Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΑΔΜΗΕ: Η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ απαιτεί να προχωρήσει η αποθήκευση - Τι αναφέρει το 10ετές πρόγραμμα

ΑΔΜΗΕ: Η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ απαιτεί να προχωρήσει η αποθήκευση - Τι αναφέρει το 10ετές πρόγραμμα
Ο Διαχειριστής εκτιμά ότι με την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων έργων θα έχει διαμορφωθεί ένα σύστημα 400 KV

Η λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας υπό την μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ στο πλαίσιο της επίτευξης των εθνικών στόχων (ΕΣΕΚ) καταγράφεται από τον ΑΔΜΗΕ ως η μεγαλύτερη πρόκληση του δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης (2021-2030) που τέθηκε από τη ΡΑΕ σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφαλή λειτουργία του εκτός από τα έργα διακίνησης της ενέργειας, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, είναι η αποθήκευση. Ο Διαχειριστής εκτιμά ότι με την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων έργων θα έχει διαμορφωθεί ένα σύστημα 400 KV το οποίο, θα είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες των στόχων του 2020 και του 2030 σε ότι αφορά στην διακίνηση της παραγόμενης ενέργειας από απε.

Επισημαίνει ωστόσο ότι η απορρόφηση της ισχύος των απε στη χώρα, η οποία προβλέπεται στο πλαίσιο της επίτευξης των στόχων του 2020 και του 2030 δεν εξαρτάται μόνον από την ικανότητα της ισχύος από το σύστημα μεταφοράς, αλλά επιβάλλει και την αλλαγή της σύνθεσης του μείγματος παραγωγής και κυρίως την ένταξη νέων συστημάτων αποθήκευσης (αντλητικών και υδροηλεκτρικών σταθμών αλλά και συσσωρευτών) σε συνάρτηση με την εξέλιξη των διαθέσιμων τεχνολογιών.

Ο ΑΔΜΗΕ δηλαδή συνδέει την ομαλή λειτουργία του συστήματος καθώς ο βαθμός διείσδυσης των ΑΠΕ θα αυξάνεται και με την αποθήκευση ενέργειας, γιατί μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπισθεί η στοχαστικότητα των ΑΠΕ, ζήτημα βεβαίως που απασχολεί όλη την Ευρώπη.

Ο ΑΔΜΗΕ εκτιμά επίσης, ότι μεγάλη αύξηση της ισχύος απε στη χώρα μας, σε υψηλότερο επίπεδο από τους στόχους του 2020 και του 2030, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δυνατότητα πραγματοποίησης μεγάλης κλίμακας εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ηδη έχουν χορηγεί περί τα 30,3 GW άδειες παραγωγής σε όλη τη χώρα. Εως το τέλος του 2019 η συνολική εγκατεστημένη ισχύ από AΠΕ ήταν 6.373 MW εκ των οποίων τα 3301 MW αφορούσαν αιολικά πάρκα και τα 2.640 MW φωτοβολταϊκά.

Παράλληλα, έχουν χορηγηθεί Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης σε επιπλέον 194 Σταθμούς για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 3539 MW για τη σύνδεσή τους στο Σύστημα (δεν περιλαμβάνονται οι αντίστοιχοι Σταθμοί οι οποίοι εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΔΕΔΔΗΕ).

Οι προαναφερθείσες Προσφορές Σύνδεσης, θεωρώντας ένα λογικό ποσοστό υλοποίησης αυτών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΑΔΜΗΕ, αναμένεται να υπερκαλύψουν τους Εθνικούς Στόχους για το έτος 2020.

Η εξέλιξη των υπολοίπων έργων της μεταφοράς τα οποία υλοποιούνται, με τις όποιες καθυστερήσεις να οφείλονται σε προβλήματα αδειοδότησης, παρέχει επιπλέον δυνατότητες στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των στόχων που έχουν τεθεί για το έτος 2030 στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης