Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι επιστήμονες για το εμβόλιο της Pfizer – Fauci: Πριν τα τέλη 2020 οι πρώτοι εμβολιασμοί

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι επιστήμονες για το εμβόλιο της Pfizer – Fauci: Πριν τα τέλη 2020 οι πρώτοι εμβολιασμοί
Πάνω από 59.000 οι ασθενείς στα νοσοκομεία των ΗΠΑ, έξαρση κρουσμάτων και θανάτων στην Ευρώπη
Σε πλήρη ανατροπή των έως σήμερα δεδομένων όσον αφορά την εξέλιξη της πορείας της επιδημίας του κορωνοϊού οδηγεί η ανακοίνωση των εταιρειών Pfizer/Biontech ότι το εμβόλιο τους είναι κατά 90% αποτελεσματικό κατά του κορωνοϊού.
Η είδηση όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε φρενίτιδα αισιοδοξίας, κάτι που αποτυπώθηκε από την πρώτη στιγμή και στις διεθνείς αγορές ενώ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έσπευσε να χαιρετίσει τις ανακοινώσεις, κάνοντας λόγο για ενθαρρυντικά νέα στη μάχη κατά της επιδημίας.
Πράγματι, 11 μήνες από την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος στην Wuhan, 1,27 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 51 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί ενώ η παγκόσμια οικονομία έχει υποστεί ένα άνευ προηγουμένου ιστορικό «πλήγμα» από τα περιοριστικά μέτρα και τα lockdown που αποφασίζουν παγκοσμίως ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις.
Ωστόσο, το εμβόλιο αυτό εκτιμάται ότι θα είναι το πρώτο που θα λάβει την έγκριση στις ΗΠΑ και στην ΕΕ και άρα θα είναι αυτό που σηματοδοτήσει και την απαρχή της νίκης της επιστημονικής κοινότητας απέναντι στην επιδημία.
Άλλωστε όλοι υποστήριζαν πως η οριστική νίκη επί του κορωνοϊού, θα επέλθει μόλις βρεθεί το εμβόλιο.

Το εμβόλιο

Το εμβόλιο των Pfizer/Biontech είναι νεότερης τεχνολογίας που βασίζεται στον αγγελιαφόρο mRNA και δεν έχει χρησιμοποιηθεί ξανά.
Επί της ουσίας το εμβόλιο αυτό αντί να εισάγει αντιγόνα στο σώμα για να προκληθεί ανοσοαπόκριση, στέλνει γενετικές πληροφορίες σε ένα κύτταρο οι οποίες μεταφράζονται σε πρωτεΐνες που καταπολεμούν τις ασθένειες
Κατά τη διάρκεια της Φάσης 3 των κλινικών μελετών, οι εταιρείες ανακοίνωσαν πως το εμβόλιο είναι κατά 90% αποτελεσματικό κατά του κορωνοϊού (πολύ παραπάνω από ότι επιθυμούσαν και ανέμεναν οι επιστήμονες), ότι καλύπτει άτομα τρίτης ηλικίας και ευπαθείς ομάδες και ότι δεν παρουσιάζει σοβαρές παρενέργειες.
Πρόκειται για τα αποτελέσματα της πρώτης ανάλυσης στο μέσον της Φάσης 3, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 43.000 εθελοντές.

Πιθανόν τέλη Νοεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί

Ωστόσο, η τελευταία αξιολόγηση θα γίνει πριν από την αίτηση για χορήγηση άδειας, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων 10 ημερών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, όταν δηλαδή οι δύο εταιρείες θα έχουν και πλήρη δεδομένα για την ασφάλεια του εμβολίου.
Σε δηλώσεις του ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος, Anthony Fauci υποστήριξε ότι εφόσον οι ΗΠΑ εγκρίνουν το εμβόλιο, είναι πιθανό οι πρώτοι εμβολιασμοί στις ΗΠΑ να γίνουν στα τέλη Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου.
Πάντως, οι πρώτοι εμβολιασμοί εκτιμάται ότι θα είναι αρκετά περιορισμένοι καθώς εκτιμάται ότι έως τα τέλη του 2020 οι Pfizer/Biontech μπορούν να έχουν εξασφαλίσει την παραγωγή 50 εκατομμυρίων δόσεων παγκοσμίως.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ έχουν εξασφαλίσει 100 εκατ. δόσεις, το Ηνωμένο Βασίλειο 40 εκατ. δόσεις ενώ σύντομα η ΕΕ θα υπογράψει συμφωνία για 300 εκατ. δόσεις.
Στους πρώτους που αναμένεται να εμβολιαστούν αναμένεται να είναι το νοσηλευτικό προσωπικό και οι ευπαθείς ομάδες.
Ερωτήματα
Τα ενθαρρυντικά αυτά νέα έχουν γίνει πάντως δεκτά με συγκρατημένη αισιοδοξία από τους επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν πως παραμένουν κάποια ερωτήματα, όπως το εάν το εμβόλιο αυτό μπορεί να εμποδίσει τις σοβαρές μολύνσεις ή επιπλοκές της νόσου, πόσο καιρό μπορεί προστατεύσει κατά του ιού και πόσο καλά λειτουργεί όσον αφορά τους ηλικιωμένους ανθρώπους.
Παράλληλα, ένα ακόμα ερώτημα που θέτουν οι επιστήμονες είναι εάν το εμβόλιο της Pfizer/Biontech εμποδίζει από το να κολλήσει κανείς κορωνοϊό –κάτι που αποτελεί ένα τεράστιο πλεονέκτημα για την αποτροπή μολύνσεων – ή εάν απλά μειώνει τον κίνδυνο να αρρωστήσει κανείς βαριά.
Σημειώνεται επίσης πως δεδομένου ότι το εμβόλιο διατηρείται στους - 70 με - 80 βαθμούς Κελσίου, αυτό συνεπάγεται ότι θα υπάρξουν δυσκολίες στη διανομή του κυρίως στις αγροτικές και πιο φτωχές χώρες του πλανήτη καθώς και ότι ... δεν θα είναι άμεσα διαθέσιμο στα φαρμακεία.

Σαρώνει διεθνώς ο κορωνοϊός

Και ενώ όλα τα βλέμματα στη μάχη κατά του κορωνοϊού είναι στραμμένα στην επιστημονική κοινότητα, η επιδημία εξακολουθεί να σαρώνει παγκοσμίως.
Μετά από τον Οκτώβριο, όπου και καταγράφηκε το 25% των 50 και πλέον εκατομμυρίων κρουσμάτων, ο Νοέμβριος εξελίσσεται σε έναν ακόμα εξαιρετικά κρίσιμο μήνα κυρίως για τις χώρες του βόρειου ημισφαιρίου.
Στις ΗΠΑ, οι οποίες ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια κρούσματα, ο αριθμός των νοσηλευομένων με κορωνοϊό ανέρχεται σε περισσότερους από 59.000, έχοντας σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ και δοκιμάζοντας την αντοχή των συστημάτων υγείας.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Ευρώπη, η οποία μετρά περισσότερα από 12,5 εκατ. κρούσματα και πάνω από 302.000 θανάτους, με τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν συνεχώς περιοριστικά μέτρα και να καταφεύγουν στη λύση των lockdown.
Πολύ καλύτερη είναι η εικόνα σε Ινδία και Κίνα όπου η επιδημία φαίνεται να είναι σε ύφεση και υπό έλεγχο.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 50.913.451 και οι νεκροί σε 1.263.089
- Πρώτες σε αριθμό κρουσμάτων οι ΗΠΑ με 10.110.552 και σε νεκρούς με 238.251
- Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 162.628 και τρίτη σε κρούσματα με 5.675.032
- Τρίτη σε νεκρούς η Ινδία με 127.059 και τέταρτο το Μεξικό με 95.027
- Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 49.329 νεκρούς
- Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 1.856.292 και έκτη η Ρωσία με 1.781.997
- Έβδομη η Ισπανία με 1.381.218, όγδοη η Αργεντινή με 1.250.499, ένατο το Ηνωμένο Βασίλειο με 1.216.747
- Δέκατη η Κολομβία με 1.149.064
Image
Στο επίκεντρο του β’ κύματος η Ευρώπη – Δεύτερη σε θανάτους παγκοσμίως

Στο επίκεντρο του β’ κύματος της επιδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται η Ευρώπη, η οποία είναι δεύτερη παγκοσμίως όσον αφορά τους θανάτους από τον κορωνοϊό, πίσω από τη Λατινική Αμερική.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των θανάτων έχουν ανακοινωθεί σε Βρετανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Ρωσία, ενώ από τις αρχές Οκτωβρίου, η Ευρώπη μετρά τις περισσότερες νέες μολύνσεις ημερησίως σε ολόκληρο τον κόσμο.
Απέναντι σε αυτά τα δεδομένα, ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσφεύγουν είτε στη λύση των lockdown είτε λαμβάνουν αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τις συναθροίσεις και τις μετακινήσεις.
Ενδεικτικά αναφέρεται:

Γερμανία: Σε «μερικό lockdown» βρίσκεται από τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου όλη η Γερμανία σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά της επιδημίας του κορωνοϊού και να «αντέξει» το σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει τους ασθενείς με τον ιό.
Για ένα μήνα παραμένουν κλειστά  εστιατόρια, καφέ, μπαρ και κλαμπ, μουσεία, θέατρα, κινηματογράφοι και συναυλιακοί χώροι, γυμναστήρια, κολυμβητήρια και κέντρα αισθητικής, καζίνο, κέντρα στοιχήματος και οίκοι ανοχής, ενώ θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί, οι επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου και οι βιομηχανίες.
Σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται η συνάντηση το πολύ 10 προσώπων, από έως και δύο νοικοκυριά, ενώ η πολιτεία απευθύνει σύσταση να αποφεύγονται τα «μη αναγκαία» ταξίδια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Αντίστοιχα, απαγορεύονται οι διανυκτερεύσεις τουριστών από το εξωτερικό, εκτός από έκτακτες περιπτώσεις.

Γαλλία: Δραματικές ώρες περνά η Γαλλία που μπήκε από τις 30/10 και για ένα μήνα (έως 1/12) σε καθεστώς lockdown, ενώ μετρά πάνω από 40.200 νεκρούς.
Ήδη, η κυβέρνηση έχει θέσει τη χώρα σε lockdown για δεύτερη φορά φέτος, ενώ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιβάλλει καραντίνα για τους ηλικιωμένους.
Όλες οι περιφέρειες της χώρας είναι στο ύψιστο σημείο συναγερμού.
Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ανέφεραν πως «προβλέπονται» διακομιδές ασθενών με Covid-19 από το βόρειο τμήμα της χώρας προς τη Γερμανία, τις επόμενες ημέρες, μπροστά στο δεύτερο κύμα της επιδημίας Covid-19, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται, παρά την τήρηση των μέτρων καραντίνας από τους περισσότερους Γάλλους.
Κλείνουν μπαρ και εστιατόρια, ανοιχτά παραμένουν τα σχολεία, ενώ διαδικτυακά θα γίνονται τα μαθήματα στα πανεπιστήμια.
Η τηλε-εργασία θα επεκταθεί όπου είναι δυνατό.

Αγγλία: Σε ισχύ καθολικό lockdown διάρκειας ενός μήνα από τις 5/11 και τέσσερις ημέρες μετά η χώρα μετρά ακόμα 194 θανάτους και 21.350 νέα κρούσματα  το προηγούμενο 24ωρο.
Το τελευταίο επταήμερο οι θάνατοι επιβεβαιωμένων φορέων φτάνουν πλέον τους 2.385 και συνολικά από την αρχή της πανδημίας τους 49.238.
Τα κρούσματα του επταημέρου αριθμούν 159.592 και συνολικά από την αρχή της πανδημίας 1.213.363.
Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τις pubs, τα εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα λιανικής σε ολόκληρη την Αγγλία, λόγω των επιστημονικών προβλέψεων για έναν θανατηφόρο χειμώνα από τον Covid -19.
Τα μέτρα θα διαρκέσουν έως τις 2 Δεκεμβρίου 2020, ισοδυναμούν με ένα εθνικό lockdown στο οποίο αντιστάθηκε μέχρι τελευταία στιγμή ο Johnson λόγω της ζημιάς που θα προκαλέσει στη βρετανική οικονομία.
Η μεγάλη διαφορά με το lockdown της περασμένης άνοιξης είναι πως θα μείνουν ανοιχτά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.
Image
Πορτογαλία: Από χθες Δευτέρα 9/11 η Πορτογαλία θα επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας σε κάποιους δήμους, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 23:00 ως τις 05:00 και αφορά 121 δήμους από τους συνολικά 308 της Πορτογαλίας, περιλαμβανομένης της Λισσαβόνας και του Πόρτο.
Από το μέτρο εξαιρούνται όσοι εργάζονται τη νύκτα.
Σημειώνεται ότι το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας ενέκρινε μια νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που θα τεθεί σε ισχύ από τη Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς του νέου κορωνοϊού, που έχει οδηγήσει στα όριά του το σύστημα υγείας της χώρας.

Ισπανία:  Από τις 26 Οκτωβρίου ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 23:00 το βράδυ ως τις 06:00 το πρωί, με τις επαρχίες να έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν το ωράριο.
Η ισπανική κυβέρνηση κήρυξε αυτήν την εβδομάδα κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης διάρκειας έξι μηνών για να προσπαθήσει να περιορίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα δώσει στις περιφέρειες, οι οποίες αποφασίζουν για τα υγειονομικά τους θέματα, τις εξουσίες να επιβάλουν αυστηρότερους περιορισμούς στην κυκλοφορία, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Μπορούν επίσης να θέσουν περιορισμούς στη λειτουργία των επιχειρήσεων και να περιορίσουν άλλες δραστηριότητες, όπως οι συγκεντρώσεις, μέσα και έξω από το σπίτι.

Ιταλία:  Σε ζώνες ανάλογα με το επιδημιολογικό τους φορτίο, στις οποίες εφαρμόζονται και αντίστοιχα περιοριστικά μέτρα, χωρίζεται πλέον η Ιταλία.
Κόκκινες ζώνες ανακηρύσσονται οι μεγάλες βόρειες περιοχές της Λομβαρδίας (το Μιλάνο) και το γειτονικό Πιεμόντε, μαζί με την Καλαβρία στο νότο της Ιταλίας και τη μικροσκοπική περιοχή των Άλπεων Valle D'Aosta.
Στις κόκκινες ζώνες που έχουν πληγεί σοβαρά, θα επιτρέπεται στους πολίτες να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για εργασία, για λόγους υγείας ή έκτακτης ανάγκης, ενώ μπαρ, εστιατόρια και τα περισσότερα καταστήματα θα είναι κλειστά.
Τα μαθήματα γυμνασίου και λυκείου θα γίνονται διαδικτυακά, μόνο τα δημοτικά θα παραμείνουν ανοιχτά.
Ωστόσο, σε αντίθεση με το καθολικό lockdown της άνοιξης, όλα τα εργοστάσια θα παραμείνουν ανοιχτά.
Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ θα ισχύσει σε όλη την Ιταλία.
Τα νέα μέτρα θα διαρκέσουν έως τις 3/12.
Ήδη, από τις 26/10 η Ιταλία έκλεισε σινεμά, θέατρα, πισίνες και γυμναστήρια, ενώ εστιατόρια, καφέ και μπαρ κλείνουν στις 18:00 το απόγευμα.

Ιρλανδία: Στην Ιρλανδία, με την ελπίδα ότι η χώρα «θα γιορτάσει τα Χριστούγεννα όπως πρέπει», τέθηκαν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 21/10 αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Έτσι, όλοι οι κάτοικοι καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους για έξι εβδομάδες, τα μη απολύτως αναγκαία εμπορικά καταστήματα έκλεισαν, ενώ ανοιχτά παρέμειναν τα σχολεία.

Βέλγιο:Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων της COVID-19 που έχουν καταγραφεί στο Βέλγιο έφθασε το μισό εκατομμύριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες 9 Νοεμβρίου αλλά η χώρα ίσως έχει περάσει την κορύφωση του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού καθώς ο αριθμός των νοσηλευομένων μειώνεται σταδιακά.
Τα στοιχεία από το ινστιτούτο υγείας Sciensano έδειξαν ότι ο αριθμός των θετικών τεστ COVID-19 ξεπέρασαν προχθές τα 500.000 ύστερα από μια περίοδο δύο εβδομάδων κατά την οποία ο ημερήσιος μέσος όρος νέων περιστατικών ξεπερνούσε τις 12.600.
Είναι σε lockdown από τη Δευτέρα 2/11 και για ένα μήνα.
Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών:
- τα καταστήματα που δεν έχουν ήδη πρώτης ανάγκης θα κλείσουν. Θα λειτουργούν μόνο για παραλαβή εφόσον έχει γίνει διαδικτυακή παραγγελία.
- στο σπίτι θα επιτρέπεται επίσκεψη μόνο από ένα κοντινό πρόσωπο
- σε δημόσιους χώρους θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται μέχρι τέσσερα άτομα
- Κομμωτήρια και γυμναστήρια θα κλείσουν
- η τηλεργασία είναι υποχρεωτική εκτός εάν αυτό δεν είναι εφικτό
- τα παραθεριστικά θέρετρα και οι ζωολογικοί κήποι κλείνουν
- η απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα παραμένει από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί εκτός από τοπικές αποφάσεις, όπως αυτή των Βρυξελλών, σύμφωνα με την οποία οι μετακινήσεις απαγορεύονται από τις 22.00 μέχρι τις 6 το πρωί.
- τα ξενοδοχεία παραμένουν ανοιχτά, αλλά το φαγητό θα σερβίρεται στα δωμάτια
- οι διακοπές του φθινοπώρου θα παραταθούν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, όμως τα σχολεία δεν θα κλείσουν.
Image
Εφιάλτης ο κορωνοϊός για τις ΗΠΑ: Πάνω από 59.000 στα νοσοκομεία – Έξαρση κρουσμάτων

Στον απόλυτο εφιάλτη εξελίσσεται η επιδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, όπου ο αριθμός των νοσηλευομένων ξεπερνά κάθε προηγούμενο ρεκόρ.
Συγκεκριμένα, στα νοσοκομεία των ΗΠΑ νοσηλεύονται περισσότεροι από 59.000 ασθενείς τη στιγμή που καταγράφεται ρεκόρ κρουσμάτων για έκτη συνεχόμενη ημέρα.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν νοσήσει με κορωνοϊό και νοσηλεύονται, έχει αυξηθεί κατά 73% τις τελευταίες 30 ημέρες.
Πρόκειται για αριθμούς που αν μη τι άλλο δείχνουν την αρνητική εξέλιξη της νόσου στις ΗΠΑ, όπου καταγράφονται 10,11 εκατ. κρούσματα και 238.235 θάνατοι.
Η Πολιτεία του Τέξας ανακοίνωσε τον υψηλότερο αριθμό νοσηλευομένων (6.103) και ακολουθούν το Ιλινόις και η Καλιφόρνια, τη στιγμή που οι ΗΠΑ βιώνουν την χειρότερη φάση της επιδημίας.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως τις τελευταίες 10 ημέρες καταγράφηκαν στις ΗΠΑ περισσότερα από 1 εκατομμύριο κρούσματα, αριθμός που είναι και ο υψηλότερος που έχει αναφερθεί έως σήμερα, ενώ αύξηση της τάξης του 15% αναφέρεται και στον αριθμό των θυμάτων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 3 – 10/11 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του ο Αμερικάνος λοιμωξιολόγος Anthony Fauci υποστήριξε ότι εφόσον η Pfizer λάβει έγκριση από την αρμόδια Αρχή των ΗΠΑ, είναι πολύ πιθανό οι πρώτοι εμβολιασμοί να γίνουν έως τα τέλη Νοεμβρίου.
Ο Fauci τόνισε ότι πρέπει να προηγηθούν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι ασφαλείας, εκτιμώντας ότι οι πρώτοι εμβολιασμοί είναι πολύ πιθανό να γίνουν πριν τα τέλη του 2020.

Ινδία: Στα 8,6 εκατομμύρια τα κρούσματα κορωνοϊού, πάνω από 127.000 οι νεκροί

Διατηρείται η ολοένα και μειούμενη πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ινδία, καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν μόλις 38.073 νέες μολύνσεις.
Συνολικά τα κρούσματα ανέρχονται σε 8.591.730 ενώ οι νεκροί υπολογίζονται σε 127.059 νεκρούς καθώς τις τελευταίες 24 ώρες αναφέρθηκαν άλλοι 448 θάνατοι.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 505.265.
Πάντως, η επιδημία παραμένει σε ύφεση καθώς από το Σεπτέμβριο, όταν και κατεγράφησαν οι περισσότερες μολύνσεις, παρατηρείται καθημερινά μείωση στον αριθμό των νέων κρουσμάτων.
Εξαίρεση αποτελεί μόνο η περιοχή του Νέου Δελχί, όπου οι τοπικές αρχές κάνουν λόγο για το γ’ κύμα της επιδημίας.
Image
Εξασθενεί ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική – Κοντά στα 6 εκατ. κρούσματα η Βραζιλία

Τάσεις εξασθένησης καταγράφει η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική, κάτι που άλλωστε αποτυπώνεται και στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Αν και μέχρι πρότινος, στην πρώτη δεκάδα με τις περισσότερες μολύνσεις υπήρχαν ακόμα και 6 κράτη από τη Λατινική Αμερική, σήμερα ο αριθμός τους έχει πέσει στις 4, καθώς αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό τα κρούσματα σε χώρες της Ευρώπης.
Στη Βραζιλία καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο 10.917 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό στη χώρα να ανέρχεται σε 5.590.025.
Παράλληλα, οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 αυξήθηκαν κατά 231 το ίδιο διάστημα, με τους νεκρούς να ανέρχονται σε 161.106.
Πρόκειται αντίστοιχα για τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτούς που καταγράφουν οι ΗΠΑ και η Ινδία, και τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν που καταγράφουν οι ΗΠΑ.
Δύσκολη είναι η κατάσταση και στο Μεξικό, το οποίο είναι τέταρτο παγκοσμίως σε θανάτους.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 4.960 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ 198 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19.
Επισήμως ο απολογισμός των θυμάτων ανέρχεται σε 95.225 νεκρούς επί συνόλου 972.785 ανθρώπων που μολύνθηκαν.
Μια ακόμα έντονα πληττόμενη χώρα είναι η Κολομβία, η οποία μετρά περισσότερα από 1 εκατομμύριο κρούσματα.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 5.176 κρούσματα, με το σύνολο τους να φτάνει τα 1.149.063.
Παράλληλα, άλλοι 183 ασθενείς υπέκυψαν εξαιτίας της COVID-19 με το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται σε 32.974.

Κίνα: Υπό έλεγχο η επιδημία του κορωνοϊού, μόλις 22 κρούσματα σε 24 ώρες

Υπό έλεγχο παραμένει η επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα, όπου το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 22 κρούσματα έναντι 33 που ήταν την προηγούμενη.
Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι από τα 22 κρούσματα, το ένα οφειλόταν σε εντόπια μετάδοση και καταγράφηκε στη Σαγκάη.
Τα υπόλοιπα 21 εντοπίστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών που επέστρεψαν στην Κίνα από το εξωτερικό.
Το υπουργείο ανέφερε ότι εντοπίστηκαν 25 ασυμπτωματικοί φορείς, έναντι εννέα την προηγουμένη.
Το Πεκίνο δεν συμπεριλαμβάνει τους ασυμπτωματικούς φορείς στα επιβεβαιωμένα κρούσματα που δημοσιοποιεί.
Άλλοι 20 άνθρωποι κρίθηκε πως αποθεραπεύτηκαν και τους δόθηκαν εξιτήρια από κινεζικά νοσοκομεία.
Σε κινεζικές δομές υγείας νοσηλεύονται 426 ασθενείς, έξι σε σοβαρή κατάσταση, κατά το υπουργείο Υγείας.
Επισήμως, οι νεκροί στην Κίνα ανέρχονται σε 4.634 επί συνόλου 86.267 ανθρώπων που μολύνθηκαν.
Ο αριθμός των θυμάτων είναι αμετάβλητος από τον περασμένο Μάιο.
 
Προχωρά και το εμβόλιο της Sinovac

Την ίδια στιγμή η ινδονησιακή δημόσια φαρμακευτική επιχείρηση Bio Farma διαβεβαίωσε σήμερα Τρίτη 10/11 ότι η τρίτη φάση της κλινικής δοκιμής του CoronaVac, του υποψηφίου εμβολίου της κινεζικής εταιρείας Sinovac, συνεχίζεται και «εκτυλίσσεται ομαλά», αντιδρώντας στην ανακοίνωση ρυθμιστικού φορέα της Βραζιλίας πως αναστέλλεται η δοκιμή στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής εξαιτίας «σοβαρού συμβάντος» κατά το οποίο διαπιστώθηκαν «δυσμενείς επιπτώσεις» στην υγεία εθελοντή.
Ο  εκπρόσωπος της Bio Farma, συμπλήρωσε ότι δεν σχεδιάζεται αναστολή της τρίτης φάσης της κλινικής δοκιμής στην Ινδονησία, η οποία διεξάγεται στην επαρχία της Δυτικής Ιάβας με τη συμμετοχή περίπου 1.600 εθελοντών και εθελοντριών.

www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης