Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ιστορική μείωση 8,8% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 το α΄ εξάμηνο του 2020

Ιστορική μείωση 8,8% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 το α΄ εξάμηνο του 2020
Έρευνα στο περιοδικό Nature Communications επιστημόνων αποτυπώνει την επίδραση της πανδημίας
Οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώθηκαν κατά 8,8% τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση εκπομπών ρύπων ακόμη και σε σχέση με την ετήσια μείωση κατά την περίοδο του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και βεβαίως οφείλεται στους περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications και έγινε από ομάδα επιστημόνων από την Κίνα, τη Γαλλία, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 1.551 εκατομμύρια τόνους ή 8,8% το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η μείωση 8,8% αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη πτώση των εκπομπών κατά το πρώτο εξάμηνο, μεγαλύτερη σε σχέση με οποιαδήποτε προηγούμενη οικονομική ύφεση. Η πτώση ήταν επίσης μεγαλύτερη από την ετήσια μείωση κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, αν και οι μέσες εκπομπές είναι πολύ μεγαλύτερες τώρα από ότι εκείνη την εποχή.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα με βάση τη δραστηριότητα σε πραγματικό χρόνο και ανέλυσαν τις καθημερινές, εβδομαδιαίες και εποχιακές τάσεις των εκπομπών CO2 πριν και μετά την πανδημία COVID-19 και την οικονομική ύφεση που προκάλεσε.

«Σύμμαχος» και οι υψηλές θερμοκρασίες

Την άνοιξη, κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επέβαλαν lockdown για να περιορίσουν την πανδημία COVID-19 που μείωσε τη χρήση ενέργειας για βιομηχανική παραγωγή και μεταφορές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ο θερμότερος από τον συνηθισμένο καιρός σε μεγάλο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου σήμαινε επίσης ότι οι εκπομπές ήταν κάπως χαμηλότερες από ό, τι θα ήταν στην ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η μελέτη σημειώνει ότι η μείωση των ημερήσιων εκπομπών CO2 ήταν πιο έντονη τον Απρίλιο, όταν είχαν τεθεί οι πιο σκληροί περιορισμοί. Οι εκπομπές άρχισαν να ανακάμπτουν στα τέλη Απριλίου και Μαΐου καθώς η οικονομική δραστηριότητα ξανάρχισε στην Κίνα και σε περιοχές της Ευρώπης. Ωστόσο, οι μειώσεις στις εκπομπές που σχετίζονται με τις μεταφορές συνεχίστηκαν.

Μέχρι την 1η Ιουλίου, οι επιπτώσεις της πανδημίας στις παγκόσμιες εκπομπές μειώθηκαν καθώς οι περιορισμοί στην κίνηση των πολιτών χαλάρωσαν και ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες ξεκίνησαν εκ νέου, ειδικά στην Κίνα και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών, με συνεχιζόμενες μειώσεις εκπομπών στις Η.Π.Α. όπου οι περιπτώσεις κορωνοϊού αυξάνονται σημαντικά.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης