Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορωνοϊός: Αισιοδοξία και για το εμβόλιο της AstraZeneca – ΠΟΥ: Ένας θάνατος κάθε 17 δευτερόλεπτα – Στα 1,35 εκατ. τα θύματα

Κορωνοϊός: Αισιοδοξία και για το εμβόλιο της AstraZeneca – ΠΟΥ: Ένας θάνατος κάθε 17 δευτερόλεπτα – Στα 1,35 εκατ. τα θύματα
Στα 57 εκατομμύρια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως – Ρεκόρ νοσηλευομένων στις ΗΠΑ, ξεπέρασαν τους 250.000 οι νεκροί - Συναγερμός και στην Ιαπωνία
Μετά τα εμβόλια της Pfizer/BioNTech και της Moderna, τα οποία όπως ανακοινώθηκε είναι κατά 95% αποτελεσματικά κατά του κορωνοϊού, τα αισιόδοξα μηνύματα από την επιστημονική κοινότητα συνεχίζονται, καθώς και η AstraZeneca έκανε γνωστό πως το εμβόλιο της είναι ασφαλές και αποτελεσματικό καθώς παράγει ισχυρή ανοσοαπόκριση σε μεγαλύτερης ηλικίας ενήλικες.
Τα νέα είναι ελπιδοφόρα και αισιόδοξα αν αναλογιστεί κανείς τη σοκαριστική δήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πως 1 άνθρωπος πεθαίνει κάθε 17 δευτερόλεπτα.

Συγκεκριμένα, η AstraZeneca που αναπτύσσει το εμβόλιο της σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε σήμερα 19/11 πως όπως προκύπτει από το δεύτερο στάδιο των κλινικών μελετών της, πως το εμβόλιο ήταν ασφαλές και παρήγαγε παρόμοια ανοσολογική απόκριση μεταξύ ανθρώπων ηλικίας άνω των 56 ετών και ανθρώπων ηλικίας μεταξύ 18 και 55 ετών.
Παράλληλα διαπιστώθηκε πως οι άνθρωποι άνω των 70 ετών, οι οποίοι είναι και οι πιο ευάλωτοι απέναντι στον ιό, μπορούν να «κτίσουν» μια ισχυρή ανοσολογική απόκριση.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν ότι το εμβόλιο (ChAdOx1 nCoV-19) προκάλεσε αυτό που είναι γνωστό ως «απόκριση Τ-λεμφοκυττάρων» εντός 14 ημερών από την πρώτη δόση και απόκριση αντισωμάτων εντός 28 ημερών από την αναμνηστική δόση.
Οι επιστήμονες αναμένουν ότι οι αποκρίσεις των Τ-λεμφοκυττάρων θα παίξουν ρόλο στη μακροπρόθεσμη ανοσία έναντι του ιού.
Πάντως, τα καθοριστικά δεδομένα από την τελική φάση της δοκιμής αναμένονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες
Υπενθυμίζεται ότι η Pfizer ανακοίνωσε χθες 18/11  πως το τελικό στάδιο της δοκιμής έδειξε αποτελεσματικότητα 95% στο εμβόλιο, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα και η αμερικανική εταιρεία Moderna είχε κάνει λόγο για 94,5% αποτελεσματικότητα στο εμβόλιο της.
Υπό αυτά τα δεδομένα, θεωρείται πλέον θέμα χρόνου η Pfizer να καταθέσει αίτημα στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ προκειμένου να λάβει έγκριση για επείγουσα αδειοδότηση, με τους πρτους εμβολιασμούς να αναμένονται εντός του Δεκεμβρίου, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, και από τις αρχές του 2021 στην Ευρώπη.

Ανεξέλεγκτος ο ιός σε ΗΠΑ, Ευρώπη – Υπό έλεγχο στην Κίνα

Και ενώ τα νέα από την επιστημονική κοινότητα είναι ολοένα και πιο αισιόδοξα για τη μάχη κατά της επιδημίας, ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη και ιδιαίτερα στο βόρειο ημισφαίριο.
Στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί ξεπέρασαν το όριο των 250.000 νεκρών, καταγράφεται έξαρση κρουσμάτων με τις περισσότερες Πολιτείες να λαμβάνουν ολοένα και πιο αυστηρά, περιοριστικά μέτρα προκειμένου να αναχαιτίσουν τον ιό, τη στιγμή που τα νοσοκομεία αγωνίζονται για να σταθούν όρθια και να περιθάλψουν τους νοσηλευόμενους ασθενείς, οι οποίοι έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ, καθώς ανέρχονται σε περισσότερους από 79.000.
Εξαιρετικά δύσκολη όμως παραμένει και η κατάσταση στην Ευρώπη, η οποία μετρά σχεδόν 15 εκατομμύρια κρούσματα και περισσότερους από 336.000 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας, αν και η επιβολή των lockdown φέρεται πως έχει αρχίσει να αποδίδει καθώς καταγράφεται μείωση κατά 10% στα νέα κρούσματα την τρέχουσα εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη.
Έξαρση μολύνσεων καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο και στην Ινδία, με το επίκεντρο πάντως της επιδημίας να βρίσκεται στο Νέο Δελχί, τη στιγμή που η περιοχή της νότιας Ασίας ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια κρούσματα, ενώ σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού τέθηκε η Ιαπωνία.
Αντιθέτως υπό πλήρη έλεγχο βρίσκεται η επιδημία στην Κίνα, η οποία αναφέρει σχεδόν τα ίδια επιβεβαιωμένα κρούσματα με αυτά της Ελλάδας.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 56.561.918 και οι νεκροί σε 1.354.780
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 11.573.758 και σε νεκρούς με 251.029
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 167.455 και τρίτη σε κρούσματα με 5.945.849
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 131.578 και τέταρτο το Μεξικό με 99.528
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 53.368 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 2.115.717 και πέμπτη η Ρωσία με 1.975.629
- Έκτη η Ισπανία με 1.525.341, όγδοο το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.434.004 και ένατη η Αργεντινή με 1.339.337
- Δέκατη η Ιταλία με 1.272.352
Image
Ισχυρή ανοσοαπόκριση και από το εμβόλιο της AstraZeneca

Ισχυρή ανοσοαπόκριση στους ηλικιωμένους πολίτες άνω των 70 ετών προκαλεί το πιθανό εμβόλιο κατά της COVID-19 που αναπτύσσουν η AstraZeneca Plc και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Τα στοιχεία αυτά, τα οποία δημοσιεύονται σήμερα 19/11 στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, δείχνουν ότι αυτοί που είναι ηλικίας άνω των 70, οι οποίοι διατρέχουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο πρόκλησης σοβαρής νόσου και θανάτου από την COVID-19, μπορούν να αναπτύξουν ισχυρή ανοσία στην πανδημική νόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Οι ισχυρές αποκρίσεις αντισωμάτων και λεμφοκυττάρων που είδαμε στους ηλικιωμένους στην μελέτη μας είναι ενθαρρυντικές.
Στον πληθυσμό που διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσει σοβαρά από την COVID-19 περιλαμβάνονται οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα και οι ηλικιωμένοι ενήλικες.
Ελπίζουμε ότι αυτό σημαίνει πως το εμβόλιό μας θα βοηθήσει στην προστασία κάποιων από αυτούς που είναι πιο ευάλωτοι στην κοινωνία, αλλά θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα προτού μπορέσουμε να βεβαιωθούμε» υποστήριξε ο Maheshi Ramasamy, σύμβουλος και συνεπικεφαλής ερευνητής στην Oxford Vaccine Group.
Σύμφωνα με το Reuters, δοκιμές τελικού σταδίου ή Φάσης ΙΙΙ γίνονται για να επιβεβαιωθούν τα πορίσματα αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, και για να δοκιμαστεί αν το εμβόλιο προστατεύει κατά της προσβολής από τον SARS-CoV-2 ευρύ φάσμα ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων αυτών με υποκείμενα νοσήματα.
Τα πρώτα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου από αυτές τις δοκιμές της τρίτης φάσης είναι πιθανόν να ανακοινωθούν τις ερχόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Lancet.
Σε αντίθεση με τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και της Moderna, τα οποία χρησιμοποιούν νέα τεχνολογία που είναι γνωστή ως αγγελιαφόρος RNA (mRNA), αυτό της AstraZeneca και της Οξφόρδης είναι ένας ιικός φορέας που έχει φτιαχτεί από εξασθενημένη εκδοχή ενός ιού του κοινού κρυολογήματος που απαντάται στους χιμπαντζήδες.
Η Φάση ΙΙ των δοκιμών που αναφέρεται στην Lancet αφορά συνολικά 560 υγιείς εθελοντές, εκ των οποίων 160 ηλικίας 18-55 ετών, 160 ηλικίας 56-69 ετών και 240 ηλικίας 70 ετών και άνω.
Οι εθελοντές έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου ή ψευδοφάρμακο και δεν αναφέρθηκαν σοβαρές παρενέργειες που να σχετίζονται με το AZD1222, δήλωσαν οι ερευνητές.

Σοκάρει ο ΠΟΥ: Ένας θάνατος κάθε 17 δευτερόλεπτα από κορωνοϊό

Σοκάρουν οι δραματικές διαπιστώσεις για την έκταση που έχει λάβει η πανδημία του νέου κορωνοϊού κατά το δεύτερο κύμα με το οποίο πλήττει τον πλανήτη και νούμερα που προκαλούν τρόμο, γνωστοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, κάθε 17 δευτερόλεπτα χάνεται ένας άνθρωπος λόγω Covid-19, ενώ στο επίκεντρο -αυτήν την περίοδο- φέρεται να βρίσκεται η Ευρώπη, η οποία πλέον μετρά σχεδόν 16 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και σχεδόν 355.000 θανάτους.
Ο Dr. Hans Kluge από τον ΠΟΥ ανέφερε ότι το 80% από 53 ευρωπαϊκές χώρες έχουν παρουσιάσει τις τελευταίες 14 ημέρες αριθμούς ρεκόρ στην αύξηση των ενεργών περιπτώσεων Covid-19, με πάνω από 100 ασθενείς ανά 100.000 άτομα, ενώ σε κάποιες χώρες ο αριθμός έφτασε τους 700 ασθενείς ανά 100.000 άτομα.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στη Γαλλία και στην Ελβετία
Το θετικό είναι ότι μετά τα μέτρα που ελήφθησαν, όπως δήλωσε ο Hans Kluge, την τελευταία εβδομάδα, τα νέα κρούσματα έπεσαν από 2 εκατ. σε 1,8 εκατ. στην Ευρώπη.
«Μπορεί να είναι ένα μικρό δείγμα, αλλά είναι αισιόδοξο», δήλωσε.
Ο Dr Hans Kluge επεσήμανε ότι ο ΠΟΥ προτείνει το ολικό lockdown ως τελευταίο μέτρο πρόληψης και αντιμετώπισης, καθώς η καραντίνα προκαλεί πολλά παράπλευρα νοσήματα, όπως τα ψυχολογικά και ενδοοικογενειακή βία.

ΗΠΑ: Πάνω από 250.000 οι νεκροί από κορωνοϊό – Περιοριστικά μέτρα από πολλές Πολιτείες

Διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ όσον αφορά την επιδημία του κορωνοϊού καταγράφουν εδώ και αρκετές ημέρες οι ΗΠΑ, οι οποίες δέχονται το πλέον σφοδρό «χτύπημα» του ιού.
Αν και οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η χώρα δεν έχει δει ακόμα τα χειρότερα και πως αυτά είναι μπροστά, οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί της δύσκολης κατάστασης, στην οποία βρίσκονται οι ΗΠΑ.
Οι νεκροί ξεπέρασαν το όριο των 250.000 θανάτων σε διάστημα 10 μηνών, αριθμός που υπολογίζεται ότι είναι δεκαπλάσιος από αυτόν που χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από τροχαία ατυχήματα.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 11,5 εκατομμύρια, κάτι που σημαίνει πως στις ΗΠΑ εντοπίζεται το ένα στα πέντε καταγεγραμμένα κορύσματα παγκοσμίως.
Αλλά η κατάσταση αρχίζει να γίνεται δραματική και στα νοσοκομεία, όπου εκτιμάται ότι νοσηλεύονται σχεδόν 79.000 άνθρωποι, αριθμός που είναι και ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από την έναρξη της επιδημία.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ολοένα και περισσότερες Πολιτείες προχωρούν σε νέα περιοριστικά μέτρα σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν τον ιό, και ενώ υπάρχει αγωνία για νέες εξάρσεις δεδομένου ότι έρχεται η γιορτή των Ευχαριστιών, που η παράδοση θέλει να τιμάται με μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις και συνήθως συνεπάγεται κύμα μετακινήσεων σε όλη τη χώρα.
Η πολιτεία της Νέας Υόρκης έδωσε έτσι εντολή σε μπαρ και εστιατόρια να κλείνουν στις 22:00 και αναστέλλει ξανά τις παραδόσεις μαθημάτων διά ζώσης στα σχολεία από σήμερα Πέμπτη 18/11.
Οι δημοτικές αρχές στο Σικάγο, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, συνέστησαν στους κατοίκους να μείνουν σπίτι, να μη βγαίνουν παρά μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο, ενώ οι Μεσοδυτικές Πολιτείες εξακολουθούν να δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση.
Ο κυβερνήτης της Μινεσότα έδωσε εντολή να κλείσουν όλα τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα γυμναστήρια και οι επιχειρήσεις διασκέδασης σε μια προσπάθεια να περιοριστούν τα κρούσματα, τα οποία έχουν κατακλύσει τα νοσοκομεία της Πολιτείας, καθώς εκτιμάται ότι οι κλίνες ΜΕΘ για τον κορωνοϊό είναι κατειλημμένες πάνω από 90%.
Ενδεικτικό της έντασης της εξάπλωσης της επιδημίας στις Μεσοδυτικές Πολιτείες, είναι ότι αυτές ανακοίνωσαν περισσότερες από 500.000 μολύνσεις μέσα σε μια εβδομάδα.
Σε τουλάχιστον 21 Πολιτείες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα που ποικίλουν από κλείσιμο εστιατορίων, μπαρ και σχολείων μέχρι σύσταση για τη μη έξοδο από το σπίτι, εκτός αν είναι απαραίτητο.
Image
Μείωση κατά 10% των κρουσμάτων στην Ευρώπη – Αποδίδουν τα lockdown

Μείωση κατά 10% καταγράφουν οι νέες μολύνσεις κορωνοϊού στην Ευρώπη την τρέχουσα εβδομάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη, γεγονός που δείχνει ότι η λύση των lockdown και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που έχουν λάβει οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αρχίζει να αποδίδει.
Παρόλο αυτά η Ευρώπη παραμένει στο στόχαστρο της επιδημίας καθώς μετρά σχεδόν 15 εκατομμύρια κρούσματα και περισσότερους από 336.000 θανάτους από την έναρξη της επιδημίας.
Πάντως, δεν λείπουν και οι αντιδράσεις στην επιβολή ολοένα και περισσότερων περιορισμών.
Στη Γερμανία, όπου έχει επιβληθεί μερικό lockdown από τις 2/11 και η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε νέα αυστηρότερα μέτρα, ξέσπασαν επεισόδια στο Βερολίνο μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών κατά των περιορισμών.
Η κυβέρνηση Merkel προσανατολίζεται στο να συστήσει δραματική μείωση του αριθμού των ανθρώπων που θα μπορούν να συναντώνται σε σπίτια και να επιβάλλουν υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι αρχές θα απευθύνουν σθεναρή σύσταση προς τους πολίτες να μην οργανώνουν ούτε να συμμετέχουν σε ιδιωτικές γιορτές ως τα Χριστούγεννα, ενώ στα νέα μέτρα θα προβλέπεται ότι ιδιωτικές συναντήσεις θα επιτρέπονται στα μέλη κάθε νοικοκυριού με μόνο δύο μέλη από οποιοδήποτε άλλο.
Στη Γαλλία, όπου είναι σε lockdown από τις 30/10, η χώρα αρχίζει να επανακτά τον έλεγχο έναντι της επιδημίας, καθώς καταγράφεται μείωση στα κρούσματα.
Παρόλο αυτά η κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει πολλούς περιορισμούς, π.χ. στη λειτουργία των εστιατορίων και των μπαρ έως τα τέλη Ιανουαρίου.
Το lockdown φαίνεται πως αποδίδει και στο Βέλγιο (επιβλήθηκε στις 30/10 και για έξι εβδομάδες) καθώς οι αρχές θεωρούν ότι το β' κύμα της πανδημίας κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα, ενώ στην Αυστρία, η οποία είδε τις μολύνσεις να αυξάνονται κατά 30%, ο καγκελάριος Sebastian Kurz ανακοίνωσε ότι από τις 17/11, και έως τις 6 Δεκεμβρίου επανέρχονται τα μέτρα που ίσχυαν και την άνοιξη, όπως ότι περιορίζονται οι μετακινήσεις, κλείνουν τα σχολεία και όλα τα μη απολύτως αναγκαία καταστήματα.
Από την 7η Δεκεμβρίου τα σχολεία θα επιστρέψουν στην κανονική λειτουργία τους, ενώ θα ανοίξει και το εμπόριο.
Στην Αγγλία ο πρωθυπουργός Boris Johnson, ο οποίος έχει τεθεί σε αυτο-απομόνωση ύστερα από την επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, έχει δώσει εντολή στους πολίτες να μείνουν στο σπίτι για έναν μήνα, για να επιβραδυνθούν οι μολύνσεις κατά το δεύτερο κύμα ενώ στην Ιταλία ο μισός πληθυσμός βρίσκεται σε μερικό lockdown.
Image
ΠΟΥ: Μπορούν να αποφευχθούν νέα lockdown στην Ευρώπη μέσω γενικευμένης χρήσης μάσκας

Τη θέση ότι τυχόν νέα lockdown στην Ευρώπη μπορούν να αποφευχθούν εάν γενικευθεί η χρήση μάσκας διατύπωσε ο Hans Kluge, διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη.
«Τα lockdown μπορούν να αποφευχθούν.
Εμμένω στη θέση μου ότι τα lockdown είναι το έσχατο μέσο.
Η χρήση μάσκας δεν είναι σε καμία περίπτωση πανάκεια και πρέπει να υιοθετηθεί σε συνδυασμό με άλλα μέτρα.
Ωστόσο, αν η χρήση μάσκας φτάσει το 95%, τα lockdown δεν θα χρειάζονται» υποστήριξε ο Kluge, ο οποίος υποστήριξε πως τα lockdown θα πρέπει να αίρονται με ασφάλεια και σταδιακά διότι διαφορετικά εγκυμονούν κίνδυνοι.
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων, ο Kluge υπογράμμισε ότι θα πρέπει να παραμείνουν ανοικτά, εξηγώντας ότι τα παιδιά και οι έφηβοι δεν ευθύνονται για την εξάπλωση της covid-19 και ότι το κλείσιμο των σχολείων «είναι αναποτελεσματικό».
Παράλληλα, τόνισε ότι κάποια συστήματα υγείας χωρών της Ευρώπης βρίσκονται στα όριά τους λόγω των πολλών ασθενών με κορωνοϊό, ενώ ανέφερε ότι περισσότεροι από 29.000 θάνατοι από covid-19 καταγράφηκαν στην ήπειρο μόνο την προηγούμενη εβδομάδα.
«Η Ευρώπη βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της πανδημίας, μαζί με τις ΗΠΑ.
Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, αλλά οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι δύσκολοι» υποστήριξε ο Kluge, αναφέροντας πως «τα εμβόλια δεν θα είναι ένα μαγικό ραβδί, διότι γνωρίζουμε ότι τα αποθέματα θα είναι περιορισμένα, κυρίως στην αρχή».

Έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ινδία – Στα 9 εκατομμύρια οι μολύνσεις


Παρά την τάση εξασθένησης της επιδημίας του κορωνοϊού που καταγράφεται από τα τέλη Σεπτεμβρίου στην Ινδία, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε μια έξαρση κρουσμάτων.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 45.576 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να φθάνει τα 8,96 εκατομμύρια, αριθμός που θα ξεπεραστεί εντός των επόμενων 24ωρων.
Στην Ινδία εντοπίζεται ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός μολύνσεων στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ.
Παράλληλα, άλλοι 585 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19 το προηγούμενο 24ωρο, με το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 131.578.
Πρόκειται για τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας στον κόσμο.
Σημειώνεται πως έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται εδώ και εβδομάδες στη πρωτεύουσα Νέο Δελχί, όπου τα νοσοκομεία έχουν ξεπεράσει τα όρια τους και έχει ζητηθεί η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα.
Επιπλέον, έντονη ανησυχία εκφράζεται και για τις μεγάλες ινδουιστικές γιορτές που είναι προγραμματισμένες εντός του μήνα, με τους περισσότερους αρμόδιους να προειδοποιούν για ένα νέο κύμα μολύνσεων.
Η ευρύτερη περιοχή της νότιας Ασίας, στις οποία ανήκουν η Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, το Μπουτάν, το Νεπάλ, οι Μαλδίβες και η Σρι Λάνκα, ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια κρούσματα, αντιπροσωπεύοντας το 18% των παγκόσμιων μολύνσεων και σχεδόν το 11% των θανάτων παγκοσμίως.

Σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού η Ιαπωνία

Σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού τέθηκε σήμερα Πέμπτη 19/11 η Ιαπωνία μετά τα ρεκόρ και την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα.
Πάντως, ο πρωθυπουργός Yoshihide Suga δεν ανακοίνωσε περιοριστικά μέτρα.
Το τελευταίο 24ωρο διαγνώστηκαν πάνω από 2.000 κρούσματα, εκ των οποίων σχεδόν τα 500 στο Τόκιο.
Επρόκειτο και στις δύο περιπτώσεις για ρεκόρ όσον αφορά την Ιαπωνία, όπου σε γενικές γραμμές δεν γίνονται πολλά τεστ.
«Θεωρώ ότι βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού.
Ζητώ από τον ιαπωνικό λαό να λαμβάνει συστηματικά μέτρα, όπως το να φοράει μάσκα» υποστήριξε ο Suga, τονίζοντας ότι οι πολίτες καλό θα ήταν να φορούν τη μάσκα ακόμα κι όταν συζητούν σε εστιατόρια.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, ο οποίος θα έχει διαδοχικές συσκέψεις σήμερα και αύριο σχετικά με το εάν πρέπει να ληφθούν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, είπε ότι θα ήθελε οι τοπικές αρχές να καλέσουν τα εμπορικά καταστήματα να κλείνουν νωρίτερα και να προωθήσουν νέα μέτρα, όπως να περιοριστεί ο αριθμός των καθημένων στα τραπέζια των εστιατορίων σε τέσσερις.
Σημειώνεται πως τα μέτρα που αποφασίστηκαν στην Ιαπωνία αφότου η πανδημία άρχισε να εξαπλώνεται στην επικράτειά της ουδέποτε πήραν υποχρεωτικό χαρακτήρα.
Η Ιαπωνία έχει καταγράψει συνολικά 121.000 κρούσματα και λίγους περισσότερους από 1.900 θανάτους.

Κίνα: Μόλις 12 νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο – Υπό έλεγχο η επιδημία

Σε ύφεση παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν μόλις 12 νέα κρούσματα από 8 που ήταν την προηγούμενη.
Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε πως όλα τα κρούσματα ήταν «εισαγόμενα», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε μολύνσεις από τον κορωνοϊό που εντοπίζονται μεταξύ ταξιδιωτών κατά την άφιξή τους στην επικράτεια από το εξωτερικό.
Ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων του ιού, που το κινεζικό υπουργείο Υγείας δεν περιλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αυξήθηκε σε 10, από 5 την προηγουμένη.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι νεκροί ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 86.381 μολύνσεων.
Image
Aπό τον Δεκέμβριο οι εμβολιασμοί

Τα νέα από την επιστημονική κοινότητα είναι πραγματικά ενθαρρυντικά, όχι μόνο για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer/Biontech και της Moderna που ξεπερνούν κατά πολύ το 90%, αλλά και για το ενδεχόμενο να εγκριθούν άμεσα από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ και της ΕΕ, έτσι ώστε να αρχίσουν ακόμα και από τον Δεκέμβριο οι εμβολιασμοί.
Στις ΗΠΑ τα δύο αυτά εμβόλια αναμένεται να έχουν λάβει πιστοποίηση και έγκριση από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων (FDA) μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.
Όπως εκτιμάται, αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει τον εμβολιασμό περίπου 20 εκατομμυρίων Αμερικανών, κατά προτεραιότητα αναμφίβολα των πιο ηλικιωμένων και όσων ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου, μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, και κατόπιν 25 εκατ. ανθρώπων κάθε μήνα από τον Ιανουάριο.
Ενδεχομένως από τον Φεβρουάριο να αρχίσει και ο εμβολιασμός και με άλλα εμβόλια που είναι στα τελικά στάδια των δοκιμών.
Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι με τα εμβόλια που θα εξασφαλίσουν έγκριση από τους εποπτικούς φορείς, θα υπάρχουν αρκετές δόσεις ως τις αρχές του Απριλίου για ολόκληρο τον πληθυσμό.
Στην Ευρώπη, οι εμβολιασμοί είναι πολύ πιθανό οι εμβολιασμοί να αρχίσουν τον Ιανουάριο, εφόσον βέβαια προηγηθεί η πιστοποίηση των σκευασμάτων από τους αρμόδιους φορείς.
Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται πως από τη στιγμή που στη μάχη κατά του κορωνοϊού μπουν και τα άλλα εμβόλια που είναι στο τελικό στάδιο των τελικών δοκιμών – π.χ. από την Johnson & Johnson, Astrazeneca, Sanofi -, τότε το καλοκαίρι του 2021 ο πλανήτης θα έχει επανέλθει σε μεγάλο βαθμό στην ομαλότητα.

Τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer

Η κλινική δοκιμή του υποψηφίου εμβολίου της Moderna σε 30.000 εθελοντές στις ΗΠΑ έδειξε πως μειώνει κατά 94,5% τον κίνδυνο να ασθενήσει κανείς από την COVID-19, βάσει της προκαταρκτικής ανάλυσης των αποτελεσμάτων της.
Ωστόσο, άγνωστη παραμένει η διάρκεια της προστασίας από το εμβόλιο.
Περίπου το 9% με 10% των ανθρώπων που εμβολιάστηκε με το εμβόλιο της Moderna, ανέφερε ότι αισθάνθηκε μεγάλη κόπωση μετά τη δεύτερη δόση, ενώ μικρότερο ποσοστό παρουσίασε άλλες παρενέργειες, όπως πονοκεφάλους ή εκχυμώσεις γύρω από το σημείο όπου έγινε ένεση.
Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις, με τη δεύτερη τέσσερις εβδομάδες μετά την πρώτη.
Πρέπει να μεταφέρεται στους –20° Κελσίου αλλά μπορεί κατόπιν να αποθηκεύεται αποψυγμένο σε ψυγείο (2 ως 8 βαθμούς Κελσίου) για 30 ημέρες.
Βασίζεται σε πρόσφατη τεχνολογία, η οποία δεν είχε δοκιμαστεί ποτέ πριν, την αξιοποίηση του λεγόμενου αγγελιοφόρου RNA (mRNA).
Αυτό σημαίνει ότι γενετικές εντολές διεισδύουν απευθείας σε ανθρώπινα κύτταρα, που επαναπρογραμματίζονται και μετατρέπονται τα ίδια σε αντιγόνα του κορωνοϊού, προκειμένου να προκαλέσουν αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το υποψήφιο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech που έχει αποτελεσματικότητα 95%, βασίζεται και αυτό στην ίδια μέθοδο, του αγγελιοφόρου RNA, παρέχει κάλυψη σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες ενώ δεν έχει σημαντικές παρενέργειες, καθώς αυτές δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από αυτές του εμβολίου κατά του ιού της γρίπης, όπως π.χ. έντονος πονοκέφαλος, πυρετός, πόνος στους μύες.
Η Pfizer/Biontech έχει αναφέρει πως το εμβόλιο της πρέπει να μεταφέρεται στους – 70 βαθμούς Κελσίου και για αυτό το λόγο, όπως έγινε γνωστό, έχει ήδη αρχίσει η πιλοτική διανομή του σε τέσσερις Πολιτείες των ΗΠΑ προκειμένου να δει πως θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που υπάρχουν στη διανομή του εμβολίου ανά τον κόσμο.
Η εταιρεία πάντως έκανε γνωστό πως οι τέσσερις αυτές Πολιτείες (Ρόουντ Άιλαντ, Τέξας, Νιου Μέξικο και Τενεσί) δεν πρόκειται να λάβουν νωρίτερα από τον υπόλοιπο κόσμο τις δόσεις των εμβολίων.
Σημειώνεται πως η Pfizer/Biontech έχει υπογράψει συμβόλαιο αξίας 1,95 δις δολαρίων με την αμερικάνικη κυβέρνηση για να παράσχει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της στις ΗΠΑ.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης