Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Με WACC 7% και ψήφους στο μάνατζμεντ τα κίνητρα για τους επενδυτές του ΔΕΔΔΗΕ - Επενδυτικό πρόγραμμα μαμούθ

Με WACC 7% και ψήφους στο μάνατζμεντ τα κίνητρα για τους επενδυτές του ΔΕΔΔΗΕ - Επενδυτικό πρόγραμμα μαμούθ
Η GOLDMAN ξεκινά την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ - Ποιούς απασχολεί η συμμετοχή στην δίοικηση της εταιρίας
Τα δικαιώματα των υποψήφιων επενδυτών στο management και το ύψος του WACC, δηλαδή της μεσοσταθμικής απόδοσης κεφαλαίου αναμένεται να αναδειχθούν ως τα μείζονα ζητήματα της μερικής ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ που αναμένεται να ενεργοποιηθεί έως το τέλος του χρόνου με στόχο ο διαγωνισμός να λήξει την Άνοιξη.
Παρά το γεγονός ότι το δεύτερο κύμα του κορωνοιού και τα επαναλαμβανόμενα lockdown στις χώρες της Ευρώπης δημιουργούν συνθήκες αβεβαιότητας, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να δείξει ότι δεν αναστέλλει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα και δεν ανακόπτει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης που έχει προαναγγείλει.
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας πρόσφατα στο Thessaloniki Summit δήλωσε ότι η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ θα ξεκινήσει πολύ σύντομα, ενώ όπως έχει πει ο ίδιος πρόθεση του είναι ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί την Άνοιξη του 2020.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς το WACC θα κινείται γύρω στο 7% τουλάχιστον για την πρώτη περίοδο, ένα ποσοστό που εξασφαλίζει υψηλή απόδοση- πολλαπλάσια από τις αντίστοιχες αποδόσεις άλλων Ευρωπαίων Διαχειριστών, που κινούνται κάτω από το 3% κατά μέσον όρο- με στόχο να προσελκύσει επενδυτές αλλά και τα κεφάλαια που απαιτούνται για την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου της εταιρίας για την περίοδο 2021-24, ύψους 2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης έξυπνων μετρητών, έργου της τάξης των 900 εκατ. ευρώ.


Ποιούς μνηστήρες απασχολεί η αυξημένη συμμετοχή στην δίοικηση του ΔΕΔΔΗΕ


Στο πλαίσιο αυτό και παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν γίνει επίσημες κινήσεις πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σύμβουλοι της ΔΕΗ που ελέγχει το 100% του ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή η Goldman Sachs και η Eurobank έχουν ξεκινήσει ήδη διερευνητικές επαφές με πιθανούς επενδυτές, οι οποίοι φαίνεται να ζητούν περισσότερες διευκρινίσεις για τα δικαιώματα στο management του ΔΕΔΔΗΕ.
Μέχρι στιγμής, από τη ΔΕΗ και το υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας έχει γνωστό ότι θα παραχωρηθούν στον επενδυτή κάποια δικαιώματα στο μάνατζμεντ, χωρίς όμως οι λεπτομέρειες να έχουν ανακοινωθεί, ενώ κάποιες πρώιμες βολιδοσκοπήσεις στην αγορά έδειξαν ότι οι υποψήφιοι επενδυτές, ειδικά οι ξένοι διαχειριστές δικτύων, θέλουν η απόκτηση του 49% να εξασφαλίζει ταυτόχρονα ισχυρό λόγο και παρουσία στη διοίκηση της εταιρίας.
Κάτι το οποίο δεν φαίνεται να ενδιαφέρει τόσο τους διαχειριστές κεφαλαίων δηλαδή τα funds που επίσης επιδιώκουν επενδύσεις σε δίκτυα ενέργειας, όσο επίσης πιθανές υποψήφιες - εταιρίες διαχειριστές.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ, επιδιώκει να διασφαλίσει ισχυρό πρώτο ρόλο στο management του ΔΕΔΔΗΕ και μετά την αλλαγή του του ιδιοκτησιακού καθεστώτος μειοψηφίας, κάτι το οποίο φαίνεται να ενστερνίζεται και η κυβέρνηση μιλώντας ωστόσο για ιδιωτικοποίηση του 49% με αυξημένα δικαιώματα μειοψηφίας.


Μέσα Νοεμβρίου η πρόσκληση της Goldman


Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Goldman Sachs, προγραμματίζει την κατ’ αρχήν πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος εξαγοράς του 49% των μετοχών της εταιρίας στα μέσα Νοεμβρίου
με στόχο ως τα μέσα του 2021 να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές.
Η πρόσκληση αναμένεται να δώσει την ευκαιρία στους συμβούλους να καταγράψουν το ενδιαφέρον των εν δυνάμει επενδυτών και να αποκομίσουν πληροφορίες για τις απόψεις τους στα δυο κρίσιμα ζητήματα δηλαδή του management και του WACC, προκειμένου να διαμορφωθούν οι τελικοί όροι της προκήρυξης του διαγωνισμού.
Μάλιστα προκαταρκτικές συζητήσεις φαίνεται ότι ήδη έχουν γίνει με Διαχειριστές από την ΕΕ αλλά και εταιρίες εκτός ΕΕ, όπως και με funds.
Ένα σχετικό ενδιαφέρον έχει υπάρξει, αλλά σε ουσιαστικό επίπεδο οι διαδικασίες θα περάσουν αφού εκδοθούν οι αποφάσεις της ΡΑΕ για το WACC, τη μεσοσταθμική απόδοση κεφαλαίου και τις ταρίφες του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού, που αποτελούν το βασικό έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης