωρίμανσης της αγοράς, για την οποία μεταξύ άλλων ο κορεσμός του δικτύου της Πελοποννήσου έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο.
Πρόκειται για το δεύτερο μέτρο που αφορά σε ζητήματα που διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ.
Η εξομάλυνση της αγοράς αποτελεί το σημαντικότερο βήμα στην παρούσα φάση των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων, καθώς οι ουρές της αφορούν την παραγωγική βιομηχανία.
Είναι εξάλλου το σημαντικό μεταβατικό και αναγκαίο βήμα, που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τις αρχές του 2019, αλλά σκοπίμως η προηγούμενη κυβέρνηση πέταξε το μπαλάκι στην εξέδρα.
Τα χαρακτηριστικά της στρέβλωσης της αγοράς
Το πρώτο μέτρο που έχει τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση αφορά σε αλλαγές στις χρεώσεις αποκλίσεων ισχύος στην αγορά εξισορρόπησης για το σύστημα της Πελοποννήσου, μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η γραμμή μεταφοράς των 400 KV.
Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε η διαβούλευση και αναμένονται τα μέτρα που θα εισηγηθεί η ΡΑΕ ως προς τα ανώτατα και κατώτατα όρια στις προσφορές ενέργειας και ισχύος στην αγορά εξισορρόπησης στα 0 ευρώ/MW-h και ανώτατου ορίου 50 ευρώ/MW-h και αντιστοίχως στα 0 ευρώ/MWh και ανώτατο όριο 100 ευρώ/MWh.
Αν και η εισήγηση αναφέρεται σε τρίμηνη διάρκεια, στις αρμόδιες αρχές φαίνεται να αποκρυσταλλώνεται η άποψη ότι τόσο τα όρια όσο και τα μέτρα που θα ακολουθήσουν, θα πρέπει να παγιωθούν για ένα διάστημα και να αποσύρονται σταδιακά όσο η αγορά θα ωριμάζει.
Αυτό που διαπιστώθηκε εκ των υστέρων είναι, ότι το target model σχεδιάστηκε στη βάση των ώριμων χρηματιστηριακών αγορών της Ευρώπης, χωρίς να λάβει υπόψη του τα δομικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς, όπως η περιορισμένη διαθεσιμότητα ευέλικτων μονάδων (φυσικού αερίου), οι περιορισμένες διασυνδέσεις με άλλες αγορές και τεχνικά ζητήματα, όπως ο κορεσμός του δικτύου της Πελοποννήσου.
Ετσι, ενώ το διάστημα από 1/11 έως 13/12 το μέσο κόστος στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας στην οποία συμμετέχουν όλες οι θερμικές μονάδες και οι ΑΠΕ διαμορφώθηκε στα 57,98 ευρώ η μεγαβατώρα , το τελικό κόστος ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά εκτοξεύτηκε στα 80,65 ευρώ η μεγαβατώρα γιατί σε αυτό προστέθηκε και το υψηλό κόστος της αγοράς εξισορρόπησης (22,67 ευρώ η μεγαβατώρα).
www.worldenergynews.gr