Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Κομισιόν: «Κλειδί» τα υπεράκτια αιολικά για την κλιματική αλλαγή - Ο στόχος των 300 GW ως το 2050

Κομισιόν: «Κλειδί» τα υπεράκτια αιολικά για την κλιματική αλλαγή - Ο στόχος των 300 GW ως το 2050
Η επίτευξη των στόχων θα απαιτούσε επένδυση 789 δισ. ευρώ και ανανέωση των τρεχουσών πολιτικών των χωρών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει ένα σχέδιο για αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως 25 φορές μέχρι το 2050, καθώς επιδιώκει να γίνει ουδέτερη από το κλίμα μέχρι τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με ένα σχέδιο πολιτικής.

Ειδικότερα, η ΕΕ των 27 εθνών, η οποία φιλοξενεί ήδη το 42% της παγκόσμιας υπεράκτιας αιολικής χωρητικότητας, λέει ότι η τεχνολογία παράγει τώρα καθαρή ισχύ σε χαμηλότερη τιμή από οποιαδήποτε πηγή με βάση τα ορυκτά καύσιμα.

Οι μεγάλοι στόχοι

Ένα σχέδιο της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το οποίο βλέπει το Reuters και πρόκειται να δημοσιευθεί στις 18 Νοεμβρίου, αναφέρει ότι το μπλοκ πρέπει να στοχεύει σε 60 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2030 και 300 GW έως το 2050. Η τρέχουσα χωρητικότητά του είναι 12 GW.

Παράλληλα, το προσχέδιο περιλαμβάνει επίσης έναν στόχο 60 GW κυματικής και παλιρροιακής ενέργειας έως το 2050.

«Ο στόχος των 300 GW αιολικής ενέργειας και 60 GW και παλιρροιακής ενέργειας έως το 2050 σημαίνει μια τεράστια αλλαγή κλίμακας για τον κλάδο σε λιγότερο από 30 χρόνια, με ταχύτητα που δεν έχει ισοδύναμη με άλλες ενεργειακές τεχνολογίες στο παρελθόν», ανέφερε το προσχέδιο.

Το ύψος των επενδύσεων

Η επίτευξη των στόχων θα απαιτούσε επένδυση 789 δισ. ευρώ και ανανέωση των τρεχουσών πολιτικών των χωρών, οι οποίες θα δούλευαν μόνο 90 GW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι το 2050.

Ο Giles Dickson, Διευθύνων Σύμβουλος του βιομηχανικού ομίλου WindEurope, υπογράμμισε ότι «Η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι φθηνή, αλλά απαιτεί τεράστιες επενδύσεις εκ των προτέρων», επισημαίνοντας την ανάγκη για πολιτικές που διασφαλίζουν ότι τα έργα έχουν σταθερό εισόδημα.

Το προσχέδιο αναφέρει ότι οι εγγυήσεις ή οι συμφωνίες αγοράς ενέργειας θα μπορούσαν να το επιτύχουν, ενώ το ταμείο οικονομικής ανάκαμψης 750 εκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ θα μπορούσε να υποστηρίξει νέα έργα.

Κομισιόν: «Καλή πρακτική» στο ελληνικό ΕΣΕΚ η ταχεία απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων

Όσον αφορά τη νέα στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το κλίμα, αξίζει να γίνει αναφορά και σε ότι έχει σχέση με την ελληνική επικαιρότητα.
Η Κομισιόν πριν λίγες εβδομάδες ανέφερε ότι κινείται το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) κινείται στην σωστί κατεύθυνση, όπως διαφαίνεται από την έκθεση που δημοσιοποίησε στο πλαίσιο εκτίμησης όλων των εθνικών σχεδίων.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η Κομισιόν κάνει αναφορά στον παροπλισμό του λιγνίτη και την εμπροσθοβαρή διείσδυση των ΑΠΕ, καθώς και στους φιλόδοξους στόχους για την εξοικονόμηση ενέργειας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο κείμενο «υπάρχουν πολλά παραδείγματα ορθών πρακτικών στο ΕΣΕΚ της Ελλάδας, και ιδίως η αύξηση των ΑΠΕ και η ενίσχυση των μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας».

Στο σχέδιό της, η Ελλάδα θέτει στόχους για την ενεργειακή ασφάλεια, με στόχο τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού και την περαιτέρω ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς ενέργειας. Αυτοί οι δύο στόχοι αλληλοσυνδέονται στενά και περιλαμβάνουν την σύζευξη αγοράς με γειτονικές χώρες, τη διασύνδεση νησιών, νέα έργα υποδομής φυσικού αερίου καθώς και μια νέα πλατφόρμα εμπορίας φυσικού αερίου.

Επίσης, η Ελλάδα στοχεύει στην επέκταση της διασυνοριακής υποδομής της με γειτονικές χώρες, τόσο για την ηλεκτρική ενέργεια όσο και για το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με το σχέδιο, αυτός ο στόχος πρέπει να έχει ήδη επιτευχθεί έως το 2025.

Παράλληλα, καθορίζονται εθνικοί στόχοι που υποστηρίζουν την ανάπτυξη τεχνολογιών για την επίτευξη των συνολικών ενεργειακών στόχων έως το 2030. Συγκεκριμένα, οι δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας σχετίζονται με τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, ενώ Οι δράσεις έρευνας και καινοτομίας (Ε & Α) επικεντρώνονται στις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το σχέδιο υποδεικνύει ενεργειακά δίκτυα, ψηφιοποίηση και ανάπτυξη έξυπνων δικτύων ως τομείς προτεραιότητας, ενώ προβλέπονται και δράσεις για την αποθήκευση ενέργειας.

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ο κατάλογος των ενεργειών που έχουν αναληφθεί και προγραμματιστεί για τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο, η πρόθεση για την μείωση ή τη σταδιακή κατάργησή τους έχει εκφραστεί στο σχέδιο.

Το σχέδιο εξετάζει τις δίκαιες πτυχές της ενεργειακής μετάβασης και παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις κοινωνικές επιπτώσεις, τις συνέπειες στην απασχόληση και τα χαρακτηριστικά μιας μετάβασης σε μια οικονομία ουδέτερη του άνθρακα. Ο συνολικός αντίκτυπος της μετάβασης στην απασχόληση προβλέπεται να είναι θετικός, χάρη στη δημιουργία περισσότερων από 60.000 θέσεων εργασίας με την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εφαρμογή μέτρων και πολιτικών εξοικονόμησης ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης