Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Φ. Κουντούρη: Απαιτείται η συνεργασία όλων των φορέων για την Πράσινη Ανάκαμψη

Φ. Κουντούρη: Απαιτείται η συνεργασία όλων των φορέων για την Πράσινη Ανάκαμψη
Φιλοδοξούμε να πετύχουμε αποτελεσματικότερη και μεγαλύτερη συμβολής την επιτάχυνση της καινοτομίας για μια Πράσινη και ψηφιακή ανάκαμψη της Ελλάδας, είπε μεταξύ άλλων η κ. Κουντούρη

Εκτενή αναφορά στους στόχους της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης για τη Μετάβαση στην Αειφορία, πραγματοποίησε στην εκδήλωση «Καινοτομία και τεχνολογία για μία πράσινη, ψηφιακή και δίκαιη ανάκαμψη» η καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διευθύντρια EIT Climate-KIC Hub Greece, Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Ένωσης Οικονομολόγων του Περιβάλλοντος και των Φυσικών Πόρων (EAERE), Συμπρόεδρος UN SDSN Greece, κ. Φοίβη Κουντούρη.

Ο στόχος της εκδήλωσης είναι η ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στα οκτώ Ελληνικά KIC και η έναρξη της συνεργασίας τους με τη φιλοδοξία επιτάχυνσης της καινοτομίας προς την αειφόρο μετάβαση της χώρας, την από κοινού εφαρμογή της Ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, καθώς και προς την προετοιμασία για τη βιώσιμη ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19.

Από την πλευρά της, η κ. Κουντούρη αναφέρθηκε σε «τρία τσουνάμια»: Την πανδημία του COVID-19, την οικονομική κρίση αλλά και την κλιματική, που καλείται να αντιμετωπίσει η γενιά μας. «Υπάρχει ένας οδηγός αντιμετώπισης αυτών των κρίσεων και παγκόσμιες πολιτικές για την ανάκαμψη» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια μίλησε για την σημασία μεγάλων Πράσινων Συμφωνιών, που λαμβάνουν χώρα στον κόσμο, όπως η Συμφωνία του Παρισιού, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και άλλες τόσες που ξεπροβάλλουν τους τελευταίους μήνες (με επιστέγασμα την δέσμευση της Κίνας για να καταστεί κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2060), μαζί με τα Ταμεία θα συνδράμουν σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει δώσει στην χώρα μας 25, 2 δις.

«Έχουμε δώσει ως βασική κατεύθυνση στον πρωθυπουργό ότι ο βασικός αναπτυξιακός στόχος για την Ελλάδα πρέπει να είναι η συστημική αύξηση της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας και η πιο στενή διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία. Τα δύο τελευταία θεωρούνται ο βασικός πυλώνας αυτής της εκδήλωσης. Το εγχείρημα είναι δύσκολο και χρειάζεται τη συνεργασία όλων των Φορέων» συμπλήρωσε.

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας έχει ως βασικό στόχο να δίνει λύσει σε πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις. «Έχει μάλιστα εκτός των άλλων προσελκύσει εξωτερικές επενδύσεις της τάξης των 3,3 δισ.. ευρώ. Φιλοδοξούμε να πετύχουμε αποτελεσματικότερη και μεγαλύτερη συμβολής την επιτάχυνση της καινοτομίας για μια Πράσινη και ψηφιακή ανάκαμψη της Ελλάδας.  Παράλληλα, στόχος είναι να αναπτύξουμε ένα μοντέλο συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΕΙΤ» ανέφερε.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας αποτελεί μια μοναδική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της καινοτομίας σε ολόκληρη την Ευρώπη μέσω της συνεργασίας των επιχειρήσεων, της εκπαιδευτικής κοινότητας και του ερευνητικού χώρου με στόχο την εξεύρεση λύσεων σε πιεστικές παγκόσμιες προκλήσεις. Μέσα από τις "Κοινότητες Γνώσης και Καινοτομίας" (Knowledge and Innovation Communities, KICs), το ΕΙΤ αναπτύσσει δράσεις για την εκπαίδευση των ερευνητών σε θέματα επιχειρηματικότητας (μεταπτυχιακές, διδακτορικές σπουδές και προγράμματα επιχειρηματικής κατάρτισης), την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, υπηρεσιών και επιχειρηματικών μοντέλων, τη δημιουργία και ανάπτυξη επιχειρήσεων (start-up incubation, μεταφορά τεχνολογίας, σύνδεση έρευνας και παραγωγής, βραβεία, επιταχυντές, κ.λπ.).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης