Τελευταία Νέα

ΕΛΑΠΕ: Οι λόγοι που εγκυμονούν κινδύνους για μελλοντική εκ νέου διεύρυνση του ελλείμματος σύμφωνα με την αγορά

ΕΛΑΠΕ: Οι λόγοι που εγκυμονούν κινδύνους για μελλοντική εκ νέου διεύρυνση του ελλείμματος σύμφωνα με την αγορά
Λείπουν οι διαρθρωτικές παρεμβάσεις, όπως σημειώνουν πηγές του κλάδου, με συνέπεια αναπόφευκτα ο Ειδικός Λογαριασμός να γίνει ξανά ελλειμματικός στην πορεία
Με δεδομένη τη δρομολογημένη σημαντική ενίσχυση των ΑΠΕ στο εγχώριο μίγμα, και την επίπτωση που θα έχει αυτή στη χονδρεμπορική αγορά, τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που εξήγγειλε το ΥΠΕΝ δεν επαρκούν για να διατηρήσουν ισοσκελισμένο τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ από το 2022.

Αυτό επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σχολιάζοντας τις παρεμβάσεις που εξήγγειλε την Παρασκευή (13/11) το ΥΠΕΝ, για την οικονομική στήριξη του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).
Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, ακόμη κι αν όντως μηδενισθεί το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ στο τέλος της επόμενης χρονιάς, κάτι για το οποίο εκφράζουν πάντως επιφυλάξεις, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι αμέσως μετά θα επανεμφανισθεί το πρόβλημα.

Κάλυψη μεγαλύτερων εξόδων με μειωμένα έσοδα

Όπως προσθέτουν, τα επόμενα χρόνια είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα αυξηθούν τα έξοδα του ΕΛΑΠΕ, με δεδομένους τους στόχους που έχουν τεθεί για την «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή και την ένταξη στο σύστημα ακόμη περισσότερων έργων.
Την ίδια στιγμή, η ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ θα απομειώνει τα έσοδα του Ειδικού Λογαριασμού, από τη στιγμή που όσο θα μεγαλώνει η συμμετοχή έργων ανανεώσιμων πηγών στο μίγμα, τόσο περισσότερο θα ελαττώνονται οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά.

Αντίθετα, η επιβολή από το ΥΠΕΝ έκτακτης εισφοράς στους προμηθευτές εφάπαξ για το 2021, πέρα από το ότι υπεραντισταθμίζεται από την κατάργηση του ΜΜΚΘΣΣ, δείχνει να υπονοεί ότι το πρόβλημα είναι παροδικό, και συγκεκριμένα ότι προέρχεται από την επίδραση της πανδημίας στις εγχώριες χονδρεμπορικές τιμές και καταναλώσεις.
Στην πραγματικότητα ωστόσο, πρόκειται για αποτέλεσμα της ίδιας της δυναμικής εξέλιξης του μίγματος ηλεκτροπαραγωγής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για την οποία από τις αρχές του 2022 δεν θα υπάρχει «αντίβαρο» στην ίδια την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που να επιστρέφει ένα μέρος του οφέλους του κόστους προμήθειας.

Ετήσια ενίσχυση 62,5 εκατ. ευρώ των έργων από διαγωνισμούς

Σε αυτό το πλαίσιο, από τις αρχές του 2022, τα ακόμη πιο αυξημένα έξοδα του ΕΛΑΠΕ θα κληθούν να καλυφθούν χωρίς τη συμμετοχή της προμήθειας.
Έτσι, για παράδειγμα, το αργότερο εντός της επόμενης τριετίας πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το σύνολο των έργων 2,7 GW που έχουν «κλειδώσει» τιμές αναφορές μέσω του διαγωνισμών.
Σύμφωνα με τη μελέτη της GIZ (Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit), η μέση ετήσια ενίσχυση από τον ΕΛΑΠΕ του συγκεκριμένου χαρτοφυλάκιου εκτιμάται σε 62,5 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Κατά συνέπεια, τα μόνιμα μέτρα που θα παραμένουν τότε σε ισχύ είναι βέβαιο πως δεν θα επαρκούν, οδηγώντας ξανά σε προοδευτικό «άνοιγμα» του λογαριασμού.
Επομένως, σύμφωνα με τους παράγοντες της αγοράς, είναι απαραίτητο κάποιο δομικό οικονομικό μέτρο που θα αποσοβεί αυτή την ανισορροπία εσόδων-εξόδων.
Κάτι που, όπως υποστηρίζουν, θα μπορούσε να γίνει με τη σταδιακή ενσωμάτωση του ΕΤΜΕΑΡ στο ανταγωνιστικό σκέλος, με δεδομένο ότι πρόκειται για κόστος ρεύματος.



Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@gmail.com

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης