Ενέργεια

ΔΕΔΔΗΕ: Ώρα μηδέν για τους μετασχηματιστές

ΔΕΔΔΗΕ: Ώρα μηδέν για τους μετασχηματιστές
Ο Διαχειριστής προχωρά σε άμεση παραγγελία για την κάλυψη αναγκών του δικτύου διανομής που επείγουν

Αντιμέτωπος με σοβαρότατα προβλήματα για την ομαλή και αδιάλειπτη ηλεκτροδότηση κάθε περιοχής της χώρας μας μπορεί να βρεθεί ο ΔΕΔΔΗΕ από ενδεχόμενη έλλειψη μετασχηματιστών, λόγω της μη ολοκλήρωσης διαγωνισμού που θα εξασφάλιζε την επάρκεια στα εν λόγω υλικά για την επόμενη τριετία.

Οι μετασχηματιστές αποτελούν ένα άκρως απαραίτητο υλικό για τη λειτουργία, τη συντήρηση και την ανάπτυξη του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, καθώς μετατρέπουν το ηλεκτρικό ρεύμα υψηλής και μέσης τάσης σε ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλής τάσης, κατάλληλο για οικιακή χρήση (δηλαδή κατάλληλο για τα σπίτια μας).

Στο Δίκτυο Διανομής σήμερα πανελλαδικά, είναι εγκαταστημένοι περισσότεροι από 163.220 μετασχηματιστές (Μέσης Τάσης προς Χαμηλή Τάση). Πέρα από τις νέες ηλεκτροδοτήσεις, τη συνήθη φθορά και τα συχνά έκτακτα φυσικά φαινόμενα (πυρκαγιές, ακραίες καιρικές συνθήκες κλπ) που προκαλούν βλάβες ή και την ολική καταστροφή των μετασχηματιστών, τα τελευταία χρόνια ο ΔΕΔΔΗΕ αντιμετωπίζει αυξημένες αναλώσεις από τις κλοπές τους, που αποτελούν δυστυχώς ένα πολύ συχνό φαινόμενο, δημιουργώντας συνεχώς έκτακτες ανάγκες για τα επίπεδα των αποθεμάτων.

Με δεδομένη την κρισιμότητα του εν λόγω υλικού για την ομαλή ηλεκτροδότηση όλης της χώρας μας αλλά και την ηλεκτροδότηση όλων των νέων πελατών του (καταναλωτών και συνδέσεων παραγωγών ΑΠΕ κλπ), ο ΔΕΔΔΗΕ  προκήρυξε τον Ιούλιο του 2018 διαγωνισμό με στόχο την κάλυψη των αναγκών του Δικτύου για μετασχηματιστές όλων των κατηγοριών, έως και τις αρχές του 2022.

Η εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας που έχει διαρκέσει 26 μήνες, επηρεάστηκε καταλυτικά από το νέο κοινοτικό κανονισμό που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2019 και ο οποίος προβλέπει αυστηρότερα κριτήρια ως προς τα υλικά που χρησιμοποιούνται στους μετασχηματιστές (με στόχο τις χαμηλότερες απώλειες ενέργειας), απαγορεύοντας μάλιστα την παραλαβή και εγκατάσταση μετασχηματιστών με τις προδιαγραφές που δεν εναρμονίζονται με το νέο κανονιστικό πλαίσιο από τον Ιούλιο του 2021 και μετά.

Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι η εταιρία-μειοδότης του διαγωνισμού να μην μπορεί να καλύψει και τις τέσσερις κατηγορίες μετασχηματιστών που χρειάζεται το Δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, παρά μόνο μια, ενώ η αμέσως επόμενη τεχνικά καταρτισμένη εταιρία που θα μπορούσε να καλύψει τις υπόλοιπες κατηγορίες, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στο κλείσιμο του εργοστασίου της στην Ελλάδα τον προσεχή Οκτώβριο.

Η προμήθεια από νέους προμηθευτές συνεπάγεται νέες χρονικές καθυστερήσεις για τη διεξαγωγή ελέγχων (εργοστασίου, παραγωγής, υλικού κλπ) και ο  ΔΕΔΔΗΕ καλείται σήμερα να βρει άμεσα λύση για να εξασφαλίσει τα ελάχιστα απαραίτητα επίπεδα αποθεμάτων του κρίσιμου αυτού υλικού.

Μετά τα παραπάνω, ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε άμεσα στην προκήρυξη νέου δημόσιου μειοδοτικού διαγωνισμού για την προμήθεια μετασχηματιστών με βάση τις προδιαγραφές όπως αυτές ορίζονται από το νέο κοινοτικό κανονισμό, ο οποίος έχει ολοκληρωθεί και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών.

Για το διάστημα ωστόσο που μεσολαβεί μέχρι την κατακύρωση του νέου διαγωνισμού και προκειμένου να εξασφαλίσει το απαραίτητο απόθεμα του κρίσιμου αυτού υλικού για την ομαλή λειτουργία του δικτύου, ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε σε διαδικασία με διαπραγματεύσεις με αξιόπιστους προμηθευτές-με βάση και την εμπειρία από προηγούμενες διαγωνιστικές διαδικασίες-για την υπογραφή σύμβασης ύψους 15,3 εκ. ευρώ (με προαίρεση επιπλέον 4,6 εκ. ευρώ), που προβλέπει έως τις αρχές καλοκαιριού 2021, την παράδοση των απαραίτητων για την κάλυψη των άμεσων αναγκών του, μετασχηματιστών που ανήκουν στις τρεις κατηγορίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης