Ενέργεια

Reuters: Πώς η προεδρία Biden θα μεταμορφώσει το ενεργειακό τοπίο των ΗΠΑ

Reuters: Πώς η προεδρία Biden θα μεταμορφώσει το ενεργειακό τοπίο των ΗΠΑ
Πως η εκλογή Biden θα μπορούσε να αλλάξει τους όρους στον ενεργειακό τομέας
Εάν ο Joe Biden κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, θα μπορούσε να υπάρξει μια σειρά αλλαγών στην ενεργειακή πολιτική. Η διεθνής προσφορά πετρελαίου η οποία επηρεάσθηκε έντονα από τις κυρώσεις σε Βενεζουέλα και Ιράν, η πολιτική που θα ακολουθήσει στον ΟΠΕΚ, η πράσινη μετάβαση με επιστροφή στην Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και η μη έκδοση νέων αδειών γεώτρησης είναι οι τομείς στους οποίους η εκλογή Biden θα μπορούσε να αλλάξει τους όρους του «παιχνιδιού» σύμφωνα με το Reuters.
Αναλυτικά τα ζητήματα που διακυβεύονται είναι :

Διεθνής προσφορά πετρελαίου

Οι μονομερείς κυρώσεις του προέδρου Donald Trump στα μέλη του ΟΠΕΚ το Ιράν και η Βενεζουέλα έχουν μαζί μαζί περίπου 3 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα από τις διεθνείς αγορές, λίγο περισσότερο από το 3% του παγκόσμιου εφοδιασμού.
Αυτό ταίριαζε στην πολιτική «Ενεργειακής κυριαρχίας» του Trump για τη μεγιστοποίηση της παραγωγής ενέργειας των ΗΠΑ, κάτι το οποίο περιορίζει την θέση γεωπολιτικών αντιπάλων, τόσο σε οικονομικό όσο και πολιτικό πλεονέκτημα.
Καθώς η κυβέρνηση Trump συνεχίζει να αυξάνει τα μέτρα κυρώσεων και στις δύο χώρες τις τελευταίες εβδομάδες, δεν υπάρχει ένδειξη ότι θα υπάρξει αλλαγή φυσικά εάν επανεκλεγεί ο Trump.

Ο Biden, ωστόσο, έχει δείξει ενδιαφέρον για πολυμερή διπλωματία παρόμοια με τις προηγούμενες Δημοκρατικές κυβερνήσεις. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ένα ενδεχόμενο άνοιγμα για το Ιράν, και ίσως τη Βενεζουέλα, να βγούν από τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον και να αρχίσουν να αντλούν ξανά, εάν πληρούνται οι σωστές προϋποθέσεις.
Στο Ιράν, αυτός ο δρόμος θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια συνεργαζόμενη προσέγγιση μεταξύ Ουάσιγκτον και Ευρώπης, παρόμοια με μια συμφωνία που επιτεύχθηκε υπό την κυβέρνησης του Obama.

Στη Βενεζουέλα, ο Biden φαίνεται να συνεχίζει να ευνοεί τις κυρώσεις για να πιέσει το καθεστώς του Προέδρου Nicola Maduro αλλά θα μπορούσε να αυξήσει τις διπλωματικές προσπάθειες για να τερματίσει το αδιέξοδο διαπραγματευόμενος νέες εκλογές ή κατανομή εξουσίας με την αντιπολίτευση. Η εκστρατεία του Biden δεν αναφέρει λεπτομερώς πώς θα προσεγγίσει αυτά τα ζητήματα.

Η πολιτική στον ΟΠΕΚ

Ο Trump έχει ασχοληθεί περισσότερο με τον Οργανισμό των χωρών εξαγωγής πετρελαίου (ΟΠΕΚ) από τους περισσότερους προκατόχους του. Μερικές φορές επηρέασε την πολιτική του ΟΠΕΚ με τα tweets και τις τηλεφωνικές του κλήσεις, υποστηρίζοντας ότι η τιμή του πετρελαίου είναι αρκετά χαμηλή για τους καταναλωτές αλλά αρκετά υψηλή για τις εταιρείες εξόρυξης.
Οι κυρώσεις του έχουν αποδυναμώσει την επιρροή του ΟΠΕΚ σε Βενεζουέλα και Ιράν εξαλείφοντας δύο μεγάλα ιστορικά εμπόδια στην πολιτική της Ουάσινγκτον. Αυτό είχε ώς αποτέλεσμα να κυριαρχήσουν η Σαουδική Αραβία, μαζί με τη Ρωσία, στον OPEC +.

Ο Biden δεν έχει την σχέση που ανέπτυξε ο Trump με τον αρχηγό της Σαουδικής Αραβίας, τον πρίγκιπα Mohammed bin Salman, που σημαίνει ότι μπορεί να μην ασχοληθεί τόσο στενά με την πολιτική παραγωγής του ΟΠΕΚ. Είναι επίσης πιο πιθανό να κινηθεί σε ήσυχα διπλωματικά κανάλια για να επηρεάσει τον ΟΠΕΚ και όχι σε μια προσέγγιση που επικεντρώνεται στο Twitter.

Η εκστρατεία του Biden δεν έχει ακόμη αναλύσει πώς θα προσεγγίσει αυτά τα ζητήματα, αλλά οποιαδήποτε επιρροή που ασκεί ως πρόεδρος πιθανότατα θα εξυπηρετούσε τον ίδιο στόχο - μια μέτρια τιμή πετρελαίου. Όποιος και αν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ χρειάζεται προσιτό καύσιμο για τους καταναλωτές

Και για τον Biden, η τιμή θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλή ώστε οι εναλλακτικές λύσεις καθαρής ενέργειας έναντι των ορυκτών καυσίμων να είναι ανταγωνιστικές για την υποστήριξη του φιλόδοξου σχεδίου για το κλίμα.

Πράσινη μετάβαση

Μια κυβέρνηση του Biden θα ήθελε να επανέλθει στη Συμφωνία για το Κλίμα του Παρισιού, ένα διεθνές σύμφωνο που διαπραγματεύτηκε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Obama για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη που ο Trump απέσυρε υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία των ΗΠΑ.

Η άποψη του Biden είναι ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια υπαρξιακή απειλή για τον πλανήτη και ότι η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα μπορεί να είναι μια οικονομική ευκαιρία εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες κινηθούν αρκετά γρήγορα για να γίνουν ηγέτες στην τεχνολογία καθαρής ενέργειας.

Η κυβέρνηση του Trump ενήργησε για να αποδυναμώσει ή να εξαλείψει τους στόχους εκπομπών, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης των προτύπων εκπομπών οχημάτων από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας των Η.Π.Α. και την ανάκληση του σχεδίου» Καθαρή Ενέργεια» του πρώην προέδρου Obama που απαιτεί περικοπές από τη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι μεταφορές και η ηλεκτρική ενέργεια αποτελούν από κοινού τις μισές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της χώρας.

Αντίθετα, ο Biden έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές των ΗΠΑ στο μηδέν έως το 2050, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των εκπομπών από τη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2035. Η βιομηχανία κοινής ωφέλειας των ΗΠΑ έχει ήδη εκφράσει σκεπτικισμό σχετικά με το να φτάσει στο μηδέν σε 15 χρόνια.
Ενώ οι ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου όπως η BP και η Royal Dutch Shell έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζουν στρατηγικές για μια παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση, οι αμερικανικές εταιρείες όπως η Exxon Mobil και η Chevron παρέμειναν επικεντρωμένες στην παραδοσιακή ενεργειακή επιχείρηση - προστατευμένες πολιτικά από την ηγεσία του Trump στην Ουάσινγκτον.
Μια προεδρία του Biden θα άσκησε τεράστια πίεση στις μεγάλες αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες να γίνουν πιο πράσινες. Ο Biden εξέφρασε το ενδιαφέρον του να υποστηρίξει αγωγές που σχετίζονται με το κλίμα εναντίον της βιομηχανίας πετρελαίου.

Γεωτρήσεις

Ενώ ο Trump προσπάθησε να μεγιστοποιήσει την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο Biden υποσχέθηκε να απαγορεύσει την έκδοση νέων αδειών γεώτρησης σε ομοσπονδιακά εδάφη και ύδατα, προκειμένου να καταπολεμήσει την παγκόσμια κλιματική αλλαγή.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρήγαγαν σχεδόν 3 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα από ομοσπονδιακά εδάφη και ύδατα το 2019, μαζί με 13,2 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια ημερησίως φυσικού αερίου, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών.
Αυτό ισοδυναμεί με περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής εγχώριας παραγωγής πετρελαίου και περισσότερο από το ένα όγδοο της συνολικής παραγωγής φυσικού αερίου στις ΗΠΑ.
Η ομοσπονδιακή απαγόρευση των νέων αδειών θα σήμαινε ότι οι αριθμοί αυτοί τείνουν να μηδενισθούν σε διάστημα μερικών ετών.

Θα υπήρχε επίσης αντίκτυπος στα δημόσια έσοδα. Η ομοσπονδιακή παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου παρήγαγε περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε δημόσια έσοδα το 2019, διαιρεμένα μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, των πολιτειών και των κομητειών, των φυλών και των ταμείων καθαρισμού.
Το Νέο Μεξικό, για παράδειγμα, έλαβε εκταμιεύσεις 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, μεγάλο μέρος του οποίου πηγαίνει στο ιστορικά υποχρηματοδοτούμενο εκπαιδευτικό σύστημα.
Η Δημοκρατική κυβερνήτρια της πολιτείας Michelle Lujan Grisham είπε στο Reuters την άνοιξη ότι θα ζητήσει παραίτηση από την κυβέρνηση του Biden για να επιτρέψει τη συνέχιση της γεώτρησης εάν εκλεγεί.
Το στρατόπεδο του Biden δεν ανέφερε για το εάν θα υπήρχε ένα τέτοιο πρόγραμμα εξαίρεσης


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης