Η προγραμματισμένη συνεργασία σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη της υπεράκτιας αιολικής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στοχεύει να αυξήσει την πανευρωπαϊκή χωρητικότητα από 12 gigawatts (GW) σήμερα σε 60 GW έως το 2030 και 300 GW το 2050.
«Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να εντοπίσουμε συγκεκριμένα έργα μαζί με τους γείτονές μας και να τα προωθήσουμε», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Γερμανίας, Peter Altmaier σύμφωνα με το Reuters. Είναι σημαντικό να βρεθούν συνθήκες-πλαίσιο που θα ωφελήσουν τόσο τη Γερμανία όσο και τη Δανία και θα βρουν συνέργειες με την ανάπτυξη πράσινου υδρογόνου, πρόσθεσε.
Ο Δανός υπουργός Ενέργειας Dan Joergensen δήλωσε ότι η συνεργασία θα επικεντρωθεί σε ενεργειακούς κόμβους στη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα.
Υπεράκτια πάρκα
Νωρίτερα τον Δεκέμβριο, η Κοπεγχάγη ανακοίνωσε σχέδια για δύο συστάδες, προσθέτοντας 5 GW υπεράκτιας αιολικής χωρητικότητας έως το 2030 - τρεις φορές το μέγεθος του τρέχοντος υπεράκτιου αιολικού στόλου της Δανίας - το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στην ιστορία της.Το ενεργειακό νησί της Βόρειας Θάλασσας θα συνδέσει υπεράκτια αιολικά πάρκα με χωρητικότητα 3 gigawatt (GW) έως το 2030, πιθανώς να αυξηθεί σε 10 GW αργότερα, ενώ ένα δεύτερο νησί στα ανοικτά των ακτών του Bornholm στη Βαλτική Θάλασσα θα έχει χωρητικότητα 2 GW.
Αυτά θα μπορούσαν να συνδεθούν με χώρες εκτός της Δανίας μέσω υπεράκτιων συνδέσεων δικτύου.
Στο πλαίσιο της υπεράκτιας στρατηγικής της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ότι τα περιουσιακά στοιχεία παραγωγής ενέργειας στη θάλασσα θα πρέπει να αποτελούν τις δικές τους ζώνες προσφοράς αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες καθορίζουν την τιμή της παραγωγής εκεί. Εάν εισαχθούν, τα δανικά ενεργειακά νησιά πιθανότατα θα γίνουν μέρος μιας τέτοιας ζώνης προσφοράς, δήλωσε ο διαχειριστής δικτύου Energinet στο Reuters.
www.worldenergynews.gr