Ηλεκτρισμός

Γ. Μάργαρης (ΑΔΜΗΕ): Προκηρύσσεται εντός Δεκεμβρίου η διασύνδεση της Σαντορίνης

Γ. Μάργαρης (ΑΔΜΗΕ): Προκηρύσσεται εντός Δεκεμβρίου η διασύνδεση της Σαντορίνης
Μιλώντας στην εκπομπή Market Watch του Action 24, ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις στο σύστημα ηλεκτρισμού από το δικαστικό μπλόκο της Μονής Αγ. Θεοδώρων στην ολοκλήρωση του Δυτικού Διαδρόμου
Εντός του Δεκεμβρίου θα προκηρυχθεί από τον ΑΔΜΗΕ ο διαγωνισμός για την έναρξη κατασκευής της τέταρτης φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων και συγκεκριμένα για την υποβρύχια διασύνδεση της Σαντορίνης με την Νάξο.

Αυτό δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Γιάννης Μάργαρης σε συνέντευξη του στην εκπομπή Market Watch του Action 24 προσθέτοντας ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 θα ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες και για τη διασύνδεση του Λαυρίου με τη Σέριφο, τη Μήλο, τη Φολέγανδρο και τη Σαντορίνη. Στόχος του διαχειριστή είναι η διασύνδεση Σαντορίνης Νάξου να ολοκληρωθεί το 2023 και των υπολοίπων νησιών το 2024.

Ο κ. Μάργαρης αποκάλυψε επίσης ότι ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε συνεργασία με τον διαχειριστή του ιταλικού δικτύου TERNA και θα μελετήσουν από κοινού διάφορα σενάρια για την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας Ιταλίας στο πλαίσιο και της σύζευξης των δυο αγορών που θα ξεκινήσει στις 15 Δεκεμβρίου.

Πιθανότερο σενάριο δεύτερο καλώδιο Ελλάδας-Ιταλίας

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΑΔΜΗΕ παρά το γεγονός ότι θα μελετηθεί και το ενδεχόμενο αναβάθμισης της υφιστάμενης γραμμής Ελλάδας Ιταλίας το πλέον πιθανό σενάριο είναι να ποντιστεί και δεύτερο καλώδιο ισχύος 500-1000 MW. Το ακριβές ύψος της ισχύος θα προκύψει από τις μελέτες που ξεκινούν αυτή την περίοδο.

Η υφιστάμενη ηλεκτρική διασύνδεση συνεχούς ρεύματος Ελλάδας – Ιταλίας λειτουργεί από το 2002 με υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 163 χιλιομέτρων, σε τάση 400 kV και με ισχύ 500 MW. Όπως έχει ήδη επισημάνει ο ENTSO-E, η σύζευξη των τιμών μεταξύ των δύο χωρών προϋποθέτει την ενίσχυση της μεταξύ τους ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Λειτουργία της αγοράς εξισορρόπησης σύμφωνα με τους Κώδικες

Ο κ. Μάργαρης ρωτήθηκε επίσης για τη στάση του ΑΔΜΗΕ στην υπόθεση λειτουργίας της αγοράς εξισορρόπησης στο πλαίσιο του Target Model, όπου ως γνωστόν έχουν εκφραστεί ανησυχίες για πολύ υψηλές τιμές και έχει υπάρξει παρέμβαση τόσο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και της ΡΑΕ.

Όπως είπε ο ΑΔΜΗΕ λειτουργεί την αγορά εξισορρόπησης σύμφωνα με τους Κώδικες που έχουν εγκριθεί από τη ΡΑΕ και εφόσον του ζητηθεί θα προχωρήσει στις αλλαγές που θα του υποδειχθούν από τον Ρυθμιστή.

Τέλος αναφερόμενος στην υπόθεση του Μοναστηριού των Αγίων Θεοδώρων και των καλογριών που έχουν στραφεί κατά του έργου της γραμμής υπερυψηλής τάσης 400KV της Πελοποννήσου, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα νομίμως αδειοδοτημένο έργο που καθυστερεί αδικαιολόγητα, με αρνητικές επιπτώσεις στο σύστημα ηλεκτρισμού αλλά και την κοινωνία και την οικονομία της Πελοποννήσου.

Πάντως κατέληξε ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι υποχρεωμένος να αναμένει την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει το Μοναστήρι και θα γίνει στις 16 Δεκεμβρίου.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης