Όλο και διευρύνονται τα τελευταία χρόνια τα σχέδια για ένταξη του υδρογόνου στις εθνικές στρατηγικές των χωρών, για μια μελλοντική οικονομία χωρίς άνθρακα. Στο πλαίσιο του φάσματος των εφαρμογών, το υδρογόνο χρησιμοποιείται για θέρμανση σπιτιών και επιχειρήσεων αλλά και ως δίκτυο σταθμών ανεφοδιασμού για αυτοκίνητα και φορτηγά.
Ένα άλλο φάσμα καλύπτεται από βιομηχανικά κέντρα και λιμάνια, ενώ προβλέπεται σε παγκόσμιο επίπεδο η δημιουργία κόμβων υδρογόνου.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, σε καλύτερη θέση βρίσκεται το υδρογόνο που αφορά την βιομηχανία για την επόμενη δεκαετία. Πολλά σχέδια απαιτούν τη μετάβαση πρώτα στο «μπλε υδρογόνο» που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα με συστήματα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), και στη συνέχεια στο «πράσινο υδρογόνο» που προέρχεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η έκθεση του IRENA
Στην πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεσή του Green Hydrogen: Ένας οδηγός για τη χάραξη πολιτικής, ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε βιομηχανικές ομάδες, λιμάνια και πόλεις όπου μπορούν να προκύψουν συνέργειες μεταξύ παραγωγών και χρηστών. Μάλιστα, μπορεί να μειώσει το κόστος, ενθαρρύνοντας τη ζήτηση μεταξύ των τοπικών βιομηχανιών και επιτρέποντας περαιτέρω την επέκταση της παραγωγής.
Επίσης, βλέπει την ανάπτυξη «κοιλάδων υδρογόνου» (πόλεις) και «κόμβων υδρογόνου» (λιμάνια) σε πρώιμα στάδια, ενώ στη συνέχεια με τη δυνατότητα παραγωγής, θα πρέπει να προκύψουν συνέργειες που αυξάνουν τη ζήτηση.
Οι θέσεις του ΙΕΑ
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αναγνωρίζει επίσης τη σημασία των βιομηχανικών ομάδων στην ανάπτυξη υδρογόνου χαμηλών εκπομπών αλλά και μηδενικού άνθρακα. Στην έκθεση ενεργειακών προοπτικών 2020, περιλαμβάνει το υδρογόνο μεταξύ τεσσάρων κρίσιμων αλυσίδων τεχνολογίας που πρέπει να αναπτυχθούν για να επιτευχθεί ένας κόσμος ουδέτερος από άνθρακα.
Μεταξύ άλλων στην λεπτομερή έκθεση του 2019, επισημαίνει την περιοχή της Βόρειας Θάλασσας, η οποία προσφέρει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη καθαρού υδρογόνου με τα πολυάριθμα λιμάνια της, την ισχυρή βιομηχανική βάση και το υψηλό δυναμικό για υπεράκτια αιολική ενέργεια.
Κόμβοι υδρογόνου στον σχεδιασμό
Ο περιφερειακός σχεδιασμός για κόμβους υδρογόνου βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βόρεια Ευρώπη, καθώς και στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Κορέα. Ο προγραμματισμός είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο, αξιολογώντας την ετοιμότητα της τεχνολογίας και τους τρόπους μεταφοράς υδρογόνου. Οι υπεύθυνοι σχεδιασμού έργων δεν προβλέπουν πραγματική παραγωγή μπλε υδρογόνου πριν από τα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 2020. Επιδιώκουν ως επί το πλείστον να έχουν πράσινο υδρογόνο από ανανεώσιμες πηγές τη δεκαετία του 2030 και μετά, παρόλο που ορισμένα έργα βλέπουν το πράσινο υδρογόνο ακόμη πιο γρήγορα.
Στη Μεγάλη Βρετανία προβλέπονται δύο μεγάλοι κόμβοι. Στα βορειοδυτικά, ένα μεγάλο έργο που ονομάζεται HyNet North West επιδιώκει να δημιουργήσει ένα σύμπλεγμα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030 και ένα βιομηχανικό σύμπλεγμα καθαρού άνθρακα έως το 2040. Θα κατασκευάσει ένα δίκτυο διανομής υδρογόνου σε μια βιομηχανική περιοχή κατά μήκος των αγγλικών-ουαλικών συνόρων νότια του Λίβερπουλ. Το έργο αναλαμβάνεται από μια κοινοπραξία βιομηχανικών εταιρειών με επικεφαλής το βοηθητικό πρόγραμμα Cadent και την αναπτυξιακή εταιρεία Progressive Energy.
Δύο ακόμη μεγάλα έργα σχεδιάζονται στις Κάτω Χώρες κατά μήκος της ακτής της Βόρειας Θάλασσας. Το H-Vision Rotterdam είναι ένα έργο μπλε υδρογόνου που επιδιώκει να δημιουργήσει μια αλυσίδα αξίας υδρογόνου που εκτείνεται από την παραγωγή έως τους βιομηχανικούς τελικούς χρήστες στο λιμάνι του Ρότερνταμ. Το λιμάνι και μια κοινοπραξία βιομηχανικών εταιρειών συμμετέχουν στο έργο. Θα πρέπει να ξεκινήσει πολύ πριν από το 2030, με αποθήκευση CO2 σε εξαντλημένα πεδία φυσικού αερίου κάτω από τη Βόρεια Θάλασσα.
Πολύ πιο βόρεια στο λιμάνι του Eemshaven, το έργο NortH2 θα χρησιμοποιήσει άνεμους της Βόρειας Θάλασσας για την παραγωγή υδρογόνου. Πρόκειται για ένα έργο πράσινου υδρογόνου που θα εγκαταστήσει αρχικά ένα υπεράκτιο αιολικό συγκρότημα μεταξύ 3GW και 4GW έως το 2030, με μια μεγάλη εγκατάσταση ηλεκτρολυτή να λειτουργεί έως το 2027.
Σε ολόκληρο τον κόσμο στην Κίνα, ο προγραμματισμός βρίσκεται σε εξέλιξη για τη δημιουργία κόμβων υδρογόνου σε διάφορες περιοχές. Στη βόρεια επαρχία Hebei, η πόλη Zhangjiakou αναλαμβάνει τέσσερα έργα επίδειξης που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση και χρησιμοποιούν ανανεώσιμη ενέργεια.
Άλλες χώρες στην Ευρώπη και την Ασία αναπτύσσουν συστάδες με βάση την προηγμένη τεχνολογία ηλεκτρολύτη.
Η Ευρώπη και η Ιαπωνία, έχοντας σχετικά υψηλό κόστος και ισχυρή πολιτική υποστήριξη για το υδρογόνο. Οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς θα ήταν η Αυστραλία, η Χιλή, οι νότιες περιοχές των ΗΠΑ, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική και άλλες περιοχές. Για να επωφεληθούν τέλος από μια αναδυόμενη παγκόσμια αγορά καθαρού υδρογόνου θα πρέπει να ξεπεράσουν μια τεράστια πρόκληση με τη μορφή κόστους μεταφοράς.
www.worldenergynews.gr