Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ισότιμη πρόσβαση στον μηχανισμό για τις αποζημιώσεις μονάδων ζητά η βιομηχανία

Ισότιμη πρόσβαση στον μηχανισμό για τις αποζημιώσεις μονάδων ζητά η βιομηχανία
Να συμμετέχει η βιομηχανία επί ίσοις όροις στον μόνιμο Μηχανισμό Αποζημίωσης Επαρκούς Ισχύος ζητά η ΕΒΙΚΕΝ, καθώς διαμαρτύρεται ότι με το σχέδιο που προωθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αποκλείεται η συμμετοχή της, προς όφελος των προμηθευτών.
Η ενεργοβόρος βιομηχανία ζητά ισότιμη πρόσβαση στον μόνιμο Μηχανισμό Αποζημίωσης Επαρκούς Ισχύος («μόνιμα ΑΔΙ») και τονίζει ότι με το σχέδιο που προωθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αποκλείεται από τη συμμετοχή της, προς όφελος των εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος.
Στις θέσεις που κατέθεσε η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) για τον μόνιμο Μηχανισμό, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης επί του κειμένου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. τονίζεται ότι γενικά το νέο πλαίσιο κινείται σε σωστή κατεύθυνση, καθώς, πλέον, σε αντίθεση με τον υφιστάμενο προσωρινό Μηχανισμό που θα είναι σε ισχύ μέχρι το Μάιο του 2017, δεν αμείβεται μόνο η υπηρεσία του λεγόμενου ευέλικτου ramping, δηλαδή η θέση σε λειτουργία των μονάδων παραγωγής ενέργειας σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ώστε να καλύπτονται οι απότομες μεταβολές στη ζήτηση ηλεκτρισμού στη διάρκεια μιας ημέρας.
Ωστόσο, η ΕΒΙΚΕΝ επισημαίνει ότι η πλευρά της ζήτησης, εν προκειμένω οι βιομηχανίες, αποκλείονται και από τον μόνιμο Μηχανισμό, προς όφελος των προμηθευτών.
Φορείς Συγκέντρωσης Ζήτησης (aggregators) με συμβολαιοποιημένο έλεγχο απόκρισης ζήτησης πελατών, που δεν είναι απαραίτητα προμηθευτές, θα μπορούν να είναι επιλέξιμοι (δηλαδή να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες) μόλις ολοκληρωθεί το σχετικό πλαίσιο, επισημαίνει η ΡΑΕ και προσθέτει ότι μέχρι τότε η συγκέντρωση φορτίου θα διενεργείται αποκλειστικά από τους προμηθευτές.

Αποκλεισμός των aggregators

Η ΕΒΙΚΕΝ υποστηρίζει από την πλευρά της τονίζει ότι ο αποκλεισμός των aggregators δεν συνάδει με τις Κατευθυντήριες Γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς δεν επιτρέπει στις μεγάλες βιομηχανίες να είναι Πάροχοι Ευέλικτης Ζήτησης.
Επίσης, σημειώνει ότι η ΡΑΕ δεν προσδιορίζει ποιο είναι το πλαίσιο συμμετοχής των aggregators στον Μηχανισμό, δηλαδή τα κριτήρια επιλεξιμότητας, το χρονικό πλαίσιο εφαρμογής κ.τλ.
Αναφορικά με τη συμμετοχή των βιομηχανιών μόνο μέσω των προμηθευτών, η ΕΒΙΚΕΝ σημειώνει ότι η ΔΕΗ και οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί δεν έχουν ουσιαστικό κίνητρο να προσφέρουν αυτή την υπηρεσία στους εν δυνάμει ανταγωνιστές τους, όπως οι βιομηχανικοί καταναλωτές, καθώς η συμμετοχή των τελευταίων θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των δημοπρασιών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης