Ιδιαίτερα…θερμός είναι ο φετινός χειμώνας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς η ενεργειακή «ατζέντα» είναι ζωτικής σημασίας για την επανεκκίνηση της οικονομίας την επόμενη ημέρα της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και την μετάβαση σε ένα μοντέλο χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος.
Αυτά τα δυο πράγματα είναι αλληλένδετα. Γι’ αυτό το λόγο οι «πράσινες δράσεις» είναι στην «καρδιά» του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ και του ελληνικού σχεδίου για την αξιοποίηση των 32 δις. ευρώ που μας αναλογούν.
Με δεδομένο ότι η φθηνότερη (και φιλικότερη προς το περιβάλλον…) κιλοβατώρα είναι αυτή που δεν καταναλώθηκε ποτέ, η ενεργειακή εξοικονόμηση βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδιασμού μας. Η αυξημένη έμφαση στον τομέα αυτό αποτυπώνεται όχι μόνο στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», ύψους 900 εκατ. ευρώ που ξεκινά σε λίγες ημέρες από σήμερα, αλλά και στο ότι έχουμε ζητήσει για τις σχετικές δράσεις το μεγαλύτερο κονδύλι από το Ταμείο Ανάκαμψης, 3 δις. Ευρώ ! Και τούτο διότι τα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων -που θα επεκταθούν πέρα από τις κατοικίες σε δημόσια κτίρια, ξενοδοχεία, επιχειρήσεις- εκτός από την συνεισφορά τους στην επίτευξη των κλιματικών στόχων δίνουν και μεγάλη ώθηση σε πολλούς κλάδους της αγοράς, κάτι αυτονόητα σημαντικό στην παρούσα συγκυρία.
Νομοσχέδιο για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης
Και δεν σταματάμε εδώ. Καταθέτουμε σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης που προβλέπει πλαίσιο μέτρων για να επιτευχθεί ο στόχος του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα για βελτίωση κατά 38% της ενεργειακής απόδοσης έως το 2030. Ένα από τα καινούρια στοιχεία είναι η εισαγωγή ανταγωνιστικών διαδικασιών με σκοπό την χρηματοδότηση έργων και δράσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, κατ’ αντιστοιχία με τις ανταγωνιστικές διαδικασίες για τα έργα ΑΠΕ. Μέσα από τις δημοπρασίες αυτές επιδιώκεται η μόχλευση κεφαλαίων από εμπλεκόμενους στην αγορά ενέργειας φορείς, η ενίσχυση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας καθώς και η δημιουργία κινήτρων για εξοικονόμηση ενέργειας. Κριτήριο για την παροχή της οικονομικής ενίσχυσης στη διαδικασία αυτή, αποτελεί η χαμηλότερη προσφορά ανά εξοικονομούμενη μονάδα ενέργειας.
Σημαντικά βήματα πραγματοποιήθηκαν το διάστημα αυτό και για την στήριξη των ΑΠΕ και την ενίσχυση του ρόλου τους στην «πράσινη» μετάβαση. Στο χωροταξικό-πολεοδομικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις που όχι μόνο λύνουν με πειστικό και ολοκληρωμένο τρόπο το θέμα της ταμειακής στήριξης του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία της αγοράς ΑΠΕ με πιο ανταγωνιστικούς όρους στο νέο περιβάλλον του Target Model.
Είναι ρυθμίσεις που προέκυψαν μετά από ουσιαστική διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ακολουθούν το σκεπτικό της δίκαιης κατανομής των όποιων βαρών, χωρίς υπέρμετρη επιβάρυνση κανενός μέρους. Τα δε μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα δίνουν από τώρα ορατότητα για το πλαίσιο που θα ισχύει για τα έργα ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Τα μέτρα αυτά σε συνδυασμό με την σημαντική δουλειά που έχει ήδη γίνει στο σκέλος της επιτάχυνσης και απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας (και συνεχίζεται με εξίσου εντατικούς ρυθμούς) και την προετοιμασία του ρυθμιστικού πλαισίου για τα υβριδικά έργα, τις μονάδες αποθήκευσης, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και το «πράσινο» υδρογόνο -που θα ανοίξουν τη «βεντάλια» των έργων ΑΠΕ που μπορούν να κατασκευαστούν στη χώρα-, στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Ότι η στήριξη των επενδύσεων σε ΑΠΕ με έργα είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας.
Προτεραιότητα το Target Model
Όπως προτεραιότητά μας είναι και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που επιτυγχάνεται μέσω του Target Model.
To νέο μοντέλο οργάνωσης της χονδρεμπορικής αγοράς είναι πραγματικότητα από την 1η Νοεμβρίου και αποτελεί μια μεγάλη μεταρρύθμιση, κάτι που υπογράμμισε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τελευταία της έκθεση.
Στον πρώτο μήνα λειτουργίας του Target Model παρατηρείται προσαρμογή όλων των συμμετεχόντων στις νέες συνθήκες διαπραγμάτευσης και εκκαθάρισης των συναλλαγών, παράγοντας που προοιωνίζεται την επιτυχημένη πορεία των νέων αγορών.
Σημειώνω ότι παράλληλα με τη μετάβαση στις αγορές του Target Model, το Χρηματιστήριο Ενέργειας επέκτεινε το εύρος των διαθέσιμων συμβολαίων στην Αγορά Παραγώγων, παρέχοντας τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης και αντιστάθμισης κινδύνου στους συμμετέχοντες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Οι αυξημένες τιμές που παρουσιάζονται το τελευταίο διάστημα στην αγορά εξισορρόπησης -που έχουν ήδη μπει στο μικροσκόπιο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας- δεν θα πρέπει να συσκοτίζουν τη μεγάλη εικόνα:
Και αυτή είναι ότι σε όλες τις χώρες της ΕΕ όπου εφαρμόστηκε, το Target Model -μετά από την μεταβατική περίοδο κατά την οποία εμφανίστηκαν δυσλειτουργίες- είχε αδιαμφισβήτητα θετικά αποτελέσματα. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτό θα συμβεί και στην δική μας περίπτωση!
O σχεδιασμός των ιδιωτικοποιήσεων
Η αναφορά στον θερμό ενεργειακό χειμώνα που διανύουμε δεν θα ήταν ολοκληρωμένη χωρίς να μιλήσω για τις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις που προχωρούν: Το θέμα της ΛΑΡΚΟ έχει πλέον μπει στην τελική ευθεία, αφού την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιεύθηκε η πρόσκληση ενδιαφέροντος από τον Ειδικό Διαχειριστή για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Άμεσα θα «βγει στον αέρα» και η πρόσκληση ενδιαφέροντος από το ΤΑΙΠΕΔ, που έχει εξουσιοδοτηθεί από τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών να τρέξει τον διαγωνισμό για την μίσθωση των περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συνεργάζονται στενά ώστε να διεξαχθούν παράλληλα οι δυο διαγωνισμοί, να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία και οι δεσμευτικές προσφορές να έχουν υποβληθεί εντός του α’ εξαμήνου του 2021. Επιδιώκουμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τη συνέχιση της μεταλλευτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας νικελίου της ΛΑΡΚΟ με βιώσιμους όρους και χωρίς τα βάρη του παρελθόντος, κατά τρόπο που θα δημιουργεί αξία για την ελληνική οικονομία.
Εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες και στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, αφού το market test -που σηματοδοτεί ουσιαστικά την εκκίνηση της διαδικασίας- θα λάβει χώρα αμέσως μετά την Επενδυτική Ημερίδα της ΔΕΗ. Εκτιμούμε ότι ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του α’ εξαμήνου του 2021. Και θα δώσει αφενός ισχυρή ταμειακή ένεση στη ΔΕΗ -διευκολύνοντας τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της-, αφετέρου θα επιταχύνει την υλοποίηση των επενδύσεων που απαιτούνται για την ανάπτυξη και ψηφιοποίηση του Δικτύου Διανομής.
Όσον αφορά στους διαγωνισμούς για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας συνεχίζεται η προετοιμασία ενόψει της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών από τα σχήματα που έχουν προεπιλεγεί στην πρώτη φάση της διαδικασίας. Το ίδιο ισχύει και για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Καβάλας.
Τέλος, σε λίγες ημέρες παρουσιάζεται στο Υπουργικό Συμβούλιο και το masterplan της απολιγνιτοποίησης. Αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμος ο «καμβάς» πάνω στον οποίο θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν οι μεγάλες επενδύσεις που θα αλλάξουν το αναπτυξιακό μοντέλο στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Αυτές θα χρηματοδοτηθούν με ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους άνω των 5 δις. ευρώ και θα στηριχθούν -όπως έχουμε ήδη πει- με γενναία φορολογικά κίνητρα, για τα οποία βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την Κομισιόν.
Δεν θα ήταν λοιπόν υπερβολή να πούμε ότι εργαζόμαστε σκληρά για να έρθει μετά τον θερμό ενεργειακό χειμώνα μια επενδυτική άνοιξη!
www.worldenergynews.gr
* Μπορείτε να δείτε ΕΔΩ oλόκληρο το αφιέρωμα του World Energy News: Τεκτονικές αλλαγές στην ενέργεια – «Καταιγίδα» προκλήσεων και ευκαιριών