Περιβάλλον

Villeroy: Η ΕΚΤ πρέπει να ενσωματώσει την αλλαγή του κλίματος στην νομισματική πολιτική της

Villeroy: Η ΕΚΤ πρέπει να ενσωματώσει την αλλαγή του κλίματος στην νομισματική πολιτική της
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, στο όνομα της εντολής μας για τη σταθερότητα των τιμών», δήλωσε ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή στην προσέγγισή της στη νομισματική πολιτική, δήλωσε την Παρασκευή ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ECB, Francois Villeroy de Galhau.
Σύμφωνα με το Reuters μιλώντας σε μια διαδικτυακή σύνοδο του φόρουμ Ambrosetti, ο Villeroy είπε ότι η αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος δεν είναι «ανατριχιαστική αποστολή» για την κεντρική τράπεζα.
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, ακριβώς στο όνομα της εντολής μας για τη σταθερότητα των τιμών», δήλωσε ο Villeroy, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας.
«Η κλιματική αλλαγή έχει προφανώς ισχυρό μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στο επίπεδο των τιμών (ξεκινώντας από την ενέργεια) και στις οικονομικές προοπτικές.
Αλλά βλέπουμε ήδη τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της: σκεφτείτε τις πυρκαγιές ή τις διαρθρωτικές αλλαγές στην εργασία στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία », συμπλήρωσε.

Η Πρόεδρος της ECB Christine Lagarde και μέλος του διοικητικού συμβουλίου Isabel Schnabel υποστήριξε ότι οι αγορές δεν τιμολογούν κατάλληλα τον κίνδυνο για το κλίμα και αναφέρουν ότι η ΕΚΤ πρέπει να επανεξετάσει τη δέσμευσή της για ουδετερότητα στην αγορά, σύμφωνα με την οποία δεν ευνοεί ορισμένα περιουσιακά στοιχεία έναντι άλλων.

Ο επικεφαλής της Bundesbank Jens Weidmann προειδοποίησε αυτήν την εβδομάδα να μην εγκαταλείψει την ουδετερότητα της αγοράς, λέγοντας ότι «δεν εξαρτάται από εμάς να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις της αγοράς και τις πολιτικές ενέργειες ή παραλείψεις».
Εκτός από την αποτυχία μεταξύ συναδέλφων υπευθύνων χάραξης πολιτικής, ο Villeroy είπε ότι η ΕΚΤ πρέπει να ενσωματώσει την κλιματική αλλαγή στα οικονομικά της μοντέλα και προβλέψεις.
Εν τω μεταξύ, σε επιχειρησιακό επίπεδο, η ECB έπρεπε να αξιολογήσει τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα στο πλαίσιο που χρησιμοποιεί για την αποδοχή της ασφάλειας, πρόσθεσε.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης