Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Το μακροπρόθεσμο όφελος του περιβάλλοντος από τη γεωργία στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα «καμπανάκια»

Το μακροπρόθεσμο όφελος του περιβάλλοντος από τη γεωργία στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα «καμπανάκια»

Οι μεγαλύτεροι γαιοκτήμονες - όσοι λαμβάνουν πληρωμές άνω των 150.000 £ ετησίως - θα αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες περικοπές.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η φύση και το κλίμα θα επωφεληθούν από τη μεγαλύτερη αναταραχή στην αγροτική πολιτική για τα επόμενα 50 χρόνια, σύμφωνα με κυβερνητικά σχέδια.

Επιδοτήσεις και περικοπές σε αγρότες και γαιοκτήμονες

Η επιδότηση ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων λιρών που λαμβάνουν οι αγρότες κάθε χρόνο για την ιδιοκτησία της γης θα καταργηθεί σταδιακά έως το 2028, με τα κονδύλια που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση άγριων οικοτόπων, τη δημιουργία νέων δασών, την ενίσχυση των εδαφών και τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων.

Οι μεγαλύτεροι γαιοκτήμονες - όσοι λαμβάνουν ετήσιες πληρωμές άνω των 150.000 £ ετησίως - θα αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες περικοπές, ξεκινώντας από το 25% το 2021. Όσοι λαμβάνουν κάτω από 30.000 £, οι περικοπές θα μειωθούν στο 5% το επόμενο έτος.

Μερικοί από τους αποδέκτες του προγράμματος ήταν ο Δούκας του Westminster, ο εφευρέτης James Dyson, ο ιδιοκτήτης ιπποδρομιών πρίγκιπας Khalid bin Abdullah al Saud και η βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η υγιεινή παραγωγή βιώσιμων τροφίμων

Οι αγρότες θα λάβουν επίσης επιχορηγήσεις για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και την σωστή μεταχείριση των ζώων, συμπεριλαμβανομένου νέου ρομποτικού εξοπλισμού. Ο στόχος του σχεδίου είναι ότι οι αγρότες - εντός επτά ετών - να παράγουν υγιή και επίκερδα τρόφιμα με βιώσιμο τρόπο, χωρίς επιδοτήσεις.

Μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η γεωργία είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας απώλειας της βιοποικιλότητας και παράγει σημαντικές εκπομπές αερίων διοξειδίου του άνθρακα και ρύπανσης των υδάτων. Ο γραμματέας περιβάλλοντος, George Eustice, αναγνώρισε τη ζημία που υπέστη η βιομηχανία από τη δεκαετία του 1960 και είπε ότι τα νέα σχέδια θα συμβάλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. 

Οι ριζικές αλλαγές στη γεωργική πολιτική είναι δυνατές λόγω της αποχώρισης του Ηνωμένου Βασίλειου από την ΕΕ με το Brexit. Η γεωργική πολιτική του HB θεωρείται καταστροφή για τη φύση και ακόμη και οι επικριτές του Brexit βλέπουν τις αλλαγές ως θετικές.

Το συνολικό ποσό των 2,4 δισ. λιρών ετησίως που καταβάλλεται στους αγρότες θα παραμείνει το ίδιο μέχρι το 2025. Επί του παρόντος, τα δύο τρίτα πληρώνονται αποκλειστικά για την ιδιοκτησία γης, αλλά το ποσοστό θα μειωθεί στο ένα τρίτο έως το 2025 και μηδέν έως το 2028. Τα κεφάλαια για την περιβαλλοντική δράση θα αυξηθούν από το ένα τέταρτο του συνόλου σε περισσότερα από τα μισά έως το 2025, με τα υπόλοιπα κεφάλαια να χρησιμοποιούνται για την αύξηση της παραγωγικότητας.

Οι νέες πράσινες πληρωμές θα δοκιμαστούν με 5.000 αγρότες πριν από την πλήρη έναρξη του το 2024. Ωστόσο, το επίπεδο των πληρωμών για εργασίες όπως η άμυνα φυσικών πλημμυρών και η αποκατάσταση των τυρφώνων και των αλμυρών βλαστών δεν έχει ακόμη καθοριστεί.
Ακόμα, ΔΕΝ έχει ποσοτικοποιηθεί η πιθανή μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ένα από τα πιο σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα διεθνή.

Άλλα μέτρα στο κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνουν βελτιώσεις χρηματοδότησης στον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες διαχειρίζονται την κοπριά των ζώων με ένα σύστημα όπου οι αγρότες που επιδιώκουν να εγκαταλείψουν τον τομέα μπορούν να εξαργυρώσουν όλες τις πληρωμές επιδοτήσεων που οφείλονται έως το 2028 το 2022, μέρος των προσπαθειών για να βοηθήσουν τους νέους αγρότες να μπουν στον τομέα.

Η κυβέρνηση είπε ότι θα μειώσει τη «γραφειοκρατία» για τους αγρότες, με προειδοποιητικές επιστολές που αντικαθιστούν τα αυτόματα πρόστιμα για δευτερεύοντα ζητήματα και πιο στοχευμένες - αν και όχι λιγότερες - επιθεωρήσεις.

Η γεωργική πολιτική είναι ένα αποκεντρωμένο ζήτημα, ωστόσο άλλα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχουν ακόμη παρουσιάσει σταθερά νέα σχέδια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης