Οι πλωτοί φωτοβολταϊκοί σταθμοί προορίζονται για διάφορες λίμνες (τεχνητές ή αρδευτικές ή σε ορυχεία) στη Βόρεια Ελλάδα
Με γρήγορους ρυθμούς προχωρά η ΔΕΗ Ανανεώσιμες την υλοποίηση νέων σταθμών ΑΠΕ, με συνέπεια να είναι πλέον δρομολογημένο το επιχειρηματικό πλάνο της, για την αύξηση εντός 24 μηνών του χαρτοφυλακίου της σε σταθμούς εν λειτουργία στα 500 MW.
Την ίδια στιγμή, η θυγατρική της ΔΕΗ προετοιμάζει τα επόμενα «κύματα» μονάδων, στα οποία σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνονται και πλωτά φωτοβολταϊκά. Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία κατέθεσε αιτήσεις στη ΡΑΕ για έκδοση βεβαίωσης παραγωγού για πλωτούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε διάφορες λίμνες (τεχνητές ή αρδευτικές ή σε ορυχεία) στην Ελλάδα, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος στα επίπεδα των 50 MW. Έτσι, γίνεται η πρώτη εταιρεία στη χώρα μας που πραγματοποιεί είσοδο στον συγκεκριμένο κλάδο φωτοβολταϊκών εφαρμογών.
Όσον αφορά την ενίσχυση σε ορίζοντα 2ετίας των σταθμών εν λειτουργία, η εταιρεία αναμένεται να έχει ολοκληρώσει έργα που θα αυξήσουν την εγκατεστημένη ισχύ της σε 250 MW μέχρι τα μέσα του 2021. Παράλληλα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της, μέσα στο πρώτο τετράμηνο του νέου έτους πρόκειται να ξεκινήσει η κατασκευή επιπλέον 250 MW.
Νέες αιτήσεις για φωτοβολταϊκά 600 MW σε ορυχεία
Παράλληλα με το μεσοπρόθεσμο επιχειρηματικό πλάνο, η θυγατρική της ΔΕΗ βλέπει επίσης με αισιοδοξία την επίτευξη και του πιο μακροπρόθεσμου στόχου που έχει θέσει, για την άνοδο μέχρι το 2024 του χαρτοφυλακίου της στο 1,5 GW. Μάλιστα, για την υλοποίηση αυτού του στόχου, προχώρησε πρόσφατα στην υποβολή αιτήσεων στη ΡΑΕ για έκδοση αδειών για φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε διάφορα ορυχεία της ΔΕΗ, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της τάξεως των 600 MW.
Με τις νέες αιτήσεις, η θυγατρική της ΔΕΗ έγινε η πρώτη εταιρεία σε χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη, το οποίο ανέρχεται σε τουλάχιστον 6,7 GW. Από αυτό το χαρτοφυλάκιο, περίπου 2 GW αφορούν φωτοβολταϊκούς σταθμούς και η υπόλοιπη ισχύς έργα ΑΠΕ άλλων τεχνολογιών, στις οποίες όπως είναι φυσικό κυριαρχούν τα αιολικά πάρκα.
Κώστας Δεληγιάννης
deligkos[at]gmail.com
www.worldenergynews.gr