Εξαίρεση της Δ. Μακεδονίας από τις αλλαγές του ΥΠΕΝ στις ΑΠΕ ζητά το τοπικό τμήμα του ΤΕΕ

tags :
Εξαίρεση της Δ. Μακεδονίας από τις αλλαγές του ΥΠΕΝ στις ΑΠΕ ζητά το τοπικό τμήμα του ΤΕΕ
Το ΤΕΕ/ΤΔΜ ζητά όλα τα έργα (ιδιωτών και Ενεργειακών Κοινοτήτων) που θα κατασκευαστούν στη Δυτική Μακεδονία, να παραμείνουν στο υφιστάμενο καθεστώς, με τις τιμές αναφοράς εκτός διαγωνιστικών διαδικασιών, έως και το τέλος του 2024
Εξαίρεση της Δυτικής Μακεδονίας από τις νέες χρονικές προθεσμίες διατήρησης των τιμών αναφοράς που έχουν "κλειδώσει" έργα ΑΠΕ εκτός διαγωνιστικών διαδικασιών, ζητά το Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας του ΤΕΕ με επιστολή του στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Σύμφωνα με το ΤΕΕ/ΤΔΜ, με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί αντιστάθμιση των κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων της μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών, αλλά και προάσπιση της απασχόλησης, εξασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας και δημιουργώντας νέες.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επισημαίνει, θα πρέπει όλα τα έργα ΑΠΕ (ιδιωτών και Ενεργειακών Κοινοτήτων) που θα κατασκευαστούν στη Δυτική Μακεδονία, από μόνιμους κάτοικους της περιοχής, να παραμείνουν στο υφιστάμενο καθεστώς, με τις τιμές αναφοράς εκτός διαγωνιστικών διαδικασιών έως και το τέλος του 2024, όταν και θα εκπνεύσει το νέο πλαίσιο δημοπρασιών.

Αναλυτικά η επιστολή:

"Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την έντονη διαφωνία μας ως προς τις δρομολογούμενες αλλαγές που προωθεί το ΥΠΕΝ για τις ΑΠΕ, καθώς υποστηρίζουμε ότι πρέπει να εξαιρεθούν, από οποιαδήποτε παρέμβαση προγραμματίζεται, οι περιοχές που πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση και δη η Δυτική Μακεδονία.

Έχουμε δεχθεί πλήθος αντιδράσεων από συναδέλφους μηχανικούς της περιοχής μας που δραστηριοποιούνται στον τομέα των φωτοβολταϊκών έργων, είτε στη φάση της εκπόνησης φακέλου αδειοδότησης, είτε στη φάση της κατασκευής. Μεγάλη είναι επίσης η δυσαρέσκεια των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας που συμμετέχουν, είτε ως φυσικά πρόσωπα, είτε μέσω Ενεργειακών Κοινοτήτων, στις επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις, το σύνολο των μικροεπενδυτών που ετοιμάζουν φακέλους αδειοδότησης μικρών φωτοβολταϊκών έργων έως 500 kw, ακολουθώντας το υφιστάμενο κανονιστικό πλαίσιο, και έχοντας ήδη ξοδέψει αρκετά χρήματα στις διαδικασίες αδειοδότησης, καλούνται μέσα σε ένα μήνα, εν μέσω πλήρους lockdown, να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες υποβολής πλήρους φακέλου έτσι ώστε να αξιολογηθούν με το καθεστώς των σταθερών τιμών αναφοράς. Διαφορετικά από 1/1/2021 μπαίνουν σε καθεστώς διαγωνιστικών διαδικασιών με αμφίβολα αποτελέσματα ως προς την τελική τους έκβαση.

Τα ίδια προβλέπονται και για τα έργα προς αδειοδότηση που λιμνάζουν επί πολλούς μήνες στο ΔΕΔΗΕ, όπου εάν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγησή τους μέσα σε αυστηρά χρονικά όρια (30/06/21), θα μπουν κι αυτά σε διαγωνιστικές διαδικασίες. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο συνολικός αριθμός των υποψήφιων μικροεπενδυτών στην περιοχή μας που είτε βρίσκονται σε αναμονή στη διαδικασία αξιολόγησης, είτε ετοιμάζουν νέα έργα ως μεμονωμένοι ιδιώτες είτε συμμετέχουν μαζικά σε υφιστάμενες και νέες ενεργειακές κοινότητες, ξεπερνούν τις 2000 εκ των οποίων άνω του 80% είναι κάτοικοι της περιοχής μας.

Η Κοζάνη και η Καστοριά βρίσκονται σε καθεστώς lockdown για δεύτερο συνεχόμενο μήνα και δεν υπάρχει δυνατότητα να ολοκληρωθούν οι φάκελοι υποβολής των μικρών έργων έκτος διαγωνιστικών διαδικασιών μέσα σε ένα μήνα, λόγω υπολειτουργίας των διαφόρων υπηρεσιών, αλλά και του τεράστιου φόρτου εργασίας αυτών. Αντίστοιχα, τεράστιες καθυστερήσεις παρατηρούνται στην αξιολόγηση των ήδη υποβληθέντων φακέλων από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το γραφείο ΔΕΔΔΗΕ στην Κοζάνη, που δημιουργήθηκε για την υποδοχή των φακέλων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, εξακολουθεί να είναι υποστελεχωμένο και να μην είναι σε θέση να διεκπεραιώσει τον όγκο των αιτήσεων.

Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν αυτομάτως οδηγούν στην ακύρωση των έργων και της κοπιαστικής προεργασίας που έχει γίνει, θα σημάνουν, δε, την ενεργειακή περιθωριοποίηση των πολιτών, προς όφελος κάποιων μεγαλοεπενδυτών μόνο.

Κεντρική προτεραιότητα του Master Plan, που τόσους μήνες συζητάμε και συμμετέχουμε στην εκπόνησή του ως ΤΕΕ/ΤΔΜ, αποτελεί η εξασφάλιση μιας δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών, της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, με βάση τρεις άξονες:

α) την προάσπιση της απασχόλησης, εξασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας και δημιουργώντας νέες,

β) την αντιστάθμιση των κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων της μετάβασης, διατηρώντας και ενισχύοντας τον κοινωνικό ιστό, και

γ) την διασφάλιση της ενεργειακής αυτάρκειας των λιγνιτικών περιοχών και της χώρας ευρύτερα, αναπτύσσοντας την τοπική οικονομία.

Τα προτεινόμενα μέτρα στην ουσία απωθούν, ξαφνικά και βίαια, χιλιάδες Δυτικομακεδόνες μικροεπενδυτές που εν μέσω απολιγνιτοποίησης θεώρησαν ευκαιρία να επενδύσουν τις ελάχιστες οικονομίες τους σε ένα κλάδο που θα τους εξασφάλιζε ένα σταθερό εισόδημα για τα επόμενα χρόνια και θα ενίσχυε το τοπικό ΑΕΠ. Αντιθέτως, ανοίγουν διάπλατα το δρόμο της εκμετάλλευσης αυτού του χώρου αποκλειστικά από τους μεγάλους, ξένους και εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι δεν θα ενισχύσουν πραγματικά την τοπική οικονομία, αλλά πλασματικά.

Η ανάπτυξη των ΑΠΕ με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο παραμονής των νέων στον τόπο τους και τη δραστηριοποίηση τους στη συνέχεια και σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Για τους παραπάνω λόγους, ζητάμε να εξαιρεθούν από τα προτεινόμενα διαθρωτικά μέτρα όλα τα έργα (ιδιωτών και Ενεργειακών Κοινοτήτων) που θα κατασκευαστούν στη Δυτική Μακεδονία, παραμένοντας στο υφιστάμενο καθεστώς, με τις τιμές αναφοράς εκτός διαγωνιστικών διαδικασιών, έως και το τέλος του 2024 όπου θα λήξει και το νέο πλαίσιο των διαγωνιστικών διαδικασιών, με την προϋπόθεση ότι οι τελικοί δικαιούχοι θα είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής

Τέλος, θα πρέπει να επανδρωθεί, λόγω των έκτακτων συνθηκών, ειδικό τμήμα μηχανικών στον ΔΕΔΔΗΕ που θα εξετάζει και θα εγκρίνει τα επενδυτικά σχέδια που αφορούν αποκλειστικά την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας.


Για τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.

Ο Πρόεδρος

Κιάνας Μεν. Στέργιος"

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης