Η επιδημία του Covid-19 δεν έθεσε τα περιβαλλοντικά προβλήματα σε δεύτερο πλάνο. Τουναντίον, υπενθύμισε την ανάγκη εύρεσης βιώσιμων λύσεων για το μέλλον το πλανήτη και την προστασία των πληθυσμών, ειδικότερα από ασθένειες που μεταδίδονται από τα ζώα στους ανθρώπους.
Η Γαλλία είναι αποφασισμένη όσο ποτέ και εργάζεται με σκοπό την ενίσχυση της πολυμέρειας σε θέματα περιβάλλοντος. Στις 12 Δεκεμβρίου 2020 θα εορταστούν τα 5 χρόνια από τη Συμφωνία του Παρισιού υπενθυμίζοντας την αναγκαία κινητοποίηση όλων μας ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
1. « 5 χρόνια από τη Συμφωνία του Παρισιού» : Απολογισμός και διαδικτυακές συνεδριάσεις (12 Δεκεμβρίου 10:00 με 11:30)
Η εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται από τον Υπουργό Ευρώπης και εξωτερικών υποθέσεων, Jean-Yves Le Drian, και την Υπουργό οικολογικής μετάβασης, Barbara Pompili, θα συγκεντρώσει προσωπικότητες που συνεισφέρουν στην εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού: Valérie Masson-Delmotte (IPCC), Laurence Tubiana (lEuropean Climate Foundation), Laurent Fabius (πρώην Υπουργός εξωτερικών). Ακόμη, θα μεταδοθεί μέσω βίντεο μήνυμα του Alok Sharma, Προέδρου της COP26. Η υβριδική αυτή εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το Quai d’Orsay, στην ιστοσελίδα http://www.accorddeparis-5ans.org/ και στα κοινωνικά δίκτυα, στα Γαλλικά και στα Αγγλικά.
2. Συνεδρίαση εργασίας υπό τον Emmanuel Macron, Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τον οικολογικό προσανατολισμό της οικονομίας (12 Δεκεμβρίου στις 13:00)
Στη μη δημόσια αυτή εκδήλωση θα συμμετάσχουν, δια ζώσης και ψηφιακά, οργανισμοί του One Planet Summit, όπως το δίκτυο Central Banks and Supervisors Network for Greening the Financial System (NGFS) και το επενδυτικό ταμείο Sovereign Wealth Funds.
3) « Σύνοδος φιλοδοξίας για το περιβάλλον» (12 Δεκεμβρίου στις 15:00)
Στις 12 Δεκεμβρίου 2020, μετά τις 15:00, η Γαλλία συνδιοργανώνει τη «Σύνοδο φιλοδοξίας για το περιβάλλον» με το Ηνωμένο Βασίλειο (Πρόεδρο της COP26) και τη γενική γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, σε συνεργασία με τη Χιλή (Πρόεδρο της COP25) και την Ιταλία (διοργανωτή της pre-COP26).
Όλα τα υπογράφοντα Κράτη της Συμφωνίας του Παρισιού έχουν προσκληθεί. Περισσότεροι από 70 εκπρόσωποι θα ανακοινώσουν νέα μέτρα σχετικά με έναν ή περισσότερους εκ των τριών πυλώνων της Συμφωνίας (μετριασμός, προσαρμογή, χρηματοδότηση). Η ψηφιακή αυτή σύνοδος εκκινεί τον κύκλο ανάκτησης της φιλοδοξίας, με τελικό προορισμό την COP26 που θα λάβει χώρα 1-12 Νοεμβρίου 2021 στη Γλασκόβη. Ακόμη, θα εκπροσωπηθούν μη κρατικοί φορείς.
Όλες οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα https://climateambitionsummit2020.org.
Πλαίσιο:
Ανανέωση της διεθνούς δυναμικής που γεννήθηκε χάρη στη Συμφωνία του Παρισιού
Από το 2015, η Συμφωνία του Παρισιού για το περιβάλλον αποτελεί το διεθνές πλαίσιο δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής. Πρόκειται για μια από τις ταχύτερα επικυρωμένες συμφωνίες όλων των εποχών, με σχεδόν οικουμενικό χαρακτήρα (194 υπογραφές και 189 επικυρώσεις), ενώ αποτελεί απαραίτητο οδικό χάρτη για τη συλλογική και αποτελεσματική μάχη ενάντια στην κλιματική απορρύθμιση.
Για να μπορέσει να εφαρμοστεί πλήρως, όλα τα υπογράφοντα Κράτη πρέπει να ενισχύσουν τις σχετικές τους φιλοδοξίες, το συντομότερο δυνατόν, πριν την COP26 το 2021.
Οι εθνικά καθορισμένες συνεισφορές όπως κατατέθηκαν το 2015 πριν την COP21, ακόμη και στην πλήρη εφαρμογή τους, οδηγούν σήμερα σε μια υπερθέρμανση 3°C, μακριά από τους στόχους της Συμφωνίας (+1,5-2°C). Λόγω και της κρίσης του Covid-19, το κάλεσμα για πιο φιλόδοξες πολιτικές καταπολέμησης του φαινομένου αυτού πρέπει να εισακουστεί.
Η διεθνής κοινότητα έχει λοιπόν έναν χρόνο πριν την COP26 στη διάθεσή της για να κινητοποιήσει εκ νέου τους αρμόδιους φορείς, όπως συνέβη τη στιγμή της υιοθέτησης της Συμφωνίας του Παρισιού, όταν 183 χώρες κατέθεσαν τις εθνικά καθορισμένες συνεισφορές τους, καλύπτοντας έτσι το 95% των επιβλαβών εκπομπών σε παγκόσμιο επίπεδο.
www.worldenergynews.gr