Χρηματιστήριο & Αγορές

Πώς η Goldman Sachs ως σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης μπορεί να διαφυλάξει την σταθερότητα των τραπεζών

Πώς η Goldman Sachs ως σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης μπορεί να διαφυλάξει την σταθερότητα των τραπεζών
Πως η Goldman Sachs θα διαφυλάξει την σταθερότητα των τραπεζών στην Ελλάδα;
 
Η Goldman Sachs και ο εκπρόσωπος της Χάρης Ηλιάδης έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, των τραπεζών και των επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια.
Κάλυψαν εκδόσεις ομολόγων, συμμετείχαν σε διάφορες εκδόσεις τραπεζών και επιχειρήσεων, σε deals και γενικώς η αμερικανική επενδυτική τράπεζα είχε ενεργό ρόλο στην εξέλιξη της εθνικής οικονομίας από την φάση της κατακρήμνισης στην φάση της σταθεροποίησης.
Η Goldman Sachs πλέον είναι σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης και ταυτόχρονα και είναι σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας μαζί με την Morgan Stanley.

Πως η Goldman Sachs θα διαφυλάξει την σταθερότητα των τραπεζών στην Ελλάδα;

Υπάρχει πεποίθηση ότι η Goldman Sachs θα συμβάλλει και συνδράμει στην σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών.
Η κυβέρνηση έχει σχέδιο για τις ελληνικές τράπεζες, έχει αποφασίσει να ασχοληθεί σοβαρά με τα προβλήματα των τραπεζών χωρίς ωστόσο να υπάρξουν κινήσεις που θα έγειραν αμφιβολίες σε μετόχους, καταθέτες και επενδυτές.
Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι της ήπιας προσαρμογής, όπως έχει αναλύσει το bankingnews εστιαζόμενο στους εξής βασικούς πυλώνες

-Η Πειραιώς που βρέθηκε στο επίκεντρο θα πρέπει να διαφυλαχθεί η διαδικασία και να απορροφηθούν οι κραδασμοί μετά την κρατικοποίηση της τράπεζας άπαξ και το μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές Cocos 2,040 δισεκ. ευρώ θα μετατραπεί σε μετοχές στα 6 ευρώ.
Το ΤΧΣ που εκπροσωπεί τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου θα βρεθεί από 26,4% στο 61,3%.
Ωστόσο αυτή η μετοχική μεταβολή που θα ενεργοποιηθεί μετά την απόφαση του SSM της εποπτικής αρχής των τραπεζών στις 12 και 13 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί έως τις αρχές Ιανουαρίου 2021 θα πρέπει να διασφαλίσει ότι ο οδικός χάρτη που θα συνταχθεί για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Πειραιώς και την ιδιωτικοποίηση της θα παρέχει ασφάλεια στην αγορά και τους επενδυτές.
Η Τράπεζα Πειραιώς θα χρειαστεί ένα μείγμα κεφαλαιακών ενισχύσεων που θα συνδυάζει αύξηση κεφαλαίου, έκδοση tier 1 δηλαδή υβριδικού κεφαλαίου, κάποιες πωλήσεις και άλλες αλλαγές στα στοιχεία ενεργητικού.
Υπολογίζεται ότι τα συνολικά κεφάλαια θα πρέπει να είναι 1,5 με 2 δισεκ. ευρώ, μέρος αυτών με αύξηση κεφαλαίου αλλά και με συνδυασμό άλλων κεφαλαιακών εργαλείων

Το πλαίσιο δράσης

-Στην κυβέρνηση κατανοούν ότι οι ελληνικές τράπεζες, είτε για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των προβληματικών δανείων, να διενεργήσουν νέες προβλέψεις και να εξυγιανθούν αλλά και για να στηρίξουν την οικονομία εν μέσω κινδύνων ύφεσης έως -11% το 2020 και ύφεσης -2% το 2021 θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο δράσης ώστε να βρουν κεφάλαια.
Όχι μαζικά, να μην επαναληφθεί το λάθος του 2015 όπου 4 μεγάλες συστημικές τράπεζες στοιβάχτηκαν για να συγκεντρώσουν 14 δισεκ. κεφάλαια εξέλιξη που αποδείχθηκε λανθασμένη ως διαδικασία.
Όλες οι τράπεζες και οι 4 θα χρειαστούν κεφάλαια αλλά για διαφορετικούς σκοπούς.
Οι δύο από τέσσερις τράπεζες για να καλύψουν ζημίες από το παρελθόν και να στηρίξουν τα πλάνα ανάπτυξης και οι άλλες δύο για να ενισχυόσουν την αναπτυξιακή τους προοπτική.
Επειδή οι στόχοι και οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές δεν μπορεί όλες οι τράπεζες να αντλήσουν κεφάλαια μαζί, αυτό πρέπει να αποκλειστεί.

-Στην κυβέρνηση κατανοούν ότι η πρόταση της ΤτΕ για την εθνική bad bank δεν μπορεί να λειτουργήσει.
Οπότε περιμένουν την ευρωπαϊκή bad bank ή θα ετοιμάσουν τον Ηρακλή 2 για συνέχιση της στρατηγικής τιτλοποιήσεων προβληματικών δανείων στις τράπεζες.

Ιδιωτικοποίηση αλλά με όρους

-Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι το ΤΧΣ όταν αποχωρήσει από τις τράπεζες να έχει διασφαλιστεί ότι είναι εξυγιασμένες και κεφαλαιακά επαρκείς.
Είναι αντιληπτό ότι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης των τραπεζών δεν θα ξεκινήσει άμεσα – και δεν μπορεί να ξεκινήσει άμεσα – εάν δεν πληρούνται αυτές οι δύο προϋποθέσεις δηλαδή εξυγίανση και κεφαλαιακή επάρκεια σε πραγματικούς όρους όχι απλά λογιστικούς ή τυπικά εποπτικούς.

-Υπολογίζεται ότι το σχέδιο αυτό θα φθάσει έως το 2022, δεν μπορεί να υπάρξει εξυγίανση τραπεζών εάν δεν υπάρξει σταθερότητα στην οικονομία, που εκτιμάται ότι μπορεί να σημειωθεί από το β΄ 6μηνο του 2021 και επίσης δεν μπορούν να αναζητηθούν κεφάλαια εάν δεν διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες έχουν ένα πλάνο εξόδου από την 10ετή κρίση.
Κυβέρνηση και τράπεζες βρίσκονται σε μια διαδικασία ζυμώσεων ώστε στο τέλος της διαδρομής να έχουμε και εξυγιασμένες και κεφαλαιακά επαρκείς τράπεζες.

-Οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια με αντικατάσταση ξένων στελεχών από έλληνες και η πιθανή συμμετοχή του ΤΧΣ ως βασικού μετόχου των τραπεζών, Πειραιώς 61,3%, Εθνική 40,3%, Alpha bank 11% και Eurobank 1,34% είναι σχέδια που βρίσκονται υπό επεξεργασία.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης