Τελευταία Νέα

Γιατί θεωρούνται «παρελθόν» τα υδροηλεκτρικά στους ενεργειακούς σχεδιασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου;

Γιατί θεωρούνται «παρελθόν» τα υδροηλεκτρικά στους ενεργειακούς σχεδιασμούς του Ηνωμένου Βασιλείου;
Περισσότερο βάρος έχει πέσει στις μπαταρίες, που θεωρούναι πιο συμφέρουσα λύση από πολλές απόψεις

Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο ότι - για τη νέα παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας - η ηλιακή, η αιολική και άλλες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι φθηνότερες από οτιδήποτε άλλο, σύμφωνα με το theconversation.com.
Θεωρούνται πιο οικονομικές από τους νέους σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, φθηνότερες από τους νέους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τους νέους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

Η Διεθνής Ένωση Ενέργειας περιγράφει την ηλιακή ως τη φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια στην ιστορία, καθώς κοστίζει 20-50% λιγότερο σε σύγκριση με τα προηγούμενα δυο χρόνια.Αν και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μεγάλος υποστηρικτής του φυσικού αερίου, και της υδροηλεκτρικής ενέργειας, αρχίζει πλέον να αναθεωρεί τα πλάνα της και τους στόχους της.

Επί του έργου

Ειδικότερα, η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει  το αντλημένο υδροηλεκτρικό έργο ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων συν το Snowy Hydro 2.0 (το μεγαλύτερο στον κόσμο) και την προτεινόμενη «μπαταρία του έθνους» των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Τασμανίας. Το Pumped Hydro είναι μια παλιά τεχνολογία, τόσο παλιά όσο και η ίδια η βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα υδροηλεκτρικά θεωρούνται παλιά τεχνολογία

Όταν η παραγωγή τους δεν ήταν απαραίτητη (κυρίως τη νύχτα), χρησιμοποιήθηκε για την άντληση νερού σε υψηλότερο έδαφος, έτσι ώστε να μπορεί να απελευθερωθεί και να χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργία υδροηλεκτρικών γεννητριών όταν η ζήτηση ήταν υψηλή.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο είτε με συμβατικούς παλινδρομικούς κινητήρες, έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι των αντληθέντων υδροηλεκτρικών, συμπεριλαμβανομένων πολύ μικρότερων τοπικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και σε πολλές περιπτώσεις μικρότερων επιπτώσεων αερίων θερμοκηπίου.

Μπορούν να κατασκευαστούν γρήγορα και το πιο σημαντικό, εάν υπάρχει παροχή αερίου μπορούν να κατασκευαστούν κοντά σε ηλεκτρικά φορτία. Υπάρχουν 17 κορυφαίες γεννήτριες με αέριο στην Εθνική Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας, αλλά καμία δεν έχει κατασκευαστεί την τελευταία δεκαετία.

Οι μπαταρίες είναι φθηνότερες

Το 2017, η Αυστραλία δημιούργησε τη μεγαλύτερη μπαταρία στον κόσμο, αλλά έκτοτε έχει ξεπεραστεί από μια μπαταρία της Καλιφόρνιας περισσότερο από το διπλάσιο του μεγέθους της. Μάλιστα, ενδέχεται σύντομα να ξεπεραστεί κατά 150 φορές το μέγεθος ως μέρος του έργου Sun Cable στη Βόρεια Επικράτεια.

Η Origin Energy εγκατέλειψε πρόσφατα την επέκταση του υδροδοτικού συστήματος Shoalhaven στο NSW, αφού διαπίστωσε ότι θα κοστίσει περισσότερο από δύο φορές περισσότερο από την πρώτη σκέψη.

Ομοίως, η ιδιοκτήτρια επενδυτική εταιρεία Genex έχει αναβάλει επανειλημμένα την τελική επενδυτική της απόφαση σχετικά με μία από τις φθηνότερες αντλίες υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Αυστραλία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης