Πώς μπορούν οι πλωτές ανεμογεννήτριες να τροφοδοτήσουν ηλεκτρική ενέργεια τα νοικοκυριά

Πώς μπορούν οι πλωτές ανεμογεννήτριες να τροφοδοτήσουν ηλεκτρική ενέργεια τα νοικοκυριά
Οι επιτυχημένες δοκιμές στη Σκωτία δείχνουν ότι οι πλωτές τουρμπίνες θα μπορούσαν να έχουν πλεονεκτήματα έναντι άλλων τύπων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Oι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες θα μπορούσαν κάποια μέρα να παρέχουν ηλεκτρικό ρεύμα στα σπίτια μας, πιστεύουν οι ειδικοί. Η Ουαλία καλύπτει σήμερα περίπου το 50% των αναγκών της από ανανεώσιμες πηγές, συμπεριλαμβανομένης της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας, αναμεταδίδει το BBC.

Ο Boris Johnson θέλει να δει σταθερά υπεράκτια αιολικά πάρκα στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το 2030, ενώ ο Plaid Cymru πιστεύει ότι η Ουαλία θα μπορούσε να είναι αυτόνομη μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι τότε.

Οι επιτυχημένες δοκιμές στη Σκωτία δείχνουν ότι οι πλωτές τουρμπίνες θα μπορούσαν να έχουν πλεονεκτήματα έναντι άλλων τύπων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του κόστους και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η περίπτωση της Ουαλίας

Η τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών και ανεμογεννητριών σε μεγάλη κλίμακα στην αγροτική Ουαλία μπορεί επίσης να είναι δύσκολη, καθώς θα υπάρχουν αντιρρήσεις από τους ντόπιους σχετικά με τις επιπτώσεις στο τοπίο.

«Το γεγονός ότι αυτοί οι πλωτοί στρόβιλοι βρίσκονται τόσο μακριά στη θάλασσα, τους καθιστά λιγότερο ορατούς. Βοηθάει, καθώς ορισμένα άτομα σε ορισμένες περιοχές δεν θέλουν να τα δουν. Και σε προστατευόμενες περιοχές, όπως το Εθνικό Πάρκο Pembrokeshire, η τοποθέτηση τους κοντά στην ακτή μπορεί να είναι δύσκολη», δήλωσε ο Rhodri James, της παγκόσμιας ενεργειακής εταιρείας Equinor.

ghjl

«Το Pembrokeshire είναι το πιο ευνοϊκό μέρος της Ουαλίας, καθώς έχει βαθιά νερά. Υπάρχει μια αρκετά μικρή παραγωγή υπεράκτιων στα ανοικτά της βόρειας Ουαλίας, αλλά είναι σταθερές πλατφόρμες σε ρηχά νερά. Αυτή τη στιγμή η πιο εκτεταμένη περιοχή εντοπίζεται στη Σκωτία, όπου θα υπάρξουν περισσότερες δοκιμές και διαδηλώσεις και είμαστε πολύ σίγουροι για τη μετάβαση σε πλήρη κλίμακα» συμπλήρωσε.

Οι προσδοκίες

Επί του παρόντος, οι υπεράκτιες εκμεταλλεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου παράγουν περίπου 10 GW ισχύος, με στόχο 40GW έως το 2030. Ο Graham Ayling, του Energy Saving Trust, δήλωσε ότι η δυνατότητα δημιουργίας υποδομών «φαίνεται πολλά υποσχόμενη» και η Ουαλία θα μπορούσε να είναι αυτάρκης από την πράσινη ενέργεια μέσα σε μια δεκαετία.

«Δεδομένου του ρυθμού ανάπτυξης και ανάπτυξης των ανανεώσιμων τεχνολογιών, καθώς και της μείωσης του κόστους που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια, είναι πιθανό η Ουαλία να καλύψει το 100% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030» υπογράμμισε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης