Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΥΠΕΝ: Σε τέσσερις πυλώνες οι δράσεις προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

ΥΠΕΝ: Σε τέσσερις πυλώνες οι δράσεις προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης
Οι προτάσεις του υπουργείου είναι ομαδοποιημένες στις κατηγορίες «Renovate», «Power up», «Recharge & refuel» και «Sustainable use of resources»
Τη φιλοσοφία της Κομισιόν, ως προς το τεχνοκρατικό σκέλος των επιλέξιμων έργων προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ακολούθησε σύμφωνα με πληροφορίες στο μέγιστο δυνατό βαθμό το ΥΠΕΝ, κατά την κατάρτιση των προτάσεών του που εντάχθηκαν στο ελληνικό Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Όπως είναι γνωστό, το ελληνικό προσχέδιο κατατέθηκε στην Κομισιόν την προηγούμενη εβδομάδα, εκκινώντας έτσι τις διαδικασίες ώστε να «ξεκλειδώσουν» οι επιδοτήσεις από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, που αναλογούν στη χώρα μας. Σε αυτό, οι προτάσεις του ΥΠΕΝ έχουν ομαδοποιηθεί σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες, ανάλογα με τον τομέα που αφορούν.

Έτσι, το «παρών» δίνει η κατηγορία Renovate, στην οποία περιλαμβάνεται κατ΄ αρχάς ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ενεργειακών αναβαθμίσεων κτιρίων, όσο και οι προτάσεις χωροταξικού χαρακτήρα.

Όσον αφορά το ενεργειακό «λίφτινγκ» κτιρίων, όπως έχει γίνει ήδη γνωστό από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, θα επιδιωχθεί η άντληση κεφαλαίων ύψους έως 3 δισ. ευρώ, μέσω των οποίων σκοπός είναι να ενισχυθεί η ενεργειακή αποδοτικότητα του εγχώριου κτιριακού τομέα, αλλά και να μειωθεί η συμμετοχή του στις εθνικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Πολεοδομικά σχέδια και αναπλάσεις

Στο κάδρο του εν λόγω προγράμματος μπαίνουν τόσο κατοικίες, αλλά και εγκαταστάσεις επιχειρήσεων, όπως και δημόσια κτίρια. Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι, σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, έως το 2030 προγραμματίζεται να αναβαθμισθούν 600.000 κτίρια στη χώρα μας.

Η ενεργειακή τους αναβάθμιση αναμένεται επίσης να αναθερμάνει τον κατασκευαστικό κλάδο, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Κάτι που σημαίνει πως θα έχει και όφελος για την εθνική οικονομία, με δεδομένο μάλιστα ότι θα κινητοποιήσει και ιδιωτικές επενδύσεις.

Όσον αφορά τη χωροταξία, στην κατηγορία Renovate προβλέπεται η μεταρρύθμιση του πολεοδομικού σχεδιασμού με την εισαγωγή πολεοδομικών σχεδίων που θα πληροφορούν έγκυρα και αμέσως για τις δυνατότητες χρήσης γης σε σχεδόν τα 4/5 της ελληνικής επικράτειας. Επίσης, έχει ενταχθεί μία σειρά στρατηγικών αστικών αναπλάσεων.

Διασυνδέσεις νησιών και «έξυπνοι» μετρητές

Με όνομα Power Up, ο δεύτερος πυλώνας αφορά ενεργειακές επενδύσεις, ξεκινώντας από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών από τον ΑΔΜΗΕ, όπως τη διασύνδεση Κρήτη-Αττική. Εξάλλου, με δεδομένο ότι οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις μειώνουν το περιβαλλοντικό «αποτύπωμα» των νησιών, και απελευθερώνουν ηλεκτρικό «χώρο» για νέα έργα ΑΠΕ, εντάσσονται πλήρως στον προσανατολισμό του Ταμείου Ανάκαμψης, για την οικονομική στήριξη έργων που υπηρετούν τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων μέχρι το 2030, αλλά και τον μακροπρόθεσμο σκοπό για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας της «Γηραιάς Ηπείρου» με ορίζοντα το 2050.

Στον ίδιο πυλώνα εντάσσεται και το σχέδιο του ΔΕΔΔΗΕ για εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών ρεύματος, οι οποίοι όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης στο Συνέδριο για την Ενεργειακή Φτώχεια, θα δώσουν τη δυνατότητα στα νοικοκυριά να βελτιστοποιήσουν την κατανάλωσή τους, με αποτέλεσμα να γλιτώνουν σημαντικά έξοδα.

Παράλληλα, σύμφωνα με την κ. Χατζηδάκη, οι «έξυπνοι» μετρητές θα καταστήσουν εφικτή την ευέλικτη τιμολόγηση ηλεκτρικού (demand response) που συνεπάγεται ότι οι καταναλωτές θα μπορούν να προσαρμόζουν την κατανάλωσή τους ώστε να εκμεταλλεύονται τις πιο χαμηλές τιμές που θα τους προσφέρονται κάποιες ώρες της ημέρας. Τέλος, στην κατηγορία αυτή υπάγεται και η χρηματοδότηση του ΕΛΑΠΕ.

Ηλεκτροκίνηση και «έξυπνα» δίκτυα άρδευσης

Η τρίτη κατηγορία «πράσινων» δράσεων προς χρηματοδότηση ονομάζεται Recharge and refuel, περιλαμβάνοντας όλες τις δράσεις ηλεκτροκίνησης. Επομένως, σε αυτήν είναι ενταγμένο ένα σχέδιο για ανάπτυξη προσβάσιμων σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα.

Οι προτάσεις του ΥΠΕΝ ολοκληρώνονται με τον τέταρτο πυλώνα, με προτάσεις που στοχεύουν στην εξοικονόμηση πόρων και την περιβαλλοντική προστασία. Έτσι, στην κατηγορία Sustainable use of resources, climate resilience and environmental protection, εντάσσονται δράσεις για τον εκσυγχρονισμό δικτύων άρδευσης, με την εγκατάσταση τηλεμετρητών που θα εντοπίζουν πιθανές διαρροές και θα επιτρέπουν την «έξυπνη» διαχείριση του νερού.

Παράλληλα με τα υφιστάμενα δίκτυα, «έξυπνα» θα είναι και τα νέα αρδευτικά έργα που περιλαμβάνονται προς χρηματοδότηση στον ίδιο πυλώνα, σε συνδυασμό με καινούρια αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία θα υλοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ. Στην τέταρτη κατηγορία, υπάρχουν επίσης προτάσεις για τη διαχείριση αποβλήτων, την προστασία της βιοποικιλότητας, αλλά και σχέδια αναδασώσεων.



Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@gmail.com

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης