Ενέργεια

Βιομηχανία: Ανησυχία για την αντιστάθμιση ρύπων μετά την παρέμβαση υπέρ ΕΛΑΠΕ στα δικαιώματα CO2

Βιομηχανία: Ανησυχία για την αντιστάθμιση ρύπων μετά την παρέμβαση υπέρ ΕΛΑΠΕ στα δικαιώματα CO2
Με την επικείμενη ένταξη και των διυλιστηρίων, η ενεργοβόρος βιομηχανία αμφιβάλλει για το κατά πόσο θα επαρκούν οι εναπομείναντες πόροι από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων
Ανησυχία για την αύξηση του ποσοστού των εσόδων από την πώληση δικαιωμάτων ρύπων που προορίζεται για τον ΕΛΑΠΕ, εκφράζεται από τη βιομηχανία μετά την ανακοίνωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας του πακέτου των μέτρων για την κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ.

Το πακέτο για το κλείσιμο του ελλείμματος, προβλέπει μεταξύ άλλων, έκτακτη εισφορά 6% επί του τζίρου του 2020 για τις μονάδες ΑΠΕ που λειτουργούσαν στις 31/12/2015, έκτακτο τέλος 2 ευρώ/MWh στους προμηθευτές ηλεκτρισμού το 2021, αύξηση στο 78% από 65% σήμερα του ποσοστού από τα έσοδα πώλησης δικαιωμάτων που διοχετεύεται στον ΕΛΑΠΕ, μηχανισμό ισόποσης αυξομείωσης μεταξύ των χρεώσεων ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ, επιβάρυνση στο ντίζελ κίνησης 0,03 λεπτά το λίτρο κλπ.

Διαθέσιμο το 22% των εσόδων

Η ενεργοβόρος βιομηχανία που λαμβάνει αντιστάθμιση ρύπων από τα έσοδα πώλησης των δικαιωμάτων CO2 θεωρεί πως είναι αμφίβολο ότι το υπόλοιπο των εσόδων από τους ρύπους θα επαρκεί για να καλύψει την αντιστάθμιση.

Ας σημειωθεί ότι από εφέτος έχουν αλλάξει οι κανονισμοί για τον μηχανισμό της αντιστάθμισης, προσαρμοζόμενοι στα ευρωπαϊκά δεδομένα, και πλέον εντάσσονται σε αυτόν τα διυλιστήρια και ενδεχομένως και οι αυτοπαραγωγοί.
Αυτό λογικά αυξάνει τη σχετική δαπάνη σε μία περίοδο που απομένει μόνον το 22% των εσόδων, από 35% προηγουμένως, για το σκοπό αυτό και την κάλυψη όποιων άλλων υποχρεώσεων χρηματοδοτούνταν μέχρι σήμερα από τα έσοδα πώλησης δικαιωμάτων ρύπων.

Ερωτηματικά από την “ανταλλαγή” μεταξύ ΥΚΩ-ΕΤΜΕΑΡ

Πάντως τα ερωτήματα της βιομηχανίας δεν είναι τα μόνα. Πέρα από τη προφανή επιβάρυνση για τους παραγωγούς ΑΠΕ και τους προμηθευτές, η “ανταλλαγή” από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας στο ΕΤΜΕΑΡ ενδέχεται να δημιουργεί νομικά, ρυθμιστικά και άλλα προβλήματα, καθώς οι ΥΚΩ δημιουργήθηκαν για την κάλυψη του επιπλέον κόστους παραγωγής ηλεκτρισμού στα νησιά και το ΕΤΜΕΑΡ για την αμοιβή των ΑΠΕ.

Παράλληλα ανησυχία εκφράζεται από διάφορες πηγές για το ύψος του τελικού λογαριασμού ρεύματος στον καταναλωτή, όταν λειτουργήσουν οι νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών και ειδικά της Κρήτης, αφού η γενικευμένη πεποίθηση μέχρι σήμερα ήταν ότι το όφελος από τη μείωση των ΥΚΩ – καθώς με τις διασυνδέσεις μειώνεται το επιπλέον κόστος παραγωγής των νησιών- θα αντιστάθμιζε στον λογαριασμό την αναμενόμενη αύξηση στη χρέωση μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης