Ενδείξεις για σημαντική παρουσία «παικτών» εκτός συνόρων – Πρώτο φιλτράρισμα με την υποβολή του τέλους έκδοσης Βεβαίωσης Παραγωγού ΑΠΕ
Την ελκυστικότητα των «πράσινων» επενδύσεων στη χώρα μας πιστοποιεί η πολύ μεγάλη συμμετοχή στον Κύκλο του Δεκεμβρίου 2020 για την υποβολή αιτήσεων έκδοσης Βεβαιώσεων Παραγωγού ΑΠΕ, ακόμη και με δεδομένο ότι ένα μάλλον μονοψήφιο ποσοστό αυτών των αιτήσεων θα «μεταφραστούν» σε πρότζεκτ που θα υλοποιηθούν τελικά.
Προς το ίδιο συμπέρασμα συνηγορούν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες στον Κύκλο υπήρξε σημαντική παρουσία επενδυτών από το εξωτερικό, οι οποίοι μάλιστα «κατέβηκαν» με αιτήσεις για την ανάπτυξη σταθμών εκατοντάδων MW. Έργα τα οποία συμπλήρωσαν τις αιτήσεις για την υλοποίηση εξίσου χαρτοφυλάκιων ανάλογου μεγέθους από εγχώριους ενεργειακούς Ομίλους.
Σχολιάζοντας την υποβολή 1.864 αιτήσεων, συνολικής ισχύος 45,55 GW, παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα «ηχηρό σήμα» της αγοράς, εντός και εκτός συνόρων, για την προοπτική των ΑΠΕ στη χώρα μας. Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, παρά το γεγονός ότι σε αυτό το «κύμα» αιτήσεων αναλογεί στην πραγματικότητα ένα μικρό μερίδιο μονάδων που τελικά θα προστεθεί στην ήδη εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ στη χώρα μας, η υψηλή συμμετοχή σε συνδυασμό με τα αιτήματα από τους κύκλους που εκκρεμούσαν διασφαλίζει τη δυναμική του κλάδου για την τρέχουσα 10ετία.
Επενδυτική «ορατότητα» από τους στόχους του ΕΣΕΚ
Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, καταλυτικό ρόλο στο μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον παίζουν αναμφισβήτητα οι στόχοι που έχουν τεθεί για το μερίδιο των ΑΠΕ έως το 2030 και αποτυπώνονται στο ΕΣΕΚ. Επομένως, σε συνδυασμό με την απολιγνιτοποίηση, οι στόχοι αυτοί «μεταφράζονται» σε ένα δεδομένο, και εν πολλοίς δεσμευτικό, «κενό» στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα, το οποίο θα κληθούν να καλύψουν οι ΑΠΕ.
Όπως συμπληρώνουν, αυτή η τρόπον τινά «μεγάλη εικόνα» υπεραντισταθμίζει τους όποιους κραδασμούς μπορεί να δημιούργησαν τα μέτρα του ΥΠΕΝ για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ΕΛΑΠΕ, καθώς εγγυάται τη δρομολόγηση «πράσινων» επενδύσεων σημαντικού μεγέθους. Μάλιστα, με βάση τα ίδια στελέχη, ένα νέο έργο ΑΠΕ δεν έπαψε να υπόσχεται στη χώρα μας μία διόλου ευκαταφρόνητη απόδοση, της τάξης του 6% για παράδειγμα στα φωτοβολταϊκά, την οποία διεθνώς δύσκολα μπορεί να εξασφαλίσει οποιουδήποτε άλλου είδους επένδυση,
Όσον αφορά το πόσα από αυτά τα υποψήφια έργα των 45,55 GW προέρχονται από επενδυτές που είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν στην αδειοδοτική και χρηματοδοτική τους ωρίμανση, οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν πως μία πρώτη σαφή εικόνα θα υπάρξει από την καταβολή του τέλους έκδοσης Βεβαίωσης Παραγωγού ΑΠΕ. Με δεδομένο ότι η χρέωση ξεκινά από 3.000 ευρώ/ΜW, για το τμήμα ενός έργου έως 1 MW, η καταβολή της θα αποτελέσει ένα αρχικό φιλτράρισμα των πραγματικών προθέσεων των αιτούντων.
Ενίσχυση του ανταγωνισμού
Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν πως περίπου το 10% των αιτήσεων αφορά όντως projects τα οποία προορίζονται να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα αδειοδότησης, με σκοπό να πραγματοποιηθούν. Ένα ποσοστό που κάθε άλλο παρά αμελητέο είναι, αφού αγγίζει τα 4,5 GW και έρχεται να διευρύνει τη «δεξαμενή» υποψήφιων έργων, τα οποία θα ανταγωνισθούν μεταξύ τους, ώστε να υλοποιηθούν εκείνα τα οποία σχεδιάζονται με τους καλύτερους δυνατούς οικονομικούς όρους για το ενεργειακό σύστημα.
Καθώς μάλιστα έχουν γνωστοποιηθεί οι προθέσεις του ΥΠΕΝ για το επόμενο σχήμα διαγωνισμών, το οποίο θα είναι σχετικά βραχύβιο και θα αφορά έργα συνολικής ισχύος 2,1 GW, όπως επισημαίνουν τα στελέχη της αγοράς, ο κλάδος δεν κινδυνεύει από φαινόμενα υπερθέρμανσης, ανάλογα με αυτά που έχουν συμβεί στο παρελθόν.
«Στοίχημα» η περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδότησης
Αντίθετα, με δεδομένο ότι οι τελευταίοι διαγωνισμοί θα πραγματοποιηθούν το 2024, υπάρχουν σίγουρα επενδυτές που εκ των προτέρων προορίζουν τα έργα τους για εμπορική αξιοποίηση εκτός καθεστώτος λειτουργικής ενίσχυσης, όπως π.χ. μέσω της σύναψης PPA με μεγάλους καταναλωτές και προμηθευτές. Επενδυτές οι οποίοι ποντάρουν στο γεγονός ότι, μέχρις ότου δρομολογηθούν τα έργα τους, θα έχουν ωριμάσει και οι συνθήκες για τη δανειοδότηση από τον εγχώριο τραπεζικό τομέα έργων ΑΠΕ υπό τα νέα εμπορικά μοντέλα.
Οι παράγοντες του κλάδου επισημαίνουν ότι, από την άλλη πλευρά, ο υψηλός αριθμός αιτημάτων συνιστά ένα «στοίχημα» για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων με σκοπό την απλοποίηση των επόμενων αδειοδοτικών σταδίων – και με γρήγορους ρυθμούς, ώστε αυτό το «κύμα» αιτήσεων να μην μπλοκαρισθεί σε κάποιο επόμενο βήμα της υφιστάμενης αδειοδοτικής διαδικασίας. Μάλιστα, η αυτοματοποιημένη διαδικασία υποδοχής των αιτήσεων, μέσω του πληροφοριακού συστήματος της ΡΑΕ, έχει ανεβάσει τον πήχυ ως προς τον βαθμό απάλειψης της γραφειοκρατίας που θα πρέπει να υπάρξει και στα επόμενα βήματα.
Κώστας Δεληγιάννης
deligkos[at]gmail.com
www.worldenergynews.gr