Τη δημιουργία του κοινού σχήματος αποκάλυψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μ. Μανουσάκης, σημειώνοντας ότι οι όροι του διαγωνισμού θα πρέπει να καθιστούν βιώσιμο το πρότζεκτ για τη θυγατρική του Διαχειριστή
Η 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, Grid Telecom, θα διεκδικήσει από κοινού με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή το έργο Ultra Fast Broadband, όπως αποκάλυψε πριν από λίγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή, Μ. Μανουσάκης, σε press call παρουσίασης της Grid Telecom.
Το έργο Ultra Fast Broadband (UFBB) έχει προκηρυχθεί από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με αντικείμενο την κατασκευή νέων υποδομών οπτικών ινών, μέσω σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).
Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 700 εκ. ευρώ, με τα 300 εκ. ευρώ να προέρχονται από δημόσια χρηματοδότησης, και αφορά 2,4 εκ. πολίτες και επιχειρήσεις, ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες από 810.000 συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Μbps download. Οι δύο εταιρείες, Grid Telecom και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, έδωσαν ανεξάρτητα το παρών στην πρώτη φάση της διαδικασίας και τον «ανταγωνιστικό διάλογο».
Αδύνατη η ανάληψη εμπορικής ευθύνης προσέλκυσης πελατών
«Έχουμε ήδη υπογράψει το σχετικό συμφωνητικό με την ΤΕΝΕΡΓ για να δημιουργήσουμε το σχήματος με το οποίο θα "κατέβουμε" μαζί στο έργο», σημείωσε ο κ. Μανουσάκης. Όπως πρόσθεσε, η διεκδίκηση του πρότζεκτ εντάσσεται στη διεύρυνση παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών από τον ΑΔΜΗΕ μέσω της Grid Telecom, με σκοπό τόσο την ενίσχυση των οικονομικών μεγεθών του Ομίλου, όσο και τη στήριξη των υποδομών της χώρας.
Ωστόσο, όπως επισήμανε ο κ. Μανουσάκης, στην περίπτωση του UFBB θα πρέπει να διασφαλισθεί από την πολιτεία ότι οι όροι του πρότζεκτ θα το καθιστούν βιώσιμη τη συμμετοχή της Grid Telecom, η οποία σε αντίθεση με τους τηλεπικονωνιακούς παρόχους, δεν έχει πρόσβαση σε τελικούς πελάτες. Κάτι που σημαίνει πως δεν μπορεί να έχει την εμπορική ευθύνη προσέλκυσης πελατών για τη χρήση των υποδομών που θα αναπτυχθούν και, κατά συνέπεια, για τη διείσδυσή τους.
Υπό εκπόνηση το business plan
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Μανουσάκη κινήθηκαν και οι αναφορές του Διευθυντή της Grid Telecom, Γιώργου Ψυρρή, για τη διεκδίκηση του UFBB. Όπως υπογράμμισε ο κ. Ψυρρής, στο πλαίσιο του «ανταγωνιστικού διαλόγου», ο οποίος βαίνει προς ολοκλήρωση, η εταιρεία έχει καταθέσει τις σχετικές προτάσεις της αναφορικά με τους όρους προκήρυξης του διαγωνισμού.
Όπως πρόσθεσε, αναμένεται η δημοσιοποίηση των τελικών τευχών δημοπράτησης του έργου. Την ίδια στιγμή, Grid Telecom και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχουν ήδη ξεκινήσει την εκπόνηση του business plan για να διαπιστώσουν αν «βγαίνει» το πρότζεκτ. Σύμφωνα με τον κ. Ψυρρή, η συμμαχία με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η οποία έχει μεγάλη εμπειρία σε έργα ΣΔΙΤ και στις κατασκευές, δημιουργεί δυνητικά ένα σχήμα το οποίο μπορεί να αποτελέσει αντίπαλον δέος στους μεγάλους «παίκτες» του κλάδου, για τη διεκδίκησή του.
Προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης
Μιλώντας για την εμπορική δραστηριότητα της Grid Telecom, ο κ. Μανουσάκης επισήμανε πως αποτελεί διεθνή τάση η παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών από τους Διαχειριστές των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως ανέφερε ενδεικτικά, ανάλογες θυγατρικές έχουν τα 20 από τα 40 μέλη του ENTSO-E, ενώ αρκετά ακόμη δρομολογούν αντίστοιχα σχέδια.
Σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, πέρα από το UFBB, υπάρχουν και άλλες εξελίξεις που καθιστούν ευοίωνη την περαιτέρω ανάπτυξη της Grid Telecom, όπως για παράδειγμα η ανάπτυξη των δικτύων 5G, η οποία θα αυξήσει τις ανάγκες σε δίκτυα κορμού. Προς την ίδια κατεύθυνση συντείνουν τα σχέδια ιντερνετικών κολοσσών όπως η Microsoft, για την ανάπτυξη Data Centers στην Ελλάδα, καθώς η εγκατάστασή τους απαιτεί ισχυρές υποδομές όσον αφορά και την παροχή υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών, πέραν από ηλεκτρικής ενέργειας.
Κώστας Δεληγιάννης
deligkos[at]gmail.com
www.worldenergynews.gr