Ενέργεια

Oι ενδιαφερόμενοι για την ΔΕΠΑ έλαβαν το σχέδιο SPA και ζητούν απαντήσεις - Τα κρίσιμα σημεία

Oι ενδιαφερόμενοι για την ΔΕΠΑ έλαβαν το σχέδιο SPA και ζητούν απαντήσεις - Τα κρίσιμα σημεία
Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ έχει τοποθετηθεί χρονικά την Άνοιξη του 2021
Ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας έγινε με την αποστολή προς τους υποψήφιους επενδυτές ενός πρώτου σχεδίου συμφωνίας αγοράς μετοχών (SPA) για το οποίο μάλιστα καλούνται να υποβάλουν σχόλια και παρατηρήσεις έως το τέλος Νοεμβρίου.
Παρά το γεγονός ότι η ολοκλήρωση των διαγωνισμών για την ιδιωτικοποίηση τόσο της ΔΕΠΑ Εμπορίας όσο και της ΔΕΠΑ Υποδομών μετά από μια σειρά αναβολών προσδιορίζεται για την Άνοιξη του 2021, ωστόσο οι διαδικασίες προχωρούν καθώς το ΤΑΙΠΕΔ έχει την ευθύνη να επιδιώκει να κρατάει «ζεστούς» τους ενδιαφερομένους επενδυτές.
Επικοινωνώντας έτσι το μήνυμα που επιδιώκει να δώσει και η κυβέρνηση, δηλαδή ότι η πανδημία του κορωνοιού και το νέο lockdown δεν θα ανακόψουν την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων.
Πάντως παρά το γεγονός ότι έλαβαν ήδη το σχέδιο SPA, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υποψήφιοι επενδυτές θεωρούν πως τα στοιχεία και οι πληροφορίες που έχουν ενσωματωθεί στο virtual data room της εταιρίας δεν είναι επαρκείς και ζητούν απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα.


Oι μνηστήρες


Τα επτά σχήματα που διεκδικούν την εταιρία εξακολουθούν να επιδεικνύουν ενεργό ενδιαφέρον, όπως φαίνεται από τις επισκέψεις τους στο VDR είναι οι:  MOTOR OIL – ΔΕΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ - EDISON, MYTILINEOS,   C.G GAS LIMITED (όμιλος Κοπελούζου), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ καθώς και την MET Holdings, με έδρα την Ελβετία και τη Shell Gas.              
Στη τρέχουσα φάση, οι διαδικασίες του εν εξελίξει διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας εξακολουθούν να γίνονται διαδικτυακά και ως εκ τούτου δεν επηρεάζονται από το lockdown, ενώ όλοι ελπίζουν ότι τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα ως προς τις μετακινήσεις στις αρχές του επόμενου χρόνου.
Υπενθυμίζεται ότι η ιδιωτικοποίηση, της ΔΕΠΑ Εμπορίας αφορά στην πώληση του 65% των μετοχών της εταιρίας που κατέχει το δημόσιο, συν το 35% των ΕΛΠΕ, στην περίπτωση που το σχήμα ΕΛΠΕ-Edison δεν κερδίσει τον διαγωνισμό.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ΕΛ-ΠΕ και η Edison θα επιδιώξουν δυναμικά την απόκτηση του ελέγχου της εταιρίας.


Τα δύο κρίσιμα σημεία


Δύο ζητήματα που αποτελούν στοιχεία προβληματισμού στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας παραμένουν.
Πρόκειται για την option της ΔΕΗ για το 35% της ΔΕΠΑ, την οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει εισφέρει η ΔΕΗ στη συμμαχίας της με τη Μοτορ Όιλ, για την εξαγορά της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Aυτό αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για την κοινοπραξία.
Από την άλλη  παραμένει άγνωστο τι θα συμβεί με την option εάν τελικώς το κοινοπρακτικό σχήμα δεν πλειοδοτήσει.
Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι η συνεργασία μεταξύ ΔΕΗ και ΔΕΠΑ βαίνει αυξητικά.
Το άλλο ζήτημα αφορά στην εν εξελίξει δικαστική διαμάχη της ΔΕΠΑ με τα ELFE ( Ελληνικά Λιπάσματα).
Η υπόθεση, η οποία βρίσκεται στο Εφετείο, αφορά προσφυγή της ΔΕΠΑ κατά πρωτόδικης απόφασης που δικαίωνε τα ELFE, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, ως προς τον τρόπο χρέωσης του αερίου.
Από την έκβαση της νομικής αυτής διαμάχης - η οποία είναι άγνωστο πότε θα τελεσιδικήσει- δεδομένης και της καθυστέρησης στα δικαστήρια λόγω του lockdown- μπορεί να εξαρτηθούν πολλά, γιατί μία αρνητική για τη ΔΕΠΑ απόφαση μπορεί να έχει επιπτώσεις στην αξία της.
Τόσο η υπόθεση της ΔΕΗ όσο και το ζήτημα με τα ELFE εξετάζονται από το ΤΑΙΠΕΔ και το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να βρεθούν εκ των προτέρων λύσεις, που θα διασφαλίζουν τους επενδυτές και θα προστατεύσουν την πορεία του διαγωνισμού.


Οι κοινοπραξίες


Οι ελληνικοί όμιλοι είναι παρόντες και το ενδιαφέρον που υπάρχει κατ αρχάς είναι θετικό για μια επιτυχή ιδιωτικοποίηση.
Πέραν των όσων αναφέρθησαν είναι πιθανό να δούμε συμμαχίες στην τελική ευθεία καθώς όλοι λίγο ως πολύ έχουν άμεσα συμφέροντα.
Η Μυτιληναίος έχει αυξήσει αυτόνομα την δραστηριοποίησή της στο φυσικό αέιο και για αυτό είνα ένα ερώτημα τι θα αποφασίσει να κάνει, γιατί αν δώσει bid δεν θα λυπηθεί το τίμημα.
Επίσης ο όμιλος Κοπελούζου υλοποιώντας ήδη το FSRU έχει ήδη την συμμετοχή της ΔΕΠΑ στο project του.
Η ΓΕΚ ΤΈΡΝΑ με συμμετοχή στις σύγχρονες μονάδες φυσικού αερίου HΡΩΝ και έχοντας λάβει άδεια για μια νέα, είναι επίσης άμεσα ενδιαφερόμενος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης