Η Ευρώπη σχεδιάζει 25πλάσια αύξηση της υπεράκτιας αιολικής χωρητικότητας έως το 2050

Η Ευρώπη σχεδιάζει 25πλάσια αύξηση της υπεράκτιας αιολικής χωρητικότητας έως το 2050
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι θα απαιτηθούν περίπου 800 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων για την επίτευξη των στόχων
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να αυξήσει την υπεράκτια αιολική της ικανότητα από 12 σε 300 gigawatts (GW) έως το 2050, σύμφωνα με νέα σχέδια που παρουσιάσθηκαν την Πέμπτη 19/11/2020.
Η «Στρατηγική υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, θα στοχεύσει επίσης για 40 GW ωκεανικής ενέργειας όπως παλιρροιακή και κυματική ενέργεια εντός του ίδιου χρονικού πλαισίου.
Βραχυπρόθεσμα, τα σχέδια στοχεύουν να επιτύχουν την υπεράκτια αιολική ικανότητα τουλάχιστον 60 GW έως το 2030.
Για την ενέργεια των ωκεανών, ο στόχος είναι τουλάχιστον 1 GW μέχρι τότε. Η ενεργειακή ικανότητα των ωκεανών ανέρχεται σήμερα σε μόλις 13 μεγαβάτ.
Το κόστος του νέου προγράμματος θα είναι σημαντικό. Η Επιτροπή εκτιμά ότι περίπου 800 δισεκατομμύρια ευρώ θα απαιτηθούν σε επενδύσεις από τώρα έως τα μέσα του αιώνα για την επίτευξη των στόχων.
Περίπου τα δύο τρίτα αυτού θα χρειαστούν για την υποδομή δικτύου, ενώ το ένα τρίτο θα προορίζεται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αναμένεται ότι τα περισσότερα από αυτά τα κεφάλαια θα προέρχονται από ιδιωτικές επενδύσεις.

Ανάπτυξη

«Η Ευρώπη είναι παγκόσμιος ηγέτης στις υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μπορεί να γίνει ισχυρός κόμβος για την παγκόσμια ανάπτυξή της», δήλωσε ο Kadri Simson, Ευρωπαίος Επίτροπος για την ενέργεια. «Πρέπει να εντείνουμε το παιχνίδι μας αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες του υπεράκτιου ανέμου και προωθώντας άλλες τεχνολογίες όπως κυματικές, παλιρροιακές και πλωτές ηλιακές», πρόσθεσε.
Η WindEurope χαιρέτισε τη νέα στρατηγική, αλλά σημείωσε ότι μια «25πλάσια αύξηση στην υπεράκτια αιολική ενέργεια» θα απαιτούσε «σημαντική επένδυση σε υποδομές».
«Απαιτούνται τεράστιες επενδύσεις σε υπεράκτιες συνδέσεις δικτύου και επίσης στις ενισχύσεις των χερσαίων δικτύων», πρόσθεσε, συνεχίζοντας να δηλώνει ότι τα λιμάνια θα χρειαστούν επενδύσεις 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα 10 χρόνια.
Έγγραφο ερωτήσεων και απαντήσεων που σκιαγραφεί τη νέα στρατηγική περιέγραψε την «απαλλαγή από τον άνθρακα του τομέα της ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» ως «ένα από τα βασικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας».
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αναφέρεται στο γενικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση κλιματικά ουδέτερη έως το 2050. Υποστηρίζεται από οικονομικές πρωτοβουλίες όπως ο μηχανισμός Just Transition Mechanism.
Αυτό στοχεύει στην κινητοποίηση «τουλάχιστον» 150 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ του 2021 και του 2027 και θα επικεντρωθεί σε «περιοχές που έχουν την μεγαλύτερη ένταση άνθρακα ή με τους περισσότερους εργαζομένους σε ορυκτά καύσιμα».


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης