Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

ΔΕΔΔΗΕ: Εγκατάσταση των 7,5 εκατ. «έξυπνων» μετρητών έως το 2026

ΔΕΔΔΗΕ: Εγκατάσταση των 7,5 εκατ. «έξυπνων» μετρητών έως το 2026

Σχεδόν το 50% της επένδυσης, συνολικού ύψους 850 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί τη διετία 2023-2024

Τον «οδικό χάρτη» για την υλοποίηση του roll-out των «έξυπνων» μετρητών στη χαμηλή τάση, περιγράφει ο ΔΕΔΔΗΕ στο Προκαταρκτικό Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου (ΣΑΔ) για την περίοδο 2021 – 2025, το οποίο τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ.

Σύμφωνα με το Σχέδιο, ο Διαχειριστής εκτιμά ότι το εν λόγω πρότζεκτ θα ολοκληρωθεί με χρονικό ορίζοντα το 2026. Επίσης, από τον ύψους 850 εκατ. ευρώ συνολικό προϋπολογισμό του έργου, ο οποίος έχει προταθεί να δανειοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, σχεδόν η μισή δαπάνη (το 47% για την ακρίβεια) θα καλυφθεί τη διετία 2023-2024.

Για την επέκταση της τηλεμέτρησης στη χαμηλή τάση, όπως αναφέρει ο Διαχειριστής, προβλέπεται η προμήθεια, εγκατάσταση 7,5 εκατ. «έξυπνων» μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες χαμηλής τάσης σε όλη την ελληνική επικράτεια (5,4 εκατ. μονοφασικοί και 2,1 εκατ. τριφασικοί), καθώς και η ένταξή τους σε κέντρο τηλεμέτρησης δυναμικότητας 8 εκ. μετρητικών σημείων. Ταυτόχρονα, θα αποξηλωθούν ισάριθμοι υφιστάμενοι μετρητές σε πελάτες χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ.

Το κόστος ανά έτος

Καθώς το έργο θα υλοποιηθεί σε πανελλαδική κλίμακα, η αποξήλωση των συμβατικών «ρολογιών» και η εγκατάσταση των «έξυπνων» αφορά και τις 5 Περιφέρειες της Διανομής. Το ίδιο ισχύει και με την ένταξη των νέων μετρητών στο Κέντρο Τηλεμέτρησης.

Όσον αφορά την επιμερισμό ανά έτος της σχετικής δαπάνης ανά έτος, ο ΔΕΔΔΗΕ προβλέπει περίπου 405 εκατ. ευρώ τη διετία 2023-2024, όταν πρόκειται να καλυφθούν 201,83 και 203,83 εκατ. από τον προϋπολογισμό του έργου. Ένα μικρό ποσό, 36,79 εκατ. ευρώ, πρόκειται να καλυφθεί το 2021, με τη σχετική δαπάνη να αυξάνεται κατακόρυφα την επόμενη χρονιά, αγγίζοντας τα 197,48 εκατ.

Κόστος 176,59 εκατ. ευρώ προορίζεται να καλυφθεί το 2025. Ως συνέπεια, το 2016 θα απομένει να καλυφθεί ένα μικρό ποσοστό του συνολικού προϋπολογισμού του έργου, της τάξης των 33,5 εκατ. ευρώ.

Πολλαπλά οφέλη

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, η επέκταση της τηλεμέτρησης στη χαμηλή τάση θα εξασφαλίσει αρκετά οφέλη στους καταναλωτές, όπως τη δυνατότητα παρακολούθησης της κατανάλωσής τους, μέσω home device ή web application και μετατόπιση της κατανάλωσής τους σε ώρες χαμηλού κόστους σύμφωνα με το σήμα που θα τους δοθεί από τον Προμηθευτή τους.

Επίσης, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε μικροί καταναλωτές που έχουν στις εγκαταστάσεις τους είτε μονάδες παραγωγής ΑΠΕ μέσω ειδικών προγραμμάτων (Net metering κλπ), είτε μονάδες αποθήκευσης (storage units ή αυτοκίνητα), να συμμετάσχουν στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΦΟΣΕΚ (Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης).

Την ίδια στιγμή, χάρις στους «έξυπνους» μετρητές, οι προμηθευτές θα μπορούν να καταρτίσουν τιμολόγια με σκοπό την μετατόπιση ζήτησης από τους πελάτες τους από ώρες υψηλού κόστους σε ώρες χαμηλού κόστους, ώστε έτσι να μειωθεί το κόστος προμήθειας του ανταγωνιστικού σκέλους της ενέργειας. Παράλληλα, ο κλάδος της προμήθειας θα ωφεληθεί και από την ενίσχυση της κινητικότητας των καταναλωτών, με την επιτάχυνση της διαδικασίας αλλαγής παρόχου.

Οφέλη θα υπάρξουν και για τον ΔΕΔΔΗΕ, καθώς όχι μόνο θα βελτιωθεί ο έλεγχος και η εποπτεία του δικτύου, αλλά και θα περιοριστεί και το λειτουργικό του κόστος, με την αυτοματοποίηση των διαδικασιών καταμέτρησης της κατανάλωσης και της αλλαγής προμηθευτή. Παράλληλα, ο Διαχειριστής θα λαμβάνει ειδοποιήσεις στην περίπτωση απόπειρας παραβίασης ενός «έξυπνου» μετρητή, κάτι που αναμένεται να αποτελέσει ισχυρό αντίδοτο στις ρευματοκλοπές.

 

 Κώστας Δεληγιάννης

deligkos[at]gmail.com

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης