Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Υψηλή μεταβλητότητα στις τιμές CO2 λόγω κορωνοϊού

Υψηλή μεταβλητότητα στις τιμές CO2 λόγω κορωνοϊού
Χθες οι τιμές των ευρωπαϊκών δικαιωμάτων εκπομπής ξεπέρασαν το επίπεδο των 24 ευρώ/τόνο
Aστάθεια στις τιμές και αντικρουόμενες προβλέψεις χαρακτηρίζουν την αγορά ρύπων το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω της αβεβαιότητας για την οικονομία που προκαλεί το νέο κύμα κορωνοϊού, την ώρα που η ΕΕ αναμένεται να υιοθετήσει πιο φιλόδοξους στόχους για το Κλίμα, προοπτική που δίνει ώθηση στις αγορές.

Χθες οι τιμές των ευρωπαϊκών δικαιωμάτων εκπομπής CO2 ανέκτησαν ένα μέρος των απωλειών των προηγούμενων ημερών, ξεπερνώντας το επίπεδο των 24 ευρώ/τόνο διοξειδίου του άνθρακα, ενώ τη Δευτέρα είχαν πέσει κάτω από τα 23 ευρώ/ τόνο, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι φέτος στις 13 Ιουλίου, οι τιμές των ευρωπαϊκών δικαιωμάτων ρύπων είχαν φθάσει στα 30,80 ευρώ/τόνο, που αποτελεί ρεκόρ 12ετίας, από το 2008, ενώ στην κορύφωση της πρώτης φάσης της πανδημίας, την περασμένη άνοιξη είχαν πέσει στα 14-15 ευρώ/τόνο.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ, στην τελευταία δημοπράτηση αδιάθετων δικαιωμάτων στην κοινή ευρωπαϊκή πλατφόρμα, η τιμή που διαμορφώθηκε χθες, (3/11), ήταν 24,40 ευρώ/ τόνο CO2, έναντι 26,02 ευρώ/τόνο της προηγούμενης αντίστοιχης δημοπρασίας. Τα συνολικά έσοδα από τις δημοπρασίες ως τις 3/11/20 ανέρχονται σε 426.611.275 ευρώ και τα εκτιμώμενα έσοδα για όλο το 2020 υπολογίζονται σε 496.820.117 ευρώ.

Αντίρροπες τάσεις από τον κορωνοϊό και τους κλιματικούς στόχους

Βραχυπρόθεσμα πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές των ρύπων θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν έντονη μεταβλητότητα. Τα μέτρα περιορισμού της μετακίνησης των πολιτών που λαμβάνουν εκ νέου οι ευρωπαϊκές χώρες, εξ αιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας, φουντώνουν τα αρνητικά σενάρια για την οικονομία και τη ζήτηση.

Από την άλλη πλευρά όμως, όσο συνεχίζονται στην ΕΕ οι διαπραγματεύσεις για την υιοθέτηση πιο αυστηρών στόχων για το Κλίμα (μείωση εκπομπών CO2 κατά 55% ως το 2030), τόσο αναζωπυρώνονται οι προσδοκίες για άνοδο των τιμών. Οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν τις αμερικανικές εκλογές και οι διαπραγματεύσεις για το Brexit είναι επίσης παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά.

Μεσομακροπρόθεσμα ωστόσο αρκετοί αναλυτές προβλέπουν άνοδο των τιμών, θεωρώντας ότι το τελευταίο τρίμηνο μπορεί να κλείσει με μέση τιμή τα 29,86 ευρώ/τόνο, πρόβλεψη κατά 15,7% πάνω από την αντίστοιχη προηγούμενη. Για το πρώτο τρίμηνο του 2021 μάλιστα δίνουν εκτιμήσεις για τιμή στα 33,27 ευρώ τον τόνο.

Τιμή 37,86 ευρώ/τόνο το 2021

Πρόκειται για προβλέψεις που έκαναν 8 αναλυτές στο Reuters στα μέσα Οκτωβρίου και μάλιστα τότε είχαν ξαφνιάσει την αγορά, καθώς εκείνη την περίοδο οι τιμές ακολουθούσαν πτωτική πορεία και τα κρούσματα του κορωνοϊού σε πολλές χώρες της Ευρώπης είχαν ήδη αρχίσει να αυξάνονται με ταχύτητα. .

Σύμφωνα, με αυτή τη δημοσκόπηση του Reuters η μέση πρόβλεψη των αναλυτών για την τιμή των δικαιωμάτων το 2021 συγκλίνει στα 37,86 ευρώ/τόνο, για το 2022 στα 41,61 ευρώ ανά τόνο CO2 και για το 2023 στα 46,15 ευρώ/τόνο.

Οι προβλέψεις αυτές στηρίζονται στην εκτίμηση ότι η ΕΕ στην προσπάθειά της να πιάσει τον στόχο του “55% για το 2030” θα θέσει αυστηρότερα στάνταρ για τις ρυπογόνες βιομηχανίες και θα επεκτείνει την υποχρεωτική αγορά δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων σε περισσότερους τομείς, όπως η ναυτιλία.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο εξάμηνο του 2020, εξ αιτίας του κορονοϊού και του lockdown οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν κατά 8,8% ή κατά 1.551 εκατ. τόνους, που είναι βέβαια και η μεγαλύτερη πτώση σε εξαμηνιαία βάση, που έχει καταγραφεί ποτέ. Τα σχετικά στοιχεία βασίζονται σε μελέτη που δημοσίευσε ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Κίνα και την Ιαπωνία.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης