Περιβάλλον

Η Fed εντάσσεται στο παγκόσμιο δίκτυο τραπεζών για την κλιματική αλλαγή

Η Fed εντάσσεται στο παγκόσμιο δίκτυο τραπεζών για την κλιματική αλλαγή

Η Fed ήταν η μόνη μεγάλη κεντρική τράπεζα  παγκόσμια, εκτός από την Reserve Bank of India, που δεν ήταν μέλος του NGFS

 

Σχετικά Άρθρα

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη 15/12/2020 ότι έχει ενταχθεί στην διεθνή ομάδα κεντρικών τραπεζών που επικεντρώνονται στον κίνδυνο αλλαγής του κλίματος, ένα μήνυμα ότι η Fed θα μπορούσε να κινηθεί για να ενσωματώσει τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο κανονιστικό της πλαίσιο.

Η συμμετοχή της Fed στο Δίκτυο Κεντρικών Τραπεζών και Εποπτικών Αρχών για το Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS) ακολούθησε μετά από μια ετήσια συνεργασία, ανακοίνωσε η Fed.Ήταν η μόνη μεγάλη παγκόσμια κεντρική τράπεζα εκτός από την Reserve Bank of India που δεν ήταν μέλος του NGFS.
«Καθώς αναπτύσσουμε την κατανόησή μας για το πώς μπορούμε να αξιολογήσουμε καλύτερα τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ανυπομονούμε να συνεχίσουμε και να εμβαθύνουμε τις συζητήσεις μας με τους συναδέλφους μας NGFS από όλο τον κόσμο», ανέφερε ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell σε σχετική ανακοίνωση.
Εδώ και χρόνια, η Fed παρέμεινε στο περιθώριο καθώς άλλες κεντρικές τράπεζες χρησιμοποιούσαν τις ρυθμιστικές και ερευνητικές επιρροές τους για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων πιθανώς απότομων αλλαγών στις τιμές από καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Αλλά αυτό άλλαξε πρόσφατα.

Κανονισμοί και αντιδράσεις

Τον περασμένο μήνα, η Fed συμπεριέλαβε την κλιματική αλλαγή για πρώτη φορά στην τακτική εκτίμησή της σχετικά με τις ευπάθειες της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Ο Powell είπε ότι η «ανθεκτική» διασφάλιση του χρηματοοικονομικού συστήματος έναντι της κλιματικής αλλαγής ταιριάζει με τις εντολές της Fed που έχουν εκχωρηθεί στο Κογκρέσο. Αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι πολιτικά έωλο.
Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Doanald Trump χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή «φάρσα» και αποχώρησε από τη Συμφωνία του Παρισιού στην οποία είχε υπογράψει ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Barak Obama .
Ο νέο εκλεγείς Δημοκρατικός Πρόεδρος Joe Biden δήλωσε ότι θα επανέλθει στο σύμφωνο για το κλίμα.
Την περασμένη εβδομάδα, 47 Ρεπουμπλικάνοι μέλη του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένου περίπου του ενός τρίτου της επιτροπής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του Σώματος που βοηθά στην εποπτεία της Fed, προέτρεψαν τον Powell να μην συμμετάσχει στην ομάδα, προκαλώντας ανησυχίες ότι οι κανονισμοί με γνώμονα το κλίμα θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου για πρόσβαση στο κεφάλαιο.
Την Τρίτη, ο δημοκρατικός γερουσιαστής  της Χαβάης Brian Schatz, δήλωσε ότι αναμένει «περαιτέρω συγκεκριμένα βήματα» από την Fed για την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης εργαλείων όπως τα stress test.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης