Ενέργεια

Απειλή για το φυσικό αέριο το ενεργειακό σχέδιο των 2 τρισ. δολ. του Biden

Απειλή για το φυσικό αέριο το ενεργειακό σχέδιο των 2 τρισ. δολ. του Biden
Το σχέδιο του Biden για ένα δίκτυο ουδέτερου άνθρακα θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάργηση του φυσικού αερίου υπέρ της ανανεώσιμης ενέργειας
Την ώρα που ο Joe Biden μιλούσε για το ποια θα ήταν η θέση του στο fracking, αν εκλεγεί, έγινε μια άλλη αποκάλυψη: ανεξάρτητα από τη θέση του σχετικά με το fracking, το σχέδιο καθαρής ενέργειας των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του θα μπορούσε να είναι καταστροφικό για το φυσικό αέριο.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg σε πρόσφατο άρθρο, το φυσικό αέριο δεν είναι μόνο ένα κρίσιμο μέρος του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, αλλά επηρεάζει άμεσα τις ψήφους της Πενσυλβανίας, όπου ο Biden επιδιώκει να αποσπάσει την πολιτεία που στήριξε τον Trump το 2016.
Το ενεργειακό σχέδιο του Biden θα μπορούσε να επιταχύνει το φυσικό αέριο να γίνει «οικονομικά και περιβαλλοντικά ανυπόφορο στον τομέα της ενέργειας», σημειώνει το Bloomberg. Το σχέδιο του Biden για ένα δίκτυο ουδέτερου άνθρακα θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι το φυσικό αέριο θα καταργηθεί υπέρ της ανανεώσιμης ενέργειας.

Ο Kevin Book, διευθύνων σύμβουλος της ClearView Energy Partners, το έθεσε κατηγορηματικά: «Η απαλλαγή από τον άνθρακα δεν είναι συζήτηση - είναι μια θανατική ποινή για ταορυκτά καύσιμα. Αυτό σημαίνει ότι ένας πόρος πηγαίνει εκτός δικτύου. Αυτή είναι η αναπόφευκτη συνέπεια. "

Ενώ το αέριο παραμένει βασική πηγή ενέργειας για την χώρα, αντιμετώπισε επίσης προκλήσεις: είναι πιο ακριβό από την ηλιακή και την αιολική ενέργεια στις περισσότερες περιοχές και, έως το 2030, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να γίνουν ακόμη φθηνότερες.
Ο John Coequyt, διευθυντής πολιτικής για το κλίμα στο Sierra Club, δήλωσε: «Αυτή η μετάβαση πρόκειται να συμβεί πιο γρήγορα από ό, τι νόμιζαν οι άνθρωποι, ακριβώς όπως η μετάβαση άνθρακα έχει συμβεί γρηγορότερα από ό, τι νόμιζαν οι άνθρωποι».

Οι προτάσεις του Biden για περικοπή των γεωτρήσεων θα μπορούσαν πραγματικά να βοηθήσουν τις τιμές του φυσικού αερίου βραχυπρόθεσμα - όπως θα μπορούσε και μια πιο "ζεστή" σχέση με την Κίνα - αλλά μακροπρόθεσμα, η πρόγνωση φαίνεται αναμφισβήτητη.

Υποχώρηση τιμών

Η εκλογή Biden, θα έρθει σε ένα χειμώνα όπου οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται ήδη να υποχωρήσουν 5,7% λόγω των υψηλότερων τιμών αυτή τη σεζόν.
Επιπλέον, πολιτείες όπως η Καλιφόρνια - που είναι συχνά ο κύριος δείκτης για τους οικονομικούς κυβερνητικούς κανονισμούς λαμβάνουν ήδη ενεργά μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης φυσικού αερίου.
Πολλοί συγκρίνουν τον πιθανό αντίκτυπο του Biden στο αέριο με τον αντίκτυπο του Obama στον άνθρακα. Η κυβέρνηση του Obama έβαλε τον άνθρακα εκτός χάρτη - επιταχύνοντας την κατάρρευση της βιομηχανίας και επιβάλλοντας περιβαλλοντικούς κανονισμούς για τις εγκαταστάσεις άνθρακα.

Ο David Spence καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τέξας, σχολίασε: «Ίσως να μπορούν να υιοθετηθούν πολιτικές που τους δίνουν τουλάχιστον μια θεωρητική ευκαιρία να επιβιώσουν, ακόμα κι αν πρόκειται να κάνουν πολύ πιο δύσκολο το για να επιβιώσουν "

Η Katie Bays, αναλυτής της στρατηγικής Sandhill στην Ουάσινγκτον, κατέληξε στο συμπέρασμα: «Το καθαρό μηδέν έως το 2035 θα προέλθει από τα κέρδη της ενεργειακής απόδοσης, πολλά από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αυτό θα συμπιέσει τελικά τα ορυκτά καύσιμα».


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης