Τελευταία Νέα
Ενέργεια

S&P: Αναβαθμίζεται σε Β η ΔΕΗ - ΕBITDA 1 δισ, Επενδύσεις 2 δισ, Τα κριτήρια Αξιολόγησης και τα Ρίσκα

S&P: Αναβαθμίζεται σε Β η ΔΕΗ - ΕBITDA 1 δισ, Επενδύσεις 2 δισ, Τα κριτήρια Αξιολόγησης και τα Ρίσκα
Πως θα διαμορφωθεί το EBITDA - Aπό που θα χρηματοδοτηθούν οι Επενδύσεις - Τι θα κρίνει το μέλλον της ΔΕΗ
( UPD 30/11 01:00 )Σε «Β» -από «Β-»- αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της ΔΕΗ η Standard & Poor’s Global Ratings, βασιζόμενη στην αναμενόμενη στρατηγική αναδιάρθρωση της Επιχείρησης και την βελτίωση των δεδομένων της ελληνικής αγοράς ενέργειας, που έχουν μειώσει τις ανησυχίες για τη ρευστότητα της εταιρίας και την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα.
Οι προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook) ορίστηκαν σε σταθερές .
Αναμένεται μια σημαντική άνοδος του EBITDA, ποιοτική βελτίωση της χρηματοοικονομικής διάρθρωσης χάρις το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, που επιταχύνεται και την ανταγωνιστικότερη παρουσία στο retail.
H αναβάθμιση απεικονίζει την προσδοκία για συνέχεια βελτίωσης της εταιρίας με σταθερή  ρευστότητα, καλύτερα περιθώρια κέρδους  και μεγάλες επενδύσεις που θα προκύψουν από τις ελεύθερες λειτουργικές ροές στο 14% του χρέους με την σχέση χρέους προς EBITDA στο 6 για την περίοδο 2020-22.
Κλειδί η μείωση των εκομπών CO2 για την ΔΕΗ με το κλείσιμο των λιγνιτικών και σε σωστή κατεύθυνση η κυβερνητική πολιτική για την Επιχείρηση.


Το βασικό σενάριο του S&P


Στο βασικό σενάριο η ανάλυση του S&P προβλέπει μερίδιο 60% για την ΔΕΗ το 2022, ελαφρά χαμηλότερα έσοδα από την προμήθεια με αναμενόμενες μικρότερες τιμολογιακές επιβαρύνσεις από τον Απρίλιο του 2021 και σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο μέχρι το 2024.
ΕΒΙΤDA 0,9 - 1,1 δισ για την περίοδο 2021 -22.
Ο COVID δεν έβλαψε ουσιαστικά την ΔΕΗ , μείωσε την ζημία των CO2 και αύξησε τα περιθώρια ΕBITDA της παραγωγής με μοναδικό τομέα ανησυχίας την εισπραξιμότητα.

Κατάργηση του Nouvelle Organisation du Marche de L Electricite auctions με ωφέλεια 250 εκατ ευρώ ετησίως.
Πρόσθετες ανάγκες για  κεφάλαιο κίνησης 300 εκατ το 2020 με απαιτήσεις επηρασμένες από το COVID, 50 -200 εκατ  ανάγκες κεφαλαίου κίνησης για το 2021 και 2022, εξαιτίας αποζημιώσεων για βελτίωση της εισπραξιμότητας.

Επενδύσεις Κεφαλαίου  γύρω στα 400 εκατ ευρώ το 2020, που θα ανέλθουν στα 800-900 εκατ το 2021, 2022.
Μετά την Πτολεμαϊδα 5 περισσότερο από το 60% των επενδύσεων θα πάει στις ΑΠΕ και στο δίκτυο.
Η ολοκλήρωση και έναρξη για την μονάδα αυτή είναι προγραμματισμένη για το 2022 αλλά η αμοιβή της είναι αβέβαια με το παρόν ρυθμιστικό ευρωπαϊκό πλαίσιο κατά του άνθρακα, του λιγνίτη και της ανόδου του κόστους εκπομπών των CO2.
Η παύση λειτουργίας όλων των υπολοίπων λιγνιτικών μονάδων από το 2023 θα μειώσει τα κόστη για την ΔΕΗ και θα βελτιώσει τα περιθώρια κέρδους.

Κόστος εξυπηρέτησης του χρέους στο 4,3% περίπου ετησίως και μη διανομή μερίσματος για τα επόμενα χρόνια.

Στο πλαίσιο του σχεδίου, η ΔΕΗ σκοπεύει να επιταχύνει το κλείσιμο των ορυχείων λιγνίτη και των μονάδων παραγωγής.
Αυτό συνεπάγεται μείωση της εγκατεστημένης δυναμικότητας λιγνίτη σε 0,7 gigawatts (GW) το 2023 από 3,7 GW το 2019.
Ταυτόχρονα, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν, με στόχο την επέκταση της εγκατεστημένης αιολικής και ηλιακής δυναμικότητας παραγωγής σε περίπου 1,5 GW έως το 2023 από 0,15 GW το 2019, υποστηριζόμενο από αγωγό έργων 6 GW.

 Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης σχολίασε την εν λόγω εξέλιξη γράφοντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Η ΔΕΗ ανεβαίνει ένα ακόμα σκαλί με την αναβάθμισή της από την Standard & Poor's .

 
Οι νέες δομές και τα ρίσκα και τα πλεονεκτήματα

 
Αναγνωρίζουμε τους κινδύνους εκτέλεσης του πλάνου, αναφέρει η έκθεση, που σχετίζονται με αυτήν τη στρατηγική, ιδίως τις κοινωνικές προκλήσεις σχετικά με το κλείσιμο ορυχείων λιγνίτη και μονάδων παραγωγής και τις τεχνικές και οικονομικές προκλήσεις που σχετίζονται με την κατασκευή των νέων μονάδων ανανεώσιμων πηγών.
Ωστόσο, αναμένουμε ότι η μετατόπιση του συνδυασμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία αμείβεται βάσει μακροπρόθεσμων συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου και μακριά από τον λιγνίτη, θα έχει θετική επίδραση στην κερδοφορία, λαμβάνοντας υπόψη το χαμηλότερο κόστος εκπομπών CO2 και έναν πιο αποδοτικό παράγοντα φόρτωσης.
Σημειώνουμε ότι οι μονάδες λιγνίτη είχαν συντελεστή φόρτωσης 29% το 2019, με περισσότερο από το 70% των μονάδων της ΔΕΗ να είναι παλαιότερες των 20 ετών και 50% παλαιότερες των 30 ετών, ενώ το νέο εργοστάσιο λιγνίτη στην Πτολεμαΐδα 660 MW είναι πιθανό να επωφεληθεί από συντελεστής φόρτωσης περίπου 80%.
Επιπλέον, η προγραμματισμένη μείωση της παραγωγής της ΔΕΗ θα συμβεί καθώς η εταιρεία μειώνει το μερίδιο αγοράς της προμήθειας, διατηρώντας το τρέχον ποσοστό φυσικής αντιστάθμισης μεταξύ της ενέργειας που πωλείται και αγοράζεται σε οριακές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας του συστήματος (SMP) που παρέχεται από τη θέση της ως κάθετα ολοκληρωμένη μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας», σχολιάζει ο οίκος Αξιολόγησης.
Παράλληλα, σημειώνεται, τα περιθώρια στη λιανική αγορά αναμένεται να βελτιωθούν με μειωμένους ειδικούς φόρους που επιβάλλονται σε εταιρείες έντασης ενέργειας σε συνδυασμό με τη νέα στρατηγική της ΔΕΗ, για μείωση των εκπτώσεων των πελατών.
Ωστόσο, η στοχευμένη συρρίκνωση του μεριδίου αγοράς σε λιγότερο από 50% από 75,8% το 2019 μείωσε σημαντικά την πελατειακή βάση της ΔΕΗ στα 6,6 εκατομμύρια στις 31 Δεκεμβρίου 2019, σε σύγκριση με 6,9 εκατομμύρια στις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Προβλέψεις και κριτήρια για νέες αξιολογήσεις


«Η εταιρεία επιδιώκει διάφορες πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των ποσοστών είσπραξης και την ανάκτηση καθυστερούμενων οφειλών, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης σε ψηφιακές πληρωμές και αποτελεσματικότερων διαδικασιών είσπραξης.
Ολοκλήρωσε τιτλοποίηση 200 εκατ. ευρώ και πλησιάζει στην οριστικοποίηση πρόσθετης τιτλοποίησης 300 εκατ. ευρώ για καθυστερήσεις άνω των 90 ημερών με συνολική εξαργύρωση περίπου 500 εκατ. ευρώ.
Εξακολουθούμε να θεωρούμε ιστορική την αδυναμία της εταιρείας στην είσπραξη των απαιτήσεων.
Βλέπουμε επίσης υψηλές αβεβαιότητες που σχετίζονται με την τελική επίδραση της πανδημίας COVID-19 στην ικανότητα και την προθυμία των Ελλήνων πελατών να πληρώνουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και τις ημέρες καθυστέρησης που θα διαμορφωθούν τελικά για εισπράξεις της ΔΕΗ», αναφέρει ο αμερικανικός οίκος.
 
Το νέο ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο 2021-2024 θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο προβλέψιμες ταμειακές ροές για τον ΔΕΔΔΗΕ

Η Ελληνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενέκρινε πρόσφατα το νέο κανονιστικό πλαίσιο για τον τομέα διανομής ενέργειας.
Οι νέες κανονιστικές περίοδοι θα διαρκέσουν τέσσερα χρόνια, σε αντίθεση με το προηγούμενο πλαίσιο, το οποίο υπόκειται σε ετήσιες αλλαγές.
Η μεθοδολογία για τον υπολογισμό των τιμολογίων και των εγκεκριμένων εσόδων καθορίστηκε με στόχο την εναρμόνιση του ΔΕΔΔΗΕ με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και την προώθηση μακροπρόθεσμων επενδύσεων στο δίκτυο, την αποδοτικότητα κόστους και την καλύτερη ποιότητα των υπηρεσιών.
Το νέο κανονιστικό πλαίσιο επιτρέπει πλήρη ανάκτηση του κόστους για τον διαχειριστή με το ελεγχόμενο έσοδο προβλεπόμενο εκ των προτέρων, ρυθμιζόμενη βάση των assets (RAB) και προσδιορισμένο μεσοσταθμικά κόστος κεφαλαίου - WACC, σε σχέση με την τρέχουσα μέθοδο.
Το νέο πλαίσιο είναι ένα βήμα μπροστά και εξασφαλίζει διαφάνεια και προβλεψιμότητα.
«Αν και βλέπουμε την εισαγωγή του πλαισίου ως ένα βήμα προς τα εμπρός για την ελληνική αγορά και τη ΔΕΗ, σημειώνουμε ότι υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με το επίπεδο αποτελεσματικότητας.
Συνεχίζουμε να βλέπουμε την πολιτική παρέμβαση και την έλλειψη ρυθμιστικής ανεξαρτησίας ως αδυναμία.


Η διαμόρφωση του ΕBITDA


Το ρυθμιζόμενο  EBITDA από την προμήθεια εκτιμάται ότι θα είναι σταθερό και θα αντιπροσωπεύει το 40% από το μελλοντικό EBTIDA της ΔΕΗ, ενώ το υπόλοιπο 60% θα προέρχεται από μη ρυθμιζόμενες δραστηριότητες, τα 2/3 από την προμήθεια και το 1/3 από την παραγωγή
Αναμένουμε μια διαρκή αύξηση του RAB, γιατί η ΔΕΗ θα επενδύσει στην αναβάθμιση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ για να υποστηρίξει την αύξηση της δυναμικότητας των ΑΠΕ και τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρισμού της χώρας.
Αναμένουμε ισχυρή απομόχλευση το 2020, αλλά μια επιστροφή στην παραγωγή αρνητικών λειτουργικών ταμειακών ροών (FOCF) από το 2021, με προγραμματισμένες σημαντικές επενδύσεις.
Εκτιμούμε ότι το FFO ( χρηματοδότηση από λειτουργικές δραστηριότητες ) της ΔΕΗ σε σχέση με το χρέος θα αυξηθεί περίπου στο 12% -15% το 2020-2022  από 3% το 2019.

CAPEX: 2 δισ ευρώ για το 2020 -2022


Αναμένουμε ισχυρή απομόχλευση λόγω της μεγάλης αύξησης του EBITDA, με τη ΔΕΗ να επωφελείται από το μειωμένο κόστος αγοράς ενέργειας που σχετίζεται με το χαμηλότερες τιμές και τη ζήτηση καθώς και τις χαμηλότερες τιμές στα ενεργειακά commodities λόγω COVID.
Προβλέπουμε επίσης ελαφρώς αρνητικές αλλαγές του κεφαλαίου κίνησης λόγω μεταφοράς απαιτήσεων σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα εν μέσω πανδημίας και του μειωμένων επενδύσεων κεφαλαίου, με αποτέλεσμα τελικά  θετικό FOCF ( θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές)  περίπου 100 εκατ. ευρώ το 2020.
Αναμένουμε ότι το EBITDA θα παραμείνει στα 800 εκατ – 1 δισεκ. ευρώ το 2021-2022 με την διαρθρωτική αλλαγή σε ένα πιο κερδοφόρο επιχειρηματικό μοντέλο.
Η πορεία του κεφαλαίου κίνησης έχει αβεβαιότητες εξαιτίας της υφεσιακής κατάστασης στην ελληνική οικονομία.
Η λύση θα είναι μείωση των ημερών εισπραξιμότητας των απαιτήσεων, αν η ΔΕΗ πρόκειται να επιτύχει βελτίωση σε αυτόν τον τομέα.

Η πρόβλεψή μας περιλαμβάνει το μεγάλο επεκτατικό σχέδιο capex της ΔΕΗ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το δίκτυο, με συνολικό προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ το 2020-2022 και αυξημένο ανώτατο όριο επενδύσεων 700 εκατ. - 800 εκατ. ευρώ ετησίως το 2021 και το 2022.
Αυτό οδηγεί σε αρνητικά cash flows για την εν λόγω διετία.
Οι επενδύσες θα χρηματοδοτηθούν για τον λόγο αυτό με πρόσθετο δανεισμό.
Βλέπουμε θετικά την στρατηγική  επανατοποθέτηση της ΔΕΗ στην αγορά που υλοποιείται από το τρέχον μάνατζμεντ.


Οι προοπτικές και τα κριτήρια αξιολόγησης

Οι σταθερές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την προσδοκία μας ότι η σταδιακή βελτίωση της στρατηγικής θέσης της ΔΕΗ θα υποστηρίξει τη ρευστότητα και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της εταιρείας, με το FFO στο χρέος στο 12% -15% και το χρέος προς το EBITDA κάτω από 6,5 φορές
Θα προβούμε σε αρνητική αξιολόγηση εάν το FFO (ελεύθερη χρηματοδότηση από την λειτουργία)  πέφτει κάτω από το 10% σε σχέση με το χρέος ή το χρέος προς EBITDA είναι πάνω από 8 φορές.
Αυτό θα μπορούσενα προκύψει από μη βελτίωση της εισπραξιμότητας ή καθυστέρηση κλεισίματος των λιγντικών.
Θα προβούμε επίσης σε αρνητική αξιολόγηση εάν η θέση ρευστότητας της ΔΕΗ εξασθενεί στο βαθμό που οι επιπλέον πηγές την καλύπτουν λιγότερο από 1 φορά σε μια περίοδο βάθους 12 μηνών.
 
Θα αναβαθμίσουμε τη βαθμολογία στη ΔΕΗ εάν παρατηρούμε σταθερή απόδοση σε όλους τους επιχειρηματικούς της τομείς και ισχυρότερες πιστωτικές μετρήσεις, με  FFO πάνω από το 15% του χρέους και την σχέση χρέους/EBITDA κάτω από 5. ».


Χατζηδάκης: Απάντηση και στους καταστροφολόγους του ΣΥΡΙΖΑ, που την οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού, επιβρέβευση της διοίκησης


Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης σχολίασε την εν λόγω εξέλιξη γράφοντας στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Η ΔΕΗ ανεβαίνει ένα ακόμα σκαλί με την αναβάθμισή της από την Standard & Poor's .
Αυτό επιβραβεύει τις επιλογές της διοίκησης της ΔΕΗ και στέλνει ένα ακόμα θετικό μήνυμα για την επιχείρηση.
Αποτελεί επίσης απάντηση και στους καταστροφολόγους του ΣΥΡΙΖΑ, που την οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού. Η ΔΕΗ εκσυγχρονίζεται με έργο!»


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης