Διεθνή

Λευκός Οίκος: Πρόοδος στις συνομιλίες Mnuchin με Pelosi - Οι συνομιλίες συνεχίζονται σήμερα Τετάρτη 21/10

Λευκός Οίκος: Πρόοδος στις συνομιλίες Mnuchin με  Pelosi - Οι συνομιλίες συνεχίζονται σήμερα Τετάρτη 21/10
O Τrump ανέφερε ότι ανεβάζει στα 1,88 τρισ το ποσό για το πάκετο από την δική του πλευρά.
Για πρόοδο στις συνομιλές Mnuchin - Pelosi έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μark Meadows (chief of staff), σύμφωνα με το CNBC.
Οι δύο πλευρές ήλθαν εγγύτερα στην αναζήτηση κοινού εδάφους για τους ελέγχους απέναντι στην πανδημία, αλλά παραμένουν με βασικές αποκλίσεις ως προς την βοήθεια που θα εγκριθεί να δοθεί προς τις τοπικές κυβερνήσεις και τις Πολιτείες και την προστασία των επιχειρήσεων απέναντι στις υποχρεώσεις τους.
Η Pelosi υποβάθμισε την διορά της Τρίτης 20/10, που είχε δώσει για να επιτευχθεί αποτέλεσμα, η οποία έληξε και οι συζητήσεις συνεχίζονται σήμερα .
Η χθεσινή συζήτηση διήρκεσε 45 λεπτά.
Παράλληλα ο Trump ανέβασε στα 1,88 τρισ το δικό του πακέτο βοήθειας.
Μεγάλη η σημασία επίτευξης λύσης

Η πορεία και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης είναι εξαιρετικά σημαντικό για την μεγαλύτερη οικονομία  και κεφαλαιαγορά του πλανήτη, που επηρεάζει και δίνει τον τόνο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τα futures στην Wall κυμαίνονταν τις πρώτες πρωινές ώρες στα επίπεδα των 3446 μονάδων στο +0,4% για τον S&P.
Αν βρεθεί συμφωνία άμεσα αυτό θα ενισχύσει ταχύτερα και αποτελεσματικότερα την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ απέναντι στον COVID  μεταδίδονατς κλίμα αισιοδοξίας στις διεθνείς αγορές και άροντας αβεβαιότητες που έυλογα προκύπτουν για τον χρόνο του νέου stimulus.
Πρόκειται παράλληλα για ένα σύνθετο πολιτικό παιχνίδι που παίζουν και οι δύο πολιτικοί μονομάχοι στην προεκλογική περίοδο, όπου κανείς δεν θέλει να χρεωθεί την άρνηση μιας βοήθειας προς την οικονομία και κοινωνία.

Nωρίτερα:

Αυξάνονται οι ελπίδες για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, μετά τις δηλώσεις που έκανε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosy, για συμφωνία μέχρι το τέλος της ημέρας…
Όπως είναι εύλογο, στον απόηχο των ευχάριστων δηλώσεων για την οικονομία των ΗΠΑ, η Wall Street ενισχύεται.
H πρόεδρος του Σώματος Nancy Pelosi και ο υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin, έπειτα από αμοιβαίες υποχωρήσει, βρήκαν κοινή πορεία πλεύσης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Pelosi, Drue Hamil.
«Τις επόμενες 24 ώρες ... αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό ζήτημα που πρέπει να προσέξουμε είναι η επίλυση των δημοσιονομικών μέτρων» δήλωσε ο Tom Lee, ιδρυτής και επικεφαλής της έρευνας στο Fundstrat Global Advisors.
«Ενώ οι αγορές θα μπορούσαν να το αξιολογήσουν αυτό ως λιγότερο σημαντικό (δεδομένου ότι μια συμφωνία θα έλθει πιθανώς μετά τις τεχνολογίες), πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό για την Ουάσινγκτον να κάνει μια συμφωνία τώρα».


Το background


Σημειώνεται πως οι διαπραγματεύσεις έχουν ουσιαστικά παγώσει για μήνες, μετά τη λήξη του προγράμματος CARES στα τέλη Ιουλίου.
Από τότε, η αύξηση της απασχόλησης επιβραδύνθηκε, αλλά οι καταναλωτικές δαπάνες συνέχισαν να ανακάμπτουν.
Ωστόσο, ορισμένοι δείκτες έχουν δείξει ότι οι αποταμιεύσεις από το τεράστιο πακέτο οικονομικής βοήθειας αρχίζουν να εξαντλούνται.
Το Σώμα έχει εγκρίνει δύο νομοσχέδια ελάφρυνσης, που όμως δεν βρήκαν ανταπόκριση από τη Γερουσία που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, η οποία προτίθεται να ψηφίσει για ένα πακέτο βοήθειας ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων αργότερα αυτήν την εβδομάδα.
Οι Δημοκρατικοί ζητούσαν πακέτο δημοσιονομικής ελάφρυνσης 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια
Το πιο πρόσφατο νομοσχέδιο που πρότειναν οι Δημοκρατικοί ήταν 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ o Λευκός Οίκος πρότεινε πακέτο 1,9 τρισεκατομμύριων δολαρίων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης