Ενέργεια

Σταθάκης: Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ

Σταθάκης: Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ
Υποστήριξε ότι «δεν εμπίπτει σε θέματα δεοντολογίας και απορώ, γιατί συσχετίζεται με το θέμα άλλων οργανισμών, όπου έγιναν κάποια πράγματα, που αντιδράσαμε, όπως αντιδράσαμε».
Κάλυψη στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ Σωτήρη Νίκα για την προαγωγή κατά δύο βαθμίδες που έδωσε στον εαυτό του μέσα στην εταιρεία και την σχεδόν ταυτόχρονη υποβολή αιτήματος συνταξιοδότησης διασφαλίζοντας επιπλέον εφάπαξ κατά 100.000 ευρώ, έδωσε σήμερα (8/3) μιλώντας στον ρ/σ Real FM ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης.
«Νομίζω, ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με αυτό.
Ήταν διευθυντής της εταιρίας και πριν συνταξιοδοτηθεί, έγινε γενικός διευθυντής.
Αυτό έγινε από το Εποπτικό Συμβούλιο, όχι από τον ίδιο, οπότε δεν νομίζω, ότι συντρέχει κανένας λόγος» είπε ο υπουργός.
Πρόσθεσε δε, ότι «ο κ. Νίκας θα έπαιρνε εφάπαξ έτσι κι αλλιώς» σημειώνοντας ότι «όταν ανεβαίνεις βαθμίδα, παίρνεις κάτι παραπάνω».
Υποστήριξε ωστόσο, ότι «δεν νομίζω, ότι εμπίπτει σε θέματα δεοντολογίας και απορώ, γιατί συσχετίζεται με το θέμα άλλων οργανισμών, όπου έγιναν κάποια πράγματα, που αντιδράσαμε, όπως αντιδράσαμε».
Για το κλείσιμο της αξιολόγησης στα ενεργειακά και για το αν υπάρχει πίεση για την πώληση του 17% της ΔΕΗ, είπε ότι «δύο είναι τα επίμαχα ζητήματα για την αξιολόγηση στον τομέα της ενέργειας, το θέμα του ΔΕΣΦΑ και το θέμα της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά, τα οποία θα κλείσουν».
Συνέχισε λέγοντας ότι «η μεταφορά του 17% της ΔΕΗ στο Υπερταμείο δεν αποτελεί επίμαχο ζήτημα για εμάς» και συμπλήρωσε ότι «η συμφωνία έγκειται στην  εξεύρεση ενός αξιόπιστου τρόπου μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά».
«Ο στόχος είναι η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% με ορίζοντα το 2020» είπε και πρόσθεσε ότι «σε πρακτικό επίπεδο η συμφωνία για τη  μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ θα επιτευχθεί μέσω του συστήματος των ΝΟΜΕ».
Επεσήμανε ακόμη, ότι «η ΔΕΗ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ανέπτυξε το δικό της σχέδιο για τη μείωση του μεριδίου της στη λιανική αγορά και πιστεύω, ότι σύντομα θα φτάσουμε σε μια συμφωνία».
Ερωτηθείς σχετικά με το αν προλαβαίνει να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μέσα στον Απρίλιο, ο κ. Σταθάκης είπε, ότι «έχει σημειωθεί πρόοδος και είμαστε αισιόδοξοι, ότι μπορούμε -εν δυνάμει- να κλείσουμε την αξιολόγηση μέχρι το Eurogroup της 20ης Μαρτίου».
Σημείωσε ότι «αύριο έχουμε μία ακόμη κρίσιμη συνάντηση του Euroworking Group» και τόνισε ότι «η ποσοτική χαλάρωση αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι των στόχων μας και απλά θα μετατοπιστεί χρονικά, παραμένοντας πάντα εντός των χρονικών ορίων».
Όσον αφορά στα δημοσιονομικά στοιχεία για το 2016, ο κ. Σταθάκης είπε, ότι «μόνο το τελευταίο τρίμηνο του 2016 ανέτρεψε την ανοδική τάση των δύο προηγούμενων τριμήνων, οπότε αθροιστικά παραμένει σε ισχύ η ετήσια  τάση ανόδου για το 2017».
Υποστήριξε δε, ότι «το μακροοικονομικό μας μοντέλο δεν θα αλλάξει, διότι το είχαμε σχεδιάσει με βάση πολύ πιο αρνητικές προβλέψεις».
Για το θέμα των υποχωρήσεων μεταξύ των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Σταθάκης είπε, ότι «το κρίσιμο θέμα ήταν, εάν χρειάζονται μέτρα για το 2018» και συμπλήρωσε ότι «αυτό το ζήτημα έχει κλείσει, με υποχώρηση κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ και συνεπώς συμφωνήσαμε, ότι δε χρειάζονται μέτρα για το 2018».
Τα θέματα που είναι ανοιχτά, όπως είπε, είναι το θέμα των μέτρων για την περίοδο του 2019 και του 2020 και τα θέματα των εργασιακών και των συντάξεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης