Τελευταία Νέα

Το τρίπτυχο της επιτυχίας μιας επένδυσης ΑΠΕ

Το τρίπτυχο της επιτυχίας μιας επένδυσης ΑΠΕ

Παρέμβαση του διευθύνοντος συμβούλου της Choose, Γιάννη Δέτση στο  Renewable & Storage Forum

Την ανάγκη της έγκαιρης και ολοκληρωμένης επικοινωνίας από τη μεριά των εταιρειών ΑΠΕ, υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Choose Strategic Communications Partner, κ. Γιάννης Δέτσης, στο Συνέδριο του energypress για τις Ανανεώσιμες Πηγές και την Αποθήκευση Ενέργειας.

Ο κ. Δέτσης μίλησε στην ενότητα για τις αντιδράσεις και τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στις επενδύσεις ΑΠΕ. Αντιδράσεις που οφείλονται μεταξύ άλλων, όπως επισήμανε, στην έλλειψη ενημέρωσης και την παραπληροφόρηση, τις οποίες οι εταιρείες ΑΠΕ οφείλουν να τις αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.

Αφενός, οργανώνοντας τον διάλογο, αφετέρου, επικοινωνώντας με επαγγελματικό τρόπο τα οφέλη της επένδυσης στην τοπική κοινωνία, διεκδικώντας ταυτόχρονα τη στήριξή τους, μέσα από την παροχή πρόσθετων και στοχευμένων κινήτρων.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο, σημείωσε ο κ. Δέτσης, οι μεγάλες επενδύσεις, οφείλουν να συνοδεύονται από ανάλυση σκοπιμότητας και κοινωνικών επιπτώσεων (social impact assessment), η οποία πρέπει να συζητηθεί ανοικτά με όλους τους φορείς (stakeholders) στο πλαίσιο της υποχρεωτικής δημόσιας διαβούλευσης.

Ο κ. Δέτσης εξήγησε ότι δεν υπάρχει προκαθορισμένο μοντέλο επικοινωνίας, αφού κάθε επένδυση ΑΠΕ έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Σημείωσε, ωστόσο, πως όταν ο επενδυτής τηρεί τους κανόνες, έχει κάθε λόγο να επιδιώκει τον διάλογο και την ενημέρωση των πολιτών, αφού δρα σε όφελος τους. Όλα δημόσια, όλα ανοικτά! Να ποιο πρέπει να είναι το μότο μιας επένδυσης ΑΠΕ, υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, ο διευθύνων σύμβουλος της CHOOSE αναφέρθηκε στην ανάγκη οι εταιρείες ΑΠΕ να υιοθετήσουν κανόνες ESG (Environmental, Social, Governance) με βάση τα διεθνή πρότυπα, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι έχουν ενσωματώσει την κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη στην ίδια τους τη λειτουργία.

Ο κ. Δέτσης έκλεισε την παρέμβασή του συνοψίζοντας το τρίπτυχο της επιτυχίας μιας επένδυσης ΑΠΕ σήμερα: αυστηρή τήρηση των κανόνων, διάλογος και επαγγελματική επικοινωνία, χρηστή εταιρική διακυβέρνηση.

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης