Τελευταία Νέα
Διεθνή

Την αυλαία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού ανοίγει η Βρετανία στις 7/12

Την αυλαία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού ανοίγει η Βρετανία στις 7/12
Στους 1,49 εκατομμύρια οι νεκροί, ρεκόρ εξαμήνου στις ΗΠΑ, πάνω από 2.500 θάνατοι σε ένα 24ωρο
Καιρός γαρ εγγύς για την έναρξη των εμβολιασμών από την ερχόμενη εβδομάδα με την αυλαία να ανοίγει από τη Μεγάλη Βρετανία, καθώς η αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) έδωσε την έγκριση της στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, τονίζοντας πως είναι ασφαλές και αποτελεσματικό κατά του κορωνοϊού.
Κατόπιν της έγκρισης αυτής, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δέχθηκε τη σύσταση της Αρχής και ότι το εμβόλιο (είναι το πρώτο εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί και είναι έτοιμο να διατεθεί σε διάστημα 10 μηνών) θα είναι διαθέσιμο σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία από την επόμενη εβδομάδα.
Η Μ. Βρετανία φέρεται να έχει εξασφαλίσει 40 εκατομμύρια δόσεις, γεγονός που σημαίνει ότι έως τα τέλη του 2020 μπορούν να έχουν εμβολιαστεί έως και 20 εκατομμύρια πολίτες, ενώ σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας, Matt Hancock υποστήριξε ότι το βρετανικό ΕΣΥ είναι έτοιμο να αρχίσει τους εμβολιασμούς από την ερχόμενη εβδομάδα.
Βάσει του προγραμματισμού που έχει γίνει, το εμβόλιο θα γίνει πρώτα στις ευπαθείς ομάδες, με τη σειρά προτεραιότητας να αφορά το υγειονομικό προσωπικό, το προσωπικό γηροκομείων και τους ανθρώπους άνω των 80 ετών.
Τη Μεγάλη Βρετανία αναμένεται να ακολουθήσουν από τις 7 Δεκεμβρίου (επίσης) η Ρωσία, η οποία έχει ήδη εμβολιάσει 100.000 ανθρώπους, στα μέσα Δεκεμβρίου οι ΗΠΑ ενώ στην Ευρώπη οι εμβολιασμοί θα πρέπει να αναμένονται από τον Ιανουάριο του 2021, όπως το Βέλγιο που ανακοίνωσε την έναρξη των εμβολιασμών απο τις 5 Ιανουαρίου.

Bourla (Pfizer) για έγκριση από Μ. Βρετανία: Ιστορική στιγμή

Για ιστορική στιγμή στη μάχη κατά του covid 19 έκανε λόγο ο επικεφαλής της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Pfizer Albert Bourla με αφορμή την έγκριση που έδωσε η αρμόδια Βρετανική Αρχή στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech με αποτέλεσμα από την ερχόμενη Δευτέρα 7/12 να αρχίσουν και οι πρώτοι εμβολιασμοί στη Μ. Βρετανία.
«Η έγκριση αυτή ήταν ο στόχος για τον οποίο εργαζόμαστε από την πρώτη στιγμή που είπαμε πως η επιστήμη θα νικήσει.
Χαιρετίζουμε την MHRA (Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας) για την ικανότητα τους να προχωρήσουν σε μια προσεκτική εκτίμηση και να λάβουν έγκαιρα δράση για να συνδράμουν στην προστασία των Βρετανών πολιτών.
Καθώς προβλέπουμε ότι θα υπάρξουν περαιτέρω αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις, είμαστε επικεντρωμένοι με τον ίδιο βαθμό ετοιμότητας, έτσι ώστε να διανείμουμε με ασφάλεια το υψηλής ποιότητας εμβόλιο σε όλο τον κόσμο» υποστήριξε ο Bourla.
Aπό την πλευρά του ο CEO της BioNTech, Ugur Sahin υποστήριξε ότι η έγκριση αυτή σηματοδοτεί ότι για πρώτη φορά πολίτες, εκτός των παγκόσμιων κλινικών δοκιμών, θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν ανοσία κατά του covid 19.
«Αναμένουμε ότι η χορήγηση του εμβολίου στη Μεγάλη Βρετανία θα μειώσει τον αριθμό των νοσηλειών ανθρώπων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου» τόνισε ο Sahin.

Οι εγκρίσεις

Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) θα συνεδριάσει στις 10/12 για το εμβόλιο της Pfizer και στις 17/12 για το εμβόλιο της Moderna και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναμένεται να δώσει την έγκριση της μια και τα δύο εμβόλια παρουσιάζουν πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα – πάνω από 94% - τηρώντας παράλληλα όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, καθώς έχουν αναφερθεί ελάχιστες παρενέργειες (αντίστοιχες με αυτές του εμβολίου για τη γρίπη, όπως πονοκέφαλος, πυρετός και ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού για 24 ώρες).
Την έγκριση του για το εμβόλιο της Pfizer αναμένεται να δώσει εντός του Δεκεμβρίου και συγκεκριμένα στις 29/12 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εφόσον τα δεδομένα είναι επαρκή.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι έχει λάβει αίτηση για άδεια διάθεσης στην αγορά του υποψήφιου εμβόλιου της Moderna Inc, τονίζοντας ότι θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή του για το εμβόλιο αυτό έως τις 12 Ιανουαρίου.
Εφόσον εγκριθούν τα δύο αυτά εμβόλια, αναμένεται να αρχίσει μια άνευ προηγουμένου διαδικασία για τη διανομή και τη διάθεση τους σε όλο τον κόσμο.

Προειδοποίηση Interpol: Στόχος του οργανωμένου εγκλήματος τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Προειδοποίηση ότι τα δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος είναι πιθανό να βάλουν στόχο τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού καθώς και ότι θα επιδιώξουν να πουλήσουν πλαστά εμβόλια απηύθυνε η Interpol.
Η Interpol προειδοποιεί τα κράτη να είναι έτοιμα για επιθέσεις τόσο φυσικές όσο και διαδικτυακές του οργανωμένου εγκλήματος στα εμβόλια.
«Καθώς οι κυβερνήσεις ετοιμάζονται για την διανομή των εμβολίων, εγκληματικές οργανώσεις σχεδιάζουν να διεισδύσουν και να διαταράξουν τις αλυσίδες τροφοδοσίας.
Τα εγκληματικά δίκτυα θα στοχεύσουν επίσης ανυποψίαστους πολίτες μέσω πλαστών ιστότοπων και ψευδών θεραπειών, θέτοντας σε σημαντικό κίνδυνο την υγεία τους, ακόμη και για την ζωή τους», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας της Interpol Juergen Stock.

Ραγδαία εξάπλωση

Τα νέα αυτά έρχονται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, καθώς ο ιός καλπάζει σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Λατινική Αμερική.
Στις ΗΠΑ, το τελευταίο 24ωρο οι νεκροί ξεπέρασαν τους 2.500, αριθμός που είναι και ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί εδώ και 6 μήνες, ενώ σε επίπεδα ρεκόρ κινούνται και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με covid, οι οποίοι υπολογίζεται ότι έχουν ξεπεράσει τους 99.000.
Αλλά και στην Ευρώπη, ο ιός εξαπλώνεται ραγδαία, με τις περισσότερες κυβερνήσεις να προχωρούν στην άρση των lockdown, διατηρώντας ωστόσο περιοριστικά μέτρα προκειμένου να αποφύγουν ένα νέο, τρίτο κύμα στις αρχές του 2021.
Δύσκολη είναι η κατάσταση και στη Λατινική Αμερική, όπου νέα έξαρση κρουσμάτων καταγράφηκε στη Βραζιλία, ενώ καλύτερη είναι η κατάσταση στην Ινδία αλλά και στην Κίνα, όπου η επιδημία φαίνεται να είναι υπό πλήρη έλεγχο.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 64.304.732 και οι νεκροί σε 1.488.513
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 13.869.361 και σε νεκρούς με 272.552
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 173.817 και τρίτη σε κρούσματα με 6.386.787
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 138.122 και τέταρτο το Μεξικό με 106.765
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 59.148 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 2.302.062 και πέμπτη η Γαλλία με 2.275.429
- Έκτη η Ισπανία με 1.656.444, όγδοο το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.647.230 και ένατη η Ιταλία με 1.620.901
- Δέκατη η Αργεντινή με 1.432.570
Image
Τέλος το lockdown στην Αγγλία - Ο Johnson σκέφτεται να εμβολιαστεί live στην τηλεόραση για να πείσει τους αρνητές

Στην προσπάθεια του να πείσει για την ασφάλεια του εμβολίου κατά του κορωνοϊού ο βρετανός πρωθυπουργός, Boris Johnson ενδέχεται να κάνει live στην τηλεόραση τον εμβολιασμό του, σύμφωνα με τη γραμματέα Τύπου της κυβέρνησης, γράφει ο Guardian.
Ο Johnson, 56 ετών, ο οποίος έζησε πρόσφατα το βίωμα της εντατικής θεραπείας όταν νόσησε από τον Covid-19, χαιρέτισε την έγκριση του εμβολίου της Pfizer από το Ηνωμένο Βασίλειο κάνοντας λόγο για παγκόσμια νίκη και ακτίνα ελπίδας.
Όπως και άλλοι ηγέτες, ο βρετανός πρωθυπουργός δεν μπορεί να εμβολιαστεί νωρίτερα από πιο ευάλωτα άτομα, αλλά θέλει να δείξει την ασφάλειά των εμβολίων.
Ύστερα από τέσσερις εβδομάδες τέλειωσε με το lockdown χθες Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου η Αγγλία, η οποία επιστρέφει στο σύστημα των τριών βαθμίδων περιορισμών ανά περιοχή προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
Έως τουλάχιστον τον Φεβρουάριο τίθεται σε ισχύ ένα σύστημα προειδοποίησης τριών επιπέδων, σύμφωνα με το οποίο επιβάλλονται τοπικοί περιορισμοί ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης με την επιδημία.
«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να δεχθούμε (…) ότι δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο σε φάση ανάπτυξης, κάτι που θα επιτρέψει την επιστροφή στην κανονικότητα.
Μέχρι τότε δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χαλαρώσουμε, κυρίως στη διάρκεια των κρύων μηνών του χειμώνα» υποστήριξε μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων ο πρωθυπουργός Boris Johnson.
Πλέον σε όλη την Αγγλία μπορούν να ανοίξουν και πάλι όλα τα μη απαραίτητα καταστήματα, τα γυμναστήρια, ενώ μπορούν να γίνονται θρησκευτικές λειτουργίες και γάμοι.
Οι κάτοικοι της Αγγλίας μπορούν να συναντώνται έως και έξι άτομα το μέγιστο, ενώ στις περιοχές που βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού μόνο σε εξωτερικούς χώρους.
Το μεγαλύτερο μέρος της Αγγλίας τέθηκε στα επίπεδα συναγερμού 2 ή 3, με εξαίρεση το νησί Ουάιτ, την Κορνουάλη και τα νησιά Σίλι που βρίσκονται στο πρώτο και χαμηλότερο επίπεδο συναγερμού.
Οι περιορισμοί - που αφορούν κυρίως τη λειτουργία των παμπ και των εστιατορίων αλλά και τις συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους - είναι πιο αυστηροί σε σχέση με πριν το lockdown, κάτι που προκάλεσε την οργή πολλών βουλευτών, ακόμη και από το Συντηρητικό Κόμμα.
Τα μέτρα θα επανεξετάζονται κάθε δύο εβδομάδες, με την πρώτη εκτίμηση να γίνεται στις 16 Δεκεμβρίου, αν και δεν θεωρείται πιθανή η χαλάρωση των μέτρων πριν τα Χριστούγεννα.
Οι Βρετανοί θα έχουν μια ανάπαυλα τα Χριστούγεννα, όταν θα επιτραπούν επί πέντε ημέρες, από τις 23 ως τις 27 Δεκεμβρίου, οι συγκεντρώσεις, όχι όμως περισσότερων από τριών νοικοκυριών.
Σε άλλες περιοχές της Βρετανίας η στρατηγική διαφέρει.
Στη Σκοτία ισχύει επίσης ένα σύστημα τοπικών περιορισμών, στην Ουαλία, μετά από μια καραντίνα 17 ημερών που ολοκληρώθηκε στις αρχές Νοεμβρίου, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι από την Παρασκευή οι παμπ θα κλείνουν στις 18:00 και θα τους απαγορεύεται να πωλούν αλκοόλ, με την ελπίδα ότι η επιδημία θα διατηρηθεί υπό έλεγχο πριν τα Χριστούγεννα.
Image
Διατηρούνται τα περιοριστικά μέτρα στην Ευρώπη

Την ίδια στιγμή, τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη μπορεί να αίρουν τα lockdown αλλά διατηρούν τα περιοριστικά μέτρα.
Στη Γερμανία, όπου τα κρούσματα ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο, οι αρχές αποφάσισαν να παραταθούν τα περιοριστικά μέτρα και το μερικό lockdown έως τις 20/12.
Σε δηλώσεις της η καγκελάριος Merkel προειδοποίησε για τον κίνδυνο να εκδηλωθεί ένα γ’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια του χειμώνα και για αυτό κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Σημειώνεται πως στη Γερμανία όλα τα μέτρα της 28ης Οκτωβρίου θα συνεχιστούν αρχικά έως τις 20 Δεκεμβρίου, και εάν χρειαστεί μπορεί να παραταθούν έως τις αρχές του Ιανουαρίου.
Στη Γαλλία ο πρόεδρος Macron ανακοίνωσε πως το lockdown απέδωσε και ανακοίνωσε χαλάρωση των περιορισμών σε τρεις φάσεις, αρχής γενομένης από το Σάββατο 28/11.
Συγκεκριμένα, είπε ότι οι μετακινήσεις για περίπατο και άθληση επιτρέπονται σε ακτίνα 20 χλμ., από την κατοικία και για τρεις ώρες, όπως και επιτρέπονται  εκ νέου εξωτερικές εξωσχολικές δραστηριότητες ενώ άνοιξαν  και επιχειρήσεις όπως κομμωτήρια και καταστήματα που πωλούν ρούχα.
Την 1η Δεκεμβρίου άνοιξαν οι εκκλησίες, ενώ από τις 15 Δεκεμβρίου θα αρθεί το lockdown, γεγονός που θα επιτρέψει τις μετακινήσεις, αν και θα ισχύσει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 07:00 το πρωί με εξαίρεση την 24η και 30η Δεκεμβρίου.
Στις 20 Ιανουαρίου θα εξεταστεί αν μπορούν να χαλαρώσουν περαιτέρω τα μέτρα και να ανοίξει η εστίαση, ενώ αν τα κρούσματα παραμείνουν κάτω από 5.000 την ημέρα θα ανοίξουν χώροι άθλησης και θα αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας.
Στην Ισπανία η κυβέρνηση εξετάζει να περιορίσει τις συναθροίσεις έως και 6 άτομα, ενώ σκοπεύει να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 έως τις 06:00 τα ξημερώματα την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ενώ στην Αυστρία, το lockdown αναμένεται να αρθεί στις 7/12, αν και θα υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα, τα οποία η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει χθες Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου.
Image
ΗΠΑ: Στα μέσα Δεκεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί – Υψηλό 6μήνου με πάνω από 2.500 νεκρούς σε 24 ώρες

Στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένονται να αρχίσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν περισσότεροι από 2.500 θάνατοι λόγω του ιού.
Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν 2.562 θάνατοι, αριθμός που είχε να αναφερθεί από τον περασμένο Απρίλιο, όταν και η επιδημία ήταν σε πλήρη έξαρση στις ΗΠΑ.
Παράλληλα το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν περισσότερα από 180.000 κρούσματα, με το σύνολο τους να βρίσκεται μια ανάσα από τα 13,8 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ σε επίπεδα ρεκόρ παραμένει και ο αριθμός των ασθενών με covid που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία των ΗΠΑ, καθώς εκτιμάται ότι έχουν ξεπεράσει τους 99.000.
Την ίδια στιγμή, πολλές Μεσοδυτικές Πολιτείες όπως π.χ. η Ιντιάνα, η Νότια Ντακότα, φαίνεται πως είναι αντιμέτωπες με μια πολύ ανησυχητική κατάσταση, ενώ άλλες Πολιτείες προσανατολίζονται στη λήψη πολύ πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων, όπως η εντολή για παραμονή στο σπίτι, κάτι που φαίνεται να μελετά η Πολιτεία της Καλιφόρνια για τα περίπου 40 εκατομμύρια των πολιτών της.
Αμερικάνοι ειδικοί, ανάμεσα τους και ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος, Anthony Fauci, προειδοποιούν για τον κίνδυνο να υπάρξει μια νέα έξαρση των κρουσμάτων εντός της επόμενης εβδομάδας, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι θα αρχίσουν να αποτυπώνονται τα νέα κρούσματα και μολύνσεις που προέκυψαν από τον εορτασμό της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Στα μέσα Δεκεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί

Εν τω μεταξύ, στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να αρχίσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού, όπως ανέφεραν κορυφαίοι Αμερικάνοι αξιωματούχοι.
Βάσει των όσων έγιναν γνωστά, περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικάνοι θα μπορούσαν να εμβολιαστούν έως τα τέλη του 2020 ενώ εκτιμάται ότι έως τα μέσα του 2021, η πλειοψηφία των Αμερικάνων θα έχει πρόσβαση στα εμβόλια.
«Μέσα σε 24 ώρες, ή το αργότερο σε 36 ή 48 ώρες, από την έγκριση τους, το εμβόλιο θα είναι στους ώμους των ανθρώπων» υποστήριξε ο Moncef Slaoui, επικεφαλής του προγράμματος εμβολιασμού.
Εκτιμάται πως περίπου 60 με 70 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου θα είναι διαθέσιμες από τις αρχές του 2021.
Πάντως, οι πρώτοι που αναμένεται να εμβολιαστούν είναι οι επαγγελματίες του τομέα υγείας και οι ένοικοι των οίκων ευγηρίας, περίπου δηλαδή 24 εκατομμύρια άνθρωποι σύμφωνα με τις εισηγήσεις των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου των Νοσημάτων (CDC), αν και τις οριστικές αποφάσεις για το ποιοι θα εμβολιαστούν θα τις λάβει η κυβέρνηση του Donald Trump.
Image
Ινδία: Στα 9,5 εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα  – Μειωμένες οι νέες μολύνσεις

Στα 9,5 εκατομμύρια υπολογίζονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ινδία, όπου το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 36.604 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Είναι η 25η ημέρα που ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων είναι χαμηλότερος από τα 50.000 και η τρίτη συνεχόμενη ημέρα που οι μολύνσεις είναι κάτω από το όριο των 40.000.
Περισσότεροι από 8,9 εκατ. άνθρωποι που νόσησαν, έχουν αποθεραπευτεί, ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν πως 43.062 άνθρωποι αποθεραπεύτηκαν, γεγονός που σημαίνει ότι για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, τα εξιτήρια ασθενών είναι περισσότερα από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Ωστόσο, οι θάνατοι αυξηθήκαν κατά 501 τις τελευταίες 24 ώρες με το σύνολο των νεκρών να υπολογίζεται σε 138.122.
Σημειώνεται πως η Ινδία μετρά το δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ

Νέα έξαρση στη Βραζιλία – Πάνω από 50.000 οι μολύνσεις, οι περισσότερες από τον Σεπτέμβριο

Έξαρση κρουσμάτων της επιδημίας του κορωνοϊού καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο στη Βραζιλία, όπου για πρώτη φορά από τον περασμένο Σεπτέμβριο αναφέρθηκαν περισσότερα από 50.000 κρούσματα.
Λίγα μόλις 24ωρα μετά την προειδοποίηση του προς τη Βραζιλία ότι πρέπει να λάβει πάρα πολύ σοβαρά την επιδημία, ο ΠΟΥ δικαιώθηκε.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε 50.909 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 για τις τελευταίες 24 ώρες και 697 νέους θανάτους από τον κορωνοϊό.
Η Βραζιλία μετρά πλέον 6.386.787 κρούσματα από την αρχή της πανδημίας, ενώ το σύνολο των θανάτων ανέρχεται σε 173.817 και είναι τρίτη παγκοσμίως σε κρούσματα και δεύτερη σε θανάτους.
Τέταρτο σε αριθμό θανάτων είναι το Μεξικό, όπου τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 8.819 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 825 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.
Στο Μεξικό οι νεκροί ανέρχονται σε 106.765 επί συνόλου 1.122.362 μολύνσεων.
Σε δηλώσεις του ο Tedros Adhanom Ghebreyesus επεσήμανε πως οι δύο χώρες είναι σε άσχημη θέση.
«Θεωρώ πως η Βραζιλία πρέπει να το πάρει πολύ σοβαρά αυτό.
Είναι πάρα πολύ ανησυχητικό» είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, ο οποίος απηύθυνε την ίδια έκκληση και στο Μεξικό, τονίζοντας ότι εκεί «ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάστηκε και ο αριθμός των θανάτων διπλασιάστηκε».
«Θα θέλαμε να ζητήσουμε από το Μεξικό να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά την κατάσταση» είπε ο Ghebreyesus.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ σημείωσε ότι η Βραζιλία κατάφερε να μειώσει κατά τα δύο τρίτα τον αριθμό των κρουσμάτων μετά την κορύφωση του Ιουλίου, καταγράφοντας 114.000 την εβδομάδα ως τη 2η Νοεμβρίου.
«Όμως, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ως τη 26η Νοεμβρίου, είχε εκ νέου 218.000 κρούσματα σε εβδομαδιαία βάση.
Αν δείτε τον αριθμό των θανάτων, την εβδομάδα ως τη 2η Νοεμβρίου ήταν 2.538 και τώρα είχαμε 3.876» υποστήριξε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Κίνα: Υπό πλήρη έλεγχο η επιδημία, μόλις 9 κρούσματα σε 24 ώρες

Υπό πλήρη έλεγχο παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα, όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν μόλις 9 κρούσματα έναντι 12 που ήταν την προηγούμενη.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι από τα 9 κρούσματα, τα 7 ήταν εισαγόμενα ενώ τα υπόλοιπα 2 εντοπίστηκαν στην Εσωτερική Μογγολία.
Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων - τους οποίους το κινεζικό υπουργείο Υγείας δεν συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα - που εντοπίστηκαν προχθές μειώθηκε σε 3, από 5 την προηγουμένη.
Επισήμως, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 86.551 μολύνσεων.

Παγκόσμια κλινική δοκιμή και για το κατάλληλο φάρμακο

Την ίδια στιγμή, η επιστημονική κοινότητα αναζητά και το κατάλληλο φάρμακο, το οποίο θα είναι ικανό να μειώνει τη σοβαρότητα του κορωνοϊού σε ασθενείς με covid.
Ήδη τρεις φαρμακοβιομηχανίες (Amgen Inc, UCB SA και Takeda Pharmaceuticals Inc) ανακοίνωσαν προχθές Δευτέρα 30/11 ότι θα πραγματοποιήσουν μια παγκόσμια κλινική δοκιμή σε τρία διαφορετικά φάρμακα τους προκειμένου να διαπιστώσουν εάν αυτά μπορούν να συνδράμουν ασθενείς που νοσηλεύονται και που νοσούν σοβαρά, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Οι τρεις αυτές εταιρείες μετέχουν στη Συμμαχία Έρευνας και Ανάπτυξης για την Covid (R&D Alliance), μια ομάδα περισσότερων από 20 φαρμακοβιομηχανικών και εταιρειών βιοτεχνολογίας οι οποίες συνεργάζονται με σκοπό να επιταχύνουν την ανάπτυξη θεραπειών κατά του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με το Reuters, η μελέτη αρχικά θα εξετάσει αν το φάρμακο Otezla της Amgen (χρησιμοποιείται για την ψωρίαση), το πειραματικό, αντιφλεγμονώδες μονοκλωνικό αντίσωμα λαμαδενουλάμπη της Takeda και το επίσης πειραματικό zilucoplan της UCB, που δοκιμάζεται στη βαριά μυασθένεια, μπορούν να αποτρέψουν την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στον κορωνοϊό, η οποία κάποιες φορές οδηγεί σε σοβαρές έως και μοιραίες βλάβες των οργάνων.
«Ελπίζουμε να βρούμε επιλογές που θα μπορούσαν ενδεχομένως να σώσουν ζωές προτού να καταστεί ευρέως διαθέσιμο ένα εμβόλιο», είπε ο επικεφαλής ερευνητής της Amgen, David Reese.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης