Σύμφωνα με τον φορέα των βιομηχανιών έντασης ενέργειας, η διατήρηση του πλαφόν στα διμερή συμβόλαια με φυσική παράδοση επισείει τον κίνδυνο δημιουργίας ολιγοπωλιακών συνθηκών
Κατηγορηματικά αντίθετη εμφανίζεται η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) σε ρυθμίσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία της νέας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας καθώς ανησυχεί ότι οι ρυθμίσεις αυτές οδηγούν σε αύξηση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις.
Συγκεκριμένα με δυο επιστολές της προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η ΕΒΙΚΕΝ απορρίπτει την πρόταση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για την ύπαρξη πλαφόν στα διμερή συμβόλαια μεταξύ μεγάλων καταναλωτών και προμηθευτών και εκφράζει επιφυλάξεις επί της πρότασης του ΑΔΜΗΕ για τις αλλαγές του Κανονισμού λειτουργίας της αγοράς εξισορρόπησης.
Κανένας περιορισμός στα διμερή συμβόλαια με φυσική παράδοση
Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την επιβολή πλαφόν επί των διμερών συμβολαίων που έως το τέλος του έτους έχει προσδιοριστεί στο 20% της ενέργειας που διαθέτουν μέσω διμερών συμβολαίων προμηθευτές με μερίδιο αγοράς άνω του 4% και με βάση τη νέα εισήγηση του ΕΧΕ θα μειωθεί στο 10% η ΕΒΙΚΕΝ ζητεί την πλήρη κατάργηση του μέτρου, επισείοντας τον κίνδυνο δημιουργίας ολιγοπωλιακών συνθηκών στην αγορά.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή της «με δεδομένο ότι οι τιμές στην αγορά επόμενης ημέρας διαμορφώνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα προτείνουμε την κατάργηση αυτής της ρυθμιστικής παρέμβασης στην αγορά επόμενης ημέρας, καθώς η διατήρησή της επί μακρόν ενδέχεται να δημιουργήσει ολιγοπωλιακές συνθήκες στην αγορά».
Πάγια θέση της ΕΒΙΚΕΝ που τονίζεται για μια ακόμη φορά στην επιστολή προς τη ΡΑΕ είναι να μην τίθενται περιορισμοί στα διμερή συμβόλαια με φυσική παράδοση, τα οποία συνάπτουν οι προμηθευτές.
Ανησυχία για μετακύλιση από τον ΑΔΜΗΕ του επιπλέον κόστους
Σε ό,τι αφορά την πρόταση του ΑΔΜΗΕ για την αγορά εξισορρόπησης η ΕΒΙΚΕΝ εκφράζει ανησυχίες μήπως το επιπλέον κόστος που θα προκύψει για τον Διαχειριστή μετακυλιστεί τελικώς στους καταναλωτές μέσω της χρέωσης χρήσης δικτύου μεταφοράς.
Συγκεκριμένα αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Δυνάμει του άρθρου 85 παρ. 3 του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης, είναι υποχρεωτική η εξαίρεση των προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης που ενεργοποιούνται για σκοπούς εκτός της εξισορρόπησης από τον υπολογισμό των τιμών ανοδικής και καθοδικής Ενέργειας Εξισορρόπησης χειροκίνητης ΕΑΣ.
Το άρθρο 85 παρ. 3 του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης αποτυπώνει τη γενική αρχή που τίθεται στο άρθρο 13 παρ. 2 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού της εσωτερικής λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας 943/2019, σύμφωνα με την οποία οι προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης που χρησιμοποιούνται για την ανακατανομή (redispatching) δεν πρέπει να καθορίζουν την τιμή ενέργειας εξισορρόπησης.
Ως εκ τούτου, η εξαίρεση των καθοδικών προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης των οντοτήτων υπηρεσιών εξισορρόπησης από τον υπολογισμό των τιμών καθοδικής ενέργειας εξισορρόπησης είναι υποχρεωτική και δεσμευτική για την οργάνωση και λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης».
Αποζημίωση των υπηρεσιών εξισορρόπησης με όρους αγοράς
Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ είναι αυτονόητο ότι η υποχρέωση που προκύπτει από τις παραπάνω διατάξεις δεν περιορίζεται μόνο στις οντότητες υπηρεσιών εξισορρόπησης που δραστηριοποιούνται στην Πελοπόννησο, αλλά έχει εφαρμογή σε όλες τις περιπτώσεις ενεργοποίησης προσφορών ανοδικής ή καθοδικής ενέργειας εξισορρόπησης για σκοπούς εκτός της εξισορρόπησης.
Και η Ένωση προσθέτει:
«Η αποζημίωση των οντοτήτων υπηρεσιών εξισορρόπησης θα πρέπει να λαμβάνει χώρα με όρους αγοράς έτσι ώστε να διασφαλιστεί η κοστοστρέφεια και η διαφάνεια του μηχανισμού αποζημίωσης.
Επισημαίνεται δε ότι οι οντότητες υπηρεσιών εξισορρόπησης αποζημιώνονται με την ΟΤΣ στην αγορά επόμενης ημέρας για δεδομένη ποσότητα ενέργειας».
«Η επιπλέον αποζημίωση των οντοτήτων υπηρεσιών εξισορρόπησης για τις καθοδικές προσφορές ενέργειας εξισορρόπησης, όταν λαμβάνουν εντολή καθοδικής ενέργειας για σκοπούς εκτός εξισορρόπησης, θα πρέπει να καλύπτει αποκλειστικά την όποια μεταβολή υφίστανται στο μεταβλητό κόστος λειτουργίας τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση τίθεται ζήτημα δημιουργίας απροσδόκητων κερδών (windfall profits)».
Κλείνοντας την επιστολή της η ΕΒΙΚΕΝ σημειώνει ότι η ανάληψη του κόστους αποζημίωσης από τον ΑΔΜΗΕ δημιουργεί ερωτηματικά για το εάν τελικά αυτό το κόστος μετακυλιστεί στους καταναλωτές μέσω της χρέωσης χρήσης δικτύου μεταφοράς.
www.worldenergynews.gr