Ενέργεια

Κ. Χατζηδάκης: Ανθεκτικά και μακροχρόνια τα μέτρα για βιώσιμο ΕΛΑΠΕ

Κ. Χατζηδάκης: Ανθεκτικά και μακροχρόνια τα μέτρα για βιώσιμο ΕΛΑΠΕ
Τα μέτρα που πήραμε είναι υπέρ των ΑΠΕ και λύνουν το πρόβλημα μέχρι το 2030, είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός

Εκτενή αναφορά στους λόγους για τους οποίους προχώρησε το ΥΠΕΝ στην μείωση του ΕΤΜΕΑΡ και τη λύση που δίνει με τις πολιτικές του στα οικονομικά του ΕΛΑΠΕ, έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Χατζηδάκης κατά τη σημερινή συζήτηση για το χωροταξικό νομοσχέδιο του εν λόγω υπουργείου.

«Η λύση που δίνει το ΥΠΕΝ στα οικονομικά του ΕΛΑΠΕ είναι μακροχρόνια και απόλυτα σταθερή. Και δεν είναι κάτι που το λέω εγώ, αλλά προκύπτει από δύο μελέτες. Την μια έχει παραγγείλει ο ΔΑΠΕΕΠ στην Grant Thorton και την δεύτερη η ΡΑΕ στην AFRY Management Consulting Oy. Σύμφωνα με αυτές τις μελέτες, τα μέτρα που υιοθετήσαμε αντέχουν και στο δυσμενές σενάριο επιδείνωσης της κρίσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό» τόνισε αρχικά ο κ. Χατζηδάκης

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι «τα μέτρα που πήραμε είναι υπέρ των ΑΠΕ και λύνουν το πρόβλημα μέχρι το 2030. Και είναι μια θαρραλέα κίνηση στήριξης των ΑΠΕ και αποδεικνύεται ξεκάθραρα ότι αυτό που έχουμε προβλέψει και ανακοινώσει από τα μέσα Νοεμβρίου ότι για την στήριξη των ΑΠΕ μπορεί να μεταφερθούν έσοδα από τα ΥΚΩ στο ΕΤΜΕΑΡ, ενδέχεται να μην χρειαστεί. Μην βγάζετε γρήγορα συμπεράσματα. Οι καταναλωτές δεν θα επιβαρυνθούν από αυτά τα μέτρα».

Αναφορικά με την μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, ο υπουργός εξήγησε ότι: «Το ΕΤΜΕΑΡ το μειώσαμε γιατί δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί η εξυγίανση της ΔΕΗ. Αντιθέτως, αν το αυξάναμε, θα ήταν σαν να λέγαμε στους καταναλωτές να φύγουν μαζικά από την επιχείρηση και κατά συνέπεια θα κατέρρεε η εταιρεία. Επίσης, θα κατέρρεε όλη η ενέργεια της χώρας. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή πρακτικά εκτός από τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ».

Σχετικά με το θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων, ο υπουργός είπε ότι στόχος είναι να εξορθολογιστεί διότι εδράζεται σε μια λάθος βάση. «Έχετε φτιάξει ένα καθεστώς που έχουμε ενεργειακές κοινότητες ως 18 MW τα οποία που αντιστοιχούν σε 9 εκατ. επένδυση. Είναι η αλλαγή που εισάγουμε κάτι που θα πρεπε να μας διχάζει; Οι ενεργειακές κοινότητες έχουν προτεραιότητα σύνδεσης, μαζεύονται μερικοί καπάτσοι και περνάνε όλους τους άλλους και συνδέονται πρώτοι. Είναι δίκαιο αυτό; Είναι προοδευτικό; Οι αποφάσεις του ΥΠΕΝ γίνονται ώστε να υπάρξει ελεύθερος ηλεκτρικός χώρος για ανταγωνισμό και να λειτουργήσουν οι ΑΠΕ όπως άλλοι τομείς της οικονομίας.Όποιος έχει καλύτερες τιμές θα πουλάει ρεύμα. Οι άλλοι τομείς είναι χαζοί και δεύτερης κατηγορίας;»

Κλείνοντας, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι το ΥΠΕΝ λειτουργεί με βάση την κοινή λογική. «Η κάθε ρύθμιση είναι ζυγισμένη και παρεμβαίνει εκεί που το πράγμα έχει φτάσει στο μη περαιτέρω. Βλέπουμε συνολικά το μερίδιο της ενέργειας και το συμφέρον των καταναλωτών για καλύτερες τιμές ενέργειας στην Ελλάδα» σημείωσε.

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι χθες ο υπουργός έστειλε αυστηρό μήνυμα στις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, απορρίπτοντας τη θέση των ηλεκτροπαραγωγών, ότι όσα συμβαίνουν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας τις τελευταίες ημέρες είναι νόμιμα.


Διαβάστε αναλυτικά την ομιλία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Βουλή για την «ενεργειακή τροπολογία» του πολεοδομικού-χωροταξικού νομοσχεδίου

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης