«Στο κάδρο» μικρομεσαίων επενδυτών ΑΠΕ η προσφυγή στο ΣτΕ για την έκτακτη εισφορά

«Στο κάδρο» μικρομεσαίων επενδυτών ΑΠΕ η προσφυγή στο ΣτΕ για την έκτακτη εισφορά
Σύμφωνα με τους επενδυτές, τα μέτρα του ΥΠΕΝ επιφυλάσσουν ευνοϊκή μεταχείριση στην προμήθεια, παραβιάζοντας την αρχή της αναλογικότητας
Το ενδεχόμενο καταφυγής στη νομική οδό, με μαζικές προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εξετάζουν σύμφωνα με πληροφορίες μικρομεσαίοι παραγωγοί ΑΠΕ, ώστε να διεκδικήσουν νομικά την ακύρωση της εφάπαξ επιβολής έκτακτης εισφοράς για το τρέχον έτος.

Οι επενδυτές θεωρούν ότι ο επιμερισμός των επιβαρύνσεων για την εξυγίανση του ΕΛΑΠΕ, μέσω των μέτρων που εξήγγειλε το ΥΠΕΝ, δημιουργεί θέμα αντισυνταγματικότητας, καθώς παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας. Κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνουν, τα μέτρα επιφυλάσσουν ευνοϊκή μεταχείριση στον κλάδο της προμήθειας, επιβαρύνοντας αντίθετα τον κλάδο των ΑΠΕ.

Ασύμμετρες επιπτώσεις

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως προσθέτουν, με δεδομένο ότι η αιτία που υπαγορεύει την επιβολή των μέτρων του ΥΠΕΝ είναι η πανδημία, στην κατάρτιση των μέτρων του ΥΠΕΝ δεν ελήφθη υπόψη ότι η προμήθεια είχε όφελος, μέσω της μείωσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά. Αντίθετα, η μείωση αυτή καθώς και η κάμψη της ζήτησης, όπως υποστηρίζουν, προκάλεσε ζημία στον κλάδο των ΑΠΕ, μέσω της περιστολής των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού.

Επομένως, όπως υπογραμμίζουν, τα δεδομένα αυτή τη φορά είναι διαφορετικά από το 2012, εκφεύγοντας από το σκεπτικό υπό το οποίο δύο χρόνια αργότερα το ΣτΕ είχε κρίνει συνταγματική και σύμφωνη με το ευρωπαϊκό δίκαιο την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που είχε επιβληθεί τότε.

Μάλιστα, σημειώνουν ότι μία ακόμη ειδοποιός διαφορά της νέας έκτακτης εισφοράς είναι η κατάργηση του ΜΜΚΘΣΣ από την 1η Ιανουαρίου, η οποία έρχεται να επιφέρει ένα επιπλέον σημαντικό οικονομικό όφελος για τον κλάδο της προμήθειας. Ένα όφελος που, ακόμη και για το επόμενο έτος, όταν και θα ισχύσει η εφάπαξ έκτακτη εισφορά, θα υπεραντισταθμίσει την έκτακτη εισφορά.

Προς εκδίκαση οι αιτήσεις των οικιακών φωτοβολταϊκών

Σύμφωνα με τους ίδιους παραγωγούς, στην περίπτωση που τελικά καταφύγουν στη νομική οδό, τότε η εκδίκαση της υπόθεσης μπορεί να γίνει σε σχετικά εύλογο χρονικό διάστημα. Κι αυτό γιατί ήδη στην περίπτωση των οικιακών φωτοβολταϊκών, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο έχει κάνει δεκτές τις αιτήσεις κατά του κουρέματος των τιμών, στο πλαίσιο του New Deal το 2014, εισάγοντάς τις προς εκδίκαση.

Οι επενδυτές υπενθυμίζουν ότι το New Deal ήρθε μία διετία μετά την έκτακτη εισφορά, ακριβώς γιατί το μέτρο αποτελούσε εφάπαξ παρέμβαση, με συνέπεια απλώς να μην αντιμετωπίζονται τα δομικά αίτια του προβλήματος. Έτσι, εκτιμούν πως τα μέτρα του ΥΠΕΝ και αυτή τη φορά δεν δίνουν διαρθρωτική λύση, με συνέπεια σε μία 2ετία να αρχίσει και πάλι να δημιουργείται «τρύπα» στον ΕΛΑΠΕ.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@gmail.com

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης