Τελευταία Νέα

ΔΕΗΑΝ: Αύξηση 50% της παραγωγής της υβριδικής μονάδας Ικαρίας με τη διασύνδεση με Σάμο

ΔΕΗΑΝ: Αύξηση 50% της παραγωγής της υβριδικής μονάδας Ικαρίας με τη διασύνδεση με Σάμο

Σε αυτοματοποιημένη λειτουργία η μονάδα ήδη από το 2020, αποφέροντας έσοδα στη θυγατρική της ΔΕΗ

Σημαντική ενίσχυση της αξιοποίησης της υβριδικής μονάδας της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Ικαρία θα επιφέρει η ηλεκτρική διασύνδεση Μέσης Τάσης του νησιού με τη Σάμο, που σχεδιάζει ο ΔΕΔΔΗΕ.

Η εν λόγω υποδομή περιλαμβάνεται στο Προκαταρτικό Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου 2021 – 2025 του Διαχειριστή που έχει τεθεί σε διαβούλευση, σύμφωνα με το οποίο ο προϋπολογισμός της θα ανέλθει σε 43,5 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2026. Θα υλοποιηθεί μέσω δύο υποβρύχιων καλωδίων, μήκους 45,69 χλμ. το καθένα, τα οποία σε αρχική φάση θα συνδεθούν με το υφιστάμενο εναέριο δίκτυο Μέσης Τάσης της Σάμου.

Όπως αναφέρεται στο Σχέδιο Ανάπτυξης, με τη διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου που προγραμματίζει ο ΑΔΜΗΕ, το έργο θα επιτρέψει τη σημαντική μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης της Ικαρίας, καθώς το νησί θα μπορεί πλέον να ανταλλάσσει φορτία με το ηπειρωτικό δίκτυο. Όπως συμπληρώνει ωστόσο ο ΔΕΔΔΗΕ, η πιο αποτελεσματική αξιοποίηση της υβριδικής μονάδας αποτελεί σημαντικό λόγο ώστε να υλοποιηθεί νωρίτερα από τις διασυνδέσεις του ΑΔΜΗΕ.

«Παράθυρο» επίσπευσης της διασύνδεσης

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η πιο αποτελεσματική αξιοποίηση θα «μεταφραστεί» σε αύξηση κατά 50% της ηλεκτροπαραγωγής της μονάδας. Κι αυτό γιατί με τη διασύνδεση των δύο νησιών, θα διευρυνθεί αισθητά η κατανάλωση ρεύματος που θα καλύπτει, με συνέπεια να περιορισθούν αισθητά οι περικοπές «πράσινων» κιλοβατώρων. Με δεδομένο μάλιστα ότι με αυτό τον τρόπο θα περιορισθεί παράλληλα και το ανθρακικό αποτύπωμα των δύο νησιών, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να επισπευσθεί η διασύνδεση, ώστε να ολοκληρωθεί πιο σύντομα από το 2026.

Συνδυάζοντας την αιολική με την υδροηλεκτρική ενέργεια, το έργο λειτουργεί σαν μία επαναφορτιζόμενη «φυσική μπαταρία» για την αποθήκευση ρεύματος που παράγεται από ΑΠΕ και, κατά συνέπεια, τη μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι εγκαταστάσεις του περιλαμβάνουν ένα αιολικό πάρκο στη θέση Στραβοκουντούρα (ισχύος 2,7 ΜW), δύο μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς στις θέσεις Προεσπέρα (1,05 MW) και Κάτω Προεσπέρα (3,1 MW), δύο δεξαμενές νερού χωρητικότητας 80.000 κυβ. μέτρων η καθεμία, και ένα αντλιοστάσιο.

Πλήρως αυτοματοποιημένη λειτουργία

Η δυνατότητα αποθήκευσης οφείλεται στο γεγονός ότι το ρεύμα από την αιολική ενέργεια στη συντριπτική του πλειονότητα δεν εγχέεται απευθείας στο δίκτυο, αλλά χρησιμοποιείται για τη μεταφορά νερού από τη χαμηλότερη δεξαμενή στην υψηλότερη. Έτσι, η ανύψωση του νερού λειτουργεί ουσιαστικά ως μέσο αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία μπορεί να επαναπαραχθεί όποτε χρειάζεται ή κρίνεται σκόπιμο, με ελεγχόμενες υδατοπτώσεις από την πάνω στην κάτω δεξαμενή.

Η ενίσχυση της ηλεκτροπαραγωγής με τη διασύνδεση των δύο νησιών, όπως είναι φυσικό, σημαίνει επίσης την αύξηση των εσόδων της ΔΕΗ Ανανεώσιμες από τη λειτουργία του έργου και, κατά συνέπεια, την πιο γρήγορη απόσβεσή του. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι ήδη από το 2020 η θυγατρική της ΔΕΗ έχει έσοδα από τη μονάδα, η οποία λειτουργεί πλήρως αυτοματοποιημένα. Μάλιστα, εντός του α’ τριμήνου του 2021 η μονάδα θα τεθεί σε ομαλή και τελική λειτουργία, γεγονός που θα επιφέρει αύξηση της απόδοσής της.


Κώστας Δεληγιάννης

deligkos[at]gmail.com

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης